Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 02:37:51

Наслідки та шляхи усунення аварії на магістральному трубопроводі по проспекту Миру 231

26.02.2020   10:34Агенцiя

Про аварійну ситуацію на магістральному трубопроводі по проспекту Миру 231 доповів 25 лютого на ранковій нараді міського голови з керівниками структурних підрозділів Чернігівської міської ради директор комунального підприємства «Чернігівводоканал» Сергій Малявко.

Через цю аварію вночі 22 лютого практично без води були 14 висотних житлових будинків у мікрорайоні ЗАЗ, у приватні житлові будинки в районі АЗС WOG на проспекті Миру водопостачання було відновлене тільки увечері 24 лютого, а у всіх споживачів від ВНС-2 погіршилася якість води в кранах.

На сьогодні встановлено, що прорив труби відбувся у місці, поряд з яким розташована газова автозаправна станція. А в технічних умовах  на будівництво цієї станції, затверджених свого часу, був передбачений винос зазначеного трубопроводу за межі АЗС, що не було виконано забудовником. Тепер це значно ускладнює і здорожчує ремонтно-відновлювальні роботи.

Хронологія подій:

Про пориви підземного водопроводу можуть сигналити не тільки фонтани води з-під асфальту. Їх діагностують і за нештатним падінням тиску в кінці якогось "рукава" труби, і за різким збільшенням видобутку (бо насосні станції працюють автоматично і "качають" стільки, скільки дозволяє тиск. Так відбувалося і цього разу.

Отже, 22 лютого в 21:30 відбулося зниження тиску води на вводі підвищувальної насосної станції №15 (вул. пр-т Миру 271Д) до 0.8 кГс/см2 при звичайному режимі 1.8-2.0 кГс/см2. Внаслідок цього ПНС №15 аварійно зупинилась і деякий час працювала на "сухому" ходу. Без водопостачання залишилось 14 багатоповерхових будинків в районі ЗАЗ. В той же час збільшилась подача води з НСВ-4 «Полуботки» на 200 м3/год при звичайному режимі у вказаний час до 500 м3/год. Для пошуку місця пориву в 22:00 аварійна водопровідних мереж перекрила водопровід Д=150 мм. до психоневрологічної лікарні в с. Халявин. Вже о  02:11 год. 23 лютого було запущено ПНС №15 та відновлено водопостачання багатоповерхових будинків в районі ЗАЗ. У процесі пошуку місця пориву трубопроводу був виявлений вихід води у річку Стрижень в районі вул.Єськова через дощову каналізацію. У 03:50 год. прийнято рішення про перекриття водопроводу Д=500 мм. по вул. пр-т Миру для пошуку та локалізації місця пориву, попередньо повідомивши про це ОТКЕ. Без водопостачання залишився район вулиці Єськова, Волковича та обласної лікарні. О 05:33 год. Було відкрито водопровід по вул. Михалевича в районі обласної лікарні та відновлено водопостачання зазначених вище районів. З 07:00 23 лютого було організовано підвіз питної води.

Зранку 23 лютого було виявлено місце пориву трубопроводу Д=500 мм. на території автозаправної станції WOG за адресою вул. пр-т Миру 231. На зазначеній території водопровід проходить, як раз у тому місці, де встановлені комунікації АЗС, також в безпосередній близькості до водогону, з порушенням природоохоронних норм встановлена газозаправна станція цієї АЗС. Варто зазначити, що дана автозаправна станція має технічні умови на підключення водопостачання та водовідведення. Але проєкту у КП «Чернігівводоканал» відсутній. Згідно виданих технічних умов, також передбачено винос зазначеного трубопроводу за межі АЗС, що не було виконано.

Передбачені наступні заходи з усунення аварії:
- монтаж засувки на водоводі Д=500 мм. біля АЗС, яка перекриє аварійну ділянку.
- рокладання трубопроводу Д=63 мм. для тимчасового водопостачання промислових споживачів біля АЗС.
- для постійної експлуатації водоводу Д=500 мм. передбачити розробку проєкта по виносу водоводу Д=500 мм. за межі території АЗС WOG.

Станом на 20:45 год.  24 лютого, проведено монтаж засувки на водоводі Д=500 мм. біля АЗС, яка перекрила аварійну ділянку. Водопостачання будинкам приватного сектору по пр-ту Миру та підприємствам прилеглих територій відновлене.

Для проведення ремонту ділянки водоводу Д=500 мм., траса якого проходить біля території АЗС WOG, передбачено термінову розробку проєкту по виносу водоводу за межі території заправки. Орієнтовна вартість заміни (200 м) – 3,5 млн. грн.

Дані кошти ні в міському бюджеті, ні в бюджеті КП не передбачені. Підприємство «Чернігівводоканал» буде наполягати,  щоб проблемну ділянку було замінено за кошти АЗС WOG, яка свого часу допустила невиконання технічних умов при будівництві.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко підтримав таку позицію і дав доручення зафіксувати всі обставини події як юридично, так і за допомогою фото- і відеофіксації.  Надалі, якщо не буде порозуміння з боку представників АЗС, місто піде шляхом стягнення цих коштів у судовому порядку.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.