Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:29:05

Стан водних ресурсів області залежить від консолідації зусиль усіх дотичних структур

13.03.2020   10:26Агенцiя

На цьому наголосив заступник голови Чернігівської ОДА Олександр Савченко на засіданні обласної комісії з питань управління водними ресурсами та розвитку водного господарства.

Нині як у профільних фахівців, так і громадськості викликає стурбованість сучасний стан річок. Він значною мірою залежить від дотримання земле- та водокористувачами природоохоронного законодавства при здійсненні господарської діяльності на землях водного фонду, у водоохоронній зоні (заплава річки) та в прибережних захисних смугах. Моніторинг Деснянського басейнового управління водних ресурсів свідчить про наявність порушень у даній сфері.

Так, високий рівень сільськогосподарського використання земель призвів до порушення екологічно збалансованого співвідношення між сільськогосподарськими угіддями, лісами та водоймами. Це негативно впливає на стійкість агроландшафтів і зумовлює значне антропогенне навантаження на довкілля в цілому.

Недотримання правил водоохоронного режиму, незаконне розорювання схилів, балок та луків, розорення колишніх сіножатей в заплавах річок, розміщення у річковій долині чи у прилеглих ярах сміттєзвалищ приводить до забруднення річок.

До того ж, за інформацією Державної екологічної інспекції в області, у сільських, селищних та міських радах відсутня проектна документація щодо встановлення меж прибережних захисних смуг поверхневих водних об’єктів.

— У кожній громаді має бути розуміння важливості даного питання. Тільки тоді зможемо уникнути розорювання земель водоохоронних зон та прибережних захисних смуг. Будь-яка діяльність на таких територіях повинна бути законодавчо врегульована. Щоб об’єктивно оцінити ситуацію, потрібно дослідити стан відповідних зон. Важливою є і роз’яснювальна робота на місцях, — зазначив Олександр Савченко.

Не без проблемних моментів і сфера спеціального водокористування. Так, минулого року 22 підприємства-водокористувача Чернігівської області здійснювали забір води без наявності дозволу на спеціальне водокористування. Крім того, суб’єкти, які здійснюють спеціальне водокористування, не дотримуються вказаних вимог у дозволах. Зокрема, перевищують нормативи гранично допустимого скиду забруднюючих речовин зі стічними водами. Минулого року зафіксовано 12 таких підприємств-порушників. Загалом торік Держекоінспекція області провела більше 400 перевірок на предмет дотримання суб’єктами господарювання вимог водного законодавства.

Профільні фахівці зазначають, що дозвіл на спеціальне водокористування оформляється тільки на забір води із заявлених суб’єктом об’єктів. Невраховані водогосподарські споруди залишаються поза контролем та створюють умови до появи безгосподарських артезіанських свердловин.

Комісія також обговорила паспортизацію та оренду водних об’єктів.

За результатами засідання усі дотичні структури та органи місцевого самоврядування отримають відповідні рекомендації.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини