Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 12:47:53

Відбулося засіданні госпітальної ради Чернігівського округу

04.03.2020   10:24Агенцiя

Проєкт плану розвитку Чернігівського госпітального округу на період до 2022 року розглянула госпітальна рада, засідання якої провела заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова.

Госпітальна рада утворена розпорядженням голови облдержадміністрації на виконання постанови Кабінету Міністрів України «Деякі питання створення госпітальних округів» з метою покращення надання медичної допомоги мешканцям області, створення належних умов для її надання та наближення до населення.

До складу госпітальної ради Чернігівського округу входять перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров'я, соціального захисту населення та у справах учасників АТО Микола Дейкун, головні лікарі та директори лікувальних закладів, очільники та представники районних рад, райдержадміністрацій.

Під час засідання Наталія Романова серед іншого повідомила присутнім, що медичні заклади Чернігівщини увійшли до трійки лідерів за рівнем готовності до другого етапу медичної реформи. За словами виступаючої, новації покликані передусім створити пацієнт орієнтовну медицину.

Начальник управління охорони здоров'я обласної державної адміністрації, заступнику голови госпітальної ради Петро Гармаш презентував учасникам заходу проєкт плану розвитку Чернігівського госпітального округу на період до 2022 року, для цього члени ради з кожного району розробили та підготували перспективні плани підпорядкованих їм закладів охорони здоров'я з урахуванням орієнтовних фінансових розрахунків.

Стратегічними цілями розвитку госпітального округу Петро Гармаш назвав підвищення доступності та якості надання спеціалізованої медичної допомоги; створення та забезпечення розвитку госпітального етапу екстреної медичної допомоги в опорних закладах охорони здоров'я; охорона материнства та дитинства, збереження репродуктивного здоров'я.
Виступаючий озвучив завдання по кожній стратегічній цілі, розкрив концепцію та очікування результати реформування, ознайомив присутніх з маршрутами пацієнтів з різними видами захворювань, патологій та надання медичної допомоги. Зазначалося, що на Чернігівщині опорними закладами охорони здоров'я попередньо визначені: Чернігівська обласна лікарня, Чернігівська міська № 2, центральні міські у Ніжині та Прилуках, центральні районні у Козельці, Бобровиці, Корюківці, Бахмачі та Новгороді-Сіверському.

Оптимальна структура госпітального округу повинна включати в себе багатопрофільні лікарні інтенсивного лікування на базі опорних лікарень, на базі інших — лікарні для планового лікування хронічних хворих, заклади відновного лікування та хоспіси.
Залишаються не до кінця розв’язаними проблеми із забезпеченням фінансування деяких обласних медичних установ. Проте, запевнила Наталія Романова, облдержадміністрація продовжує роботу зі збереження цих закладів медицини та шукає для цього всі можливі шляхи та засоби.
Так, обласний госпіталь ветеранів війни та центр радіаційного захисту та оздоровлення населення, швидше за все, увійдуть до складу обласної лікарні. В результаті буде скорочено значну частину адміністративного та технічного персоналу, але медичні послуги пацієнти цих установ отримуватимуть у повному обсязі.

До 10 березня керівники медичної ланки з районів мають надати свої пропозиції та зауваження до спроєктованих маршрутів довозу пацієнтів з гострим інфарктом міокарда, інсультом, з травмою чи хірургічною патологією або для надання акушерської допомоги. Вже на засіданні відчувалося, що боротьба медичних установ за пацієнтів розгортається. Позаяк від того, скільком хворим буде надано допомогу, залежатиме фінансування лікарні.

Проєкти зазначених маршрутів розробили фахівці обласного управління охорони здоров’я, спираючись на надані закладами плани розвитку. У кожному з планів розраховані функціональні потужності та обсяг надання медичної допомоги — чим їх більше, тим краще фінансуватиметься лікарня. Адже НСЗУ виділятиме кошти не на утримування ліжкомісця, а на надання конкретних медичних послуг.

Крім того, учасники засідання торкнулися питання готовності медичних закладів до роботи в умовах нової системи фінансування з 1 квітня поточного року, коли будь-який заклад, який відповідає вимогам до надання послуг в межах Програми державних гарантій медичного обслуговування населення, може укласти договір з НСЗУ на надання відповідної послуги/групи послуг.
У разі невиконання вимог Національної служби здоров'я України заклади охорони здоров'я не зможуть отримувати фінансування. Залишається невизначеним механізм фінансування спеціалізованих закладів охорони здоров'я, які на даний час фінансуються за рахунок медичної субвенції з державного бюджету.

Відповідно до порядку денного госпітальна рада ознайомилася з майстер-планами закладів охорони здоров'я, які надають вторинну, третинну медичну допомогу(плани фінансування на 2020 рік, за програмою медичних гарантій), обговорено низку нагальних питань.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини