Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 04:01:34

Карантин: у школах Чернігова буде дистанційне навчання, спортивні секції зможуть займатися тільки на свіжому повітрі, а дитсадки з понеділка не працюватимуть

13.03.2020   09:40Агенцiя

На засіданні міської Комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яке відбулося в Чернігівській міській раді 12 березня, визначені рекомендації щодо порядку виконання урядової Постанови від 11 березня 2020 р. № 211 «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19».

Насамперед керівник управління охорони здоров’я Владислав Кухар проінформував про заходи, які вживаються в медичних закладах міста.

- Згідно з рішенням міської влади було додатково виділено 400 тисяч гривень, які повністю пішли на другу міську лікарню і вона закупила на ці кошти засоби індивідуального захисту (костюми, респіратори), медичний кисень, деякі позиції по медикаментах, дезінфікуючі засоби. Це має покращити умови праці і захист медичних працівників та пацієнтів, які будуть лікуватися в інфекційному відділенні, - сказав він. - По Управлінню охорони здоров’я виданий наказ, у якому передбачені всі заходи для роботи медичних закладів у період епідемії. Ми забороняємо доступ відвідувачів до медичних установ, вводимо масковий режим, додаткові заходи дезінфекції. Розглядається питання щодо доцільності проведення планового лікування по деяких захворюваннях – це буде вирішуватися безпосередньо медичними працівниками. У лікарнях проводимо весь комплекс заходів, який передбачений для роботи в епідемічний період, - проінформував керівник управління охорони здоров’я міста.

Також він відповів на запитання про те, за яким алгоритмом діяти хворому, який відчув себе зле і в якого може бути саме це небезпечне захворювання:

- Що стосується симптомів – усі ми знаємо, що на сьогоднішній день важливим симптомом є підвищення температури вище 39 градусів, яка не збивається жарознижувальними препаратами, а також сухий кашель. Якщо такі симптоми є – потрібно викликати швидку допомогу, яка знає що їробити. Але загалом усі хворі звертаються так як і раніше: насамперед треба дзвонити лікарю, з яким підписана декларація. Цьому лікарю пацієнт розповідає ті симптоми, які в нього є на сьогоднішній день – і вже лікар вирішує: або йому їхати дивитися цього хворого вдома, або хворому треба прийти до закладу, або треба негайно викликати швидку.  

Владислав Кухар підкреслив, що на сьогоднішній день дуже важливо додержуватися саме цього алгоритму.

- Давайте не забувати ще про те, що в нас є сезонний підйом захворюваності на грип та ГРВІ і не всякий випадок захворювання обов’язково повинен бути коронавірусом. Тому треба насамперед пам’ятати, що в кожного пацієнта є свій сімейний лікар, який і буде вирішувати питання стосовно констатації діагнозу, подальшого лікування, необхідності ізоляції тощо. На сьогоднішній день алгоритм не змінюється, - наголосив він. 

Керівник міського управління освіти Василь Білогура проінформував про те, як діятимуть під час карантину освітні заклади міста.

- Усім відомо, що останнім часом заклади освіти працювали в режимі посилених заходів безпеки. У зв’язку з прийняттям урядового рішення відсьогодні всі вони, включаючи заклади профтехосвіти, працюють у режимі карантину. Зараз методичним центром відпрацьовуються методичні рекомендації і порядок запровадження використання дистанційних технологій для навчального процесу. Усі учасники цього процесу будуть мати можливість навчати і навчатися. Але в цьому необхідна й допомога батьків. Для тих дітей, у кого дозволятимуть засоби електронного зв’язку: електронна пошта або будь-які інші шляхи передачі інформації (через вайбер чи фейсбук), буде відповідна розсилка завдань з базових предметів. Для тих дітей, у яких немає такої можливості, буде організована розсилка завдань через пошту. І таким чином вони теж будуть мати можливість виконувати завдання і бути учасниками освітнього процесу без відвідування навчального закладу. У зв’язку з тим, що Постанова КМУ була опублікована у досить пізній час і не було можливості відреагувати раніше по дошкільним освітнім закладам, станом на сьогодні у дитсадках в режимі карантину ще є частина дітей, яких привели батьки. Але при цьому там застосовуються посилені заходи з дезінфекції, часто робиться провітрювання та інше, що необхідно в такій ситуації.

Після обговорення комісія рекомендувала погодити роботу чергових груп у дитячих садках на два дні (сьогодні і завтра) – з тим, щоб батьки дітей усе-таки мали час для організації їх перебування вдома. Але після вихідних дітей вже не прийматимуть.

Також комісія прийняла рішення щодо того, чи може продовжуватися тренувальний процес у спортивних школах. Керівник управління сім’ї, молоді та спорту Андрій Дериземля звернув увагу на те, що спортивні заходи – змагання - без участі вболівальників проводити все-таки дозволяється. Але тут виникає багато суміжних питань: наприклад, щодо дозволу тренування у спортивних школах для підготовки до змагань, щодо поїздок на змагання в інші міста і країни.

Після тривалого і досить гострого обговорення комісія все-таки визнала більш вагомою і обґрунтованою думку не спортсменів, а медиків. Карантинні заходи стосуватимуться дитячих спортивних шкіл у тій же мірі, що й інших навчальних закладів. Вони будуть закриті на 3 тижні. Єдине можливе виключення – проведення тренувань на вулиці, без заходу у приміщення. Відвідування спортсменами інших міст, а тим більше інших країн, міські школи під час карантину теж не організовуватимуть. Тим спортсменам, які виїжджатимуть у цей час на змагання самостійно, їх школи мають рекомендувати після повернення самоізолюватися на 2 тижні, щоб не піддавати небезпеці зараження інших дітей.

Щодо додаткових заходів з дезінфекції міського транспорту заступниця керівника профільного міського управління Наталія Сікач проінформувала про наступне:
- Деякі приватні перевізники закупили спеціальні деззасоби ще минулого тижня, а деякі – ще закуповують. Наразі їх вистачає, але оскільки карантин тривалий, то ми звернулися до лабораторного центру з проханням забезпечити необхідну кількість запасів. Управлінням розроблений план-графік перевірок, які проводяться вдень та ввечері після закінчення зміни на території всіх підприємств, що перевозять пасажирів громадським транспортом по місту. Перевіряється, як обробляються салони, чи проводиться обробка поручнів спезасобами та провітрювання вдень на кінцевих зупинках. Крім того, у громадському транспорті розміщується інформація про рекомендації, як запобігати розповсюдженню цього захворювання.

По цих та кількох інших пунктах комісія прийняла рішення, яке найближчим часом буде оприлюднене на вебпорталі Чернігівської міської ради в розділі «Публічна інформація» - «Протоколи засідань комісій».

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини