Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:07:24

Про роботу КП "Чернігівводоканал" у 2019 році

19.02.2020   13:47Агенцiя

Комунальному підприємству «Чернігівводоканал» у 2019 році завдяки збалансуванню обсягів подачі та реалізації води вдалося утримати її втрати на досить низькому рівні - 13,3%. Для порівняння: нормативно дозволений рівень втрат для врахування у водних балансах на сьогоднішній день для ліцензіатів НКРЕКП становить 30%. Про це повідомив начальник КП «Чернігівводоканал» Сергій Малявко на розширеній нараді 18 лютого.

За його словами, наразі нагальним залишається питання щодо обліку фактичного водоспоживання. Моніторинг обсягів споживання холодної води по групі будинків свідчить про наявність різниці між показниками загальнобудинкових приладів обліку та сумарним значенням показників за квартирними лічильниками і нормами споживання. За минулий рік така різниця становила 19%.

Поруч із цим, впровадження системи розрахунків теплопостачальних підприємств з водоканалом за приладами обліку за отриману холодну воду для приготування гарячої  (з липня 2016 року – з ТЕЦ та з лютого 2018 року – з ОТКЕ) виявило, що небаланс також має місце й по гарячій воді.

Про це свідчить наявна різниця між обсягами поданої водоканалом води на теплопункти та стоками гарячої води, які теоретично мають співпадати. За 2019 рік – це 35%.

Як зазначив Сергій Малявко, споживачі, які мають квартирні лічильники, істотно заощаджують, оскільки сплачують виключно за той обсяг води, який був спожитий у їх помешканні, тобто орієнтовно у 5 разів менше. Він ще раз нагадав, що у місті для підтримки незахищених верств населення, а саме для отримувачів субсидії діє Програма по безкоштовному встановленню квартирних приладів обліку води. З початку дії програми встановлено вже понад 7,5 тисяч лічильників гарячої та холодної води.

Фінансовий стан підприємства

Керівник "Чернігівводоканал" зазначив, що вже червертий рік поспіль комунальне підприємство отримує позитивний фінансовий результат. Проте, значно менший порівняно з попереднійми роками. Основною причиною погіршення фінансового стану у 2019 році він назвав встановлення тарифів з суттєвим запізненням і до того ж на рівні, нижчому від розрахункового.

Наприклад, ще у травні 2018 року при об'єктивному перегляді тариф мав збільшитися на 23%. Проте, відбулося коригування не всіх, а тільки окремих складових витрат і фактичне збільшення склало лише 12%. Внаслідок цього недоотримано понад 35 млн грн за рік.

За словами Сергія Малявка, в такій ситуації підприємство не мало змоги вчасно та у повному обсязі виконати поточні зобов’язання перед Світовим банком. Завдяки перерозподілу коштів між статтями витрат у 2019 році сплачено тільки 25,3 млн грн (замість 48 млн грн). Тобто на сьогодні заборгованість складає 22,7 млн грн.

Він також повідомив, що заборгованість споживачів за отримані послуги становить майже 35 млн грн, з яких борг населення - 30 млн грн. Поруч із цим, заборгованість по пільгах і субсидіях - відсутня.

Для зменшення дебіторської заборгованості населення за надані послуги у 2019 році проводилися роз’яснювальна робота, позовна робота та відключення боржників. Загалом порушено 1180 судових справ (повернуто коштів на 3 720,90 тис.грн), заключено 126 договорів на реструктуризацію боргу за послуги та відключено 388 боржників.

Створення єдиної системи заборгованості споживачів

У Чернігові триває робота щодо впровадження єдиної системи заборгованості споживачів. Ця система збирає дані боржників та об'єднує їх у єдиному WEB-додатку, показує наявний борг та останню оплату, яка здійснювалась споживачем. У системі в автоматичному режимі щомісячно зберігатиметься інформація щодо розрахунків абонентів.

Завдяки функціонуванню даної системи комунальні служби матимуть можливість оперативно отримувати вичерпну інформацію по споживачам або їх заборгованостям та проводити комплексні дії разом з іншими підприємствами-надавачами комунальних послуг по відключенню злісних боржників. Наразі триває робота по юридичному узгодженню впровадження даної системи на рівні підприємств-надавачів комунальних послуг.

Встановлення тарифів

У своїй доповіді Сергій Малявко підкреслив, що мешканці Чернігова отримують артезіанську воду, а не поверхневу, як у більшості інших міст. Тарифи на централізоване водопостачання та водовідведення встановлюються виходячи з того, що всі абоненти вчасно та повністю сплатять за отримані послуги. Створюючи заборгованість, такі споживачі дестабілізують роботу комунального підприємства, і як наслідок - цього року було кількаразове відключення водоканалу від електропостачання, нарахування пені по кредиту (у 2019 році – це майже 1 млн грн додаткових непередбачених витрат).

За постановою Нацкомісії з 5 лютого для Чернігівводоканалу тариф по відношенню до попереднього змінився на 16%. Структура ж тарифів не зазнала істотних змін. Хоча дещо збільшилась заробітна плата: на виконання вимог Галузевої угоди.

Діючий розмір тарифів для КП «Чернігівводоканал» (навіть з урахуванням складової на погашення кредиту - 5,04 грн/1куб води) є середнім по Україні.

Результати фінансово-господарської діяльності

Начальник КП «Чернігівводоканал» повідомив, що надходження підприємства від додаткових видів діяльності (порівняно з попереднім роком) зросли на 8%. В наслідок дотримання посиленого контролю майже на 43% збільшились надходження від плати за перевищення гранично-допустимих концентрацій забруднюючих речовин у стоках.

Протягом минулого року продовжувалось виявлення та взяття на облік абонентів, які безобліково споживали воду. Працівники ремонтно-будівельної дільниці підприємства продовжували виконувати роботи по ремонту горловин колодязів за сучасною європейською технологією в рамках проведення ремонту об’єктів вуличної дорожньої мережі. За звітний рік було встановлено 521 люк на суму 5,3 млн грн.

Сергій Малявко також зауважив, що КП «Чернігівводоканал» є, мабуть, найбільшим платником податків серед усіх підприємств комунальної форми власності міської ради. За 2019 рік до бюджетів всіх рівнів підприємством сплачено майже 65 млн грн податків.

Кадри та заробітна плата

Протягом 2019 року на комунальному підприємстві «Чернігівводоканал» своєчасно здійснювався перегляд рівня заробітної плати працівників (відповідно до встановленого на законодавчому рівні розміру прожиткового мінімуму з урахуванням змін та доповнень до Галузевої угоди). За рахунок цього вдалося підвищити рівень середньомісячної плати по підприємству на 26%, порівняно з 2018 роком.

Особлива увага на підприємстві приділяється забезпеченню належного рівня матеріального забезпечення працівників робітничих професій, по яким на сьогоднішній день існує кадровий дефіцит. На підприємстві не вистачає, зокрема, електромонтерів, електрозварників, слюсарів.

Через свою специфіку та складність робота на водоканалі не є престижною серед молодого покоління. Середній вік працівників на підприємстві - 48 років.

Інвестиції

Враховуючи обмеженість в обігових коштах, у 2019 році інвестиційна програма (за рахунок амортизаційних відрахувань) була виконана лише на 78%. На загальнодерджавному рівні, враховуючи часові затримки з проведенням тендерних процедур та можливими змінами технічних рішень у процесі виконання робіт, Нацрегулятором подовжено термін довиконання інвестпрограми до кінця І-го кварталу наступного за звітним роком.

За словами Сергія Малявка, наразі у місті триває виконання робіт з реконструкції:
    водопроводу по вул.Промисловій від вул.Попудренка до вул.Музичної;
    каналізаційного дюкеру через р.Стрижень в районі каналізаційної насосної станції №1 по вул.Пушкіна,1а.

У 2020 році інвестиційною програмою підприємства передбачено продовження реконструкції водопроводу по вул.Промисловій (7,5 млн грн) та реконструкція самопливного каналізаційного колектору по вул.Київська (2020 - 7,7 млн грн, загальна вартість - 11,9 млн грн).

Керівник підприємства зазначив, що для реалізації пріоритетних заходів потрібно близько 8,2 млрд грн. А в такій ситуації, реалізовувати великовартісні інвестиційні заходи підприємство зможе лише за умови залучення додаткових джерел фінансування.

Реконструкція очисних споруд

Зважаючи на значимість екологічного фактору, посилення вимог до показників очищення стічних вод та аварійний стан очисних споруд першочерговим заходом було визначено саме їх реконструкцію. Враховуючи масштабність проекту виділені 5 етапів його реалізації.

Перший етап - проектні роботи та реконструкція системи повітрозабезпечення. Він передбачає встановлення нових повітродувок з системою регулювання подачі повітря та спорудження повітропроводів, системи електропостачання та автоматизованого управління.

За словами Сергія Малявко, невластива класичній послідовності глобальної реконструкції очисних споруд першочергова заміна системи повітрозабезпечення обумовлена, тим, що наразі жодна з існуючих 5 повітродувок не перебуває у задовільному стані. Тільки у 2018 році капітальний ремонт повітродувних агрегатів здійснювався 5 разів, а у 2019-му – ще двічі. Фактичні витрати на електроенергію не перекривають потреби у кількості повітря, повітродувки працюють в одному плановому режимі без можливості регулювання подачі кисню.

Другим етапом буде реконструкція існуючих 8-ми 3-коридорних аеротенків з переобладнанням в 4-ри 2-коридорні з виділенням зон нітри-денітрифікації. На 3-му етапі передбачається реконструкція первинних відстійників та пісковловлювальної установки. На 4-му - реконструкція вторинних відстійників з будівництвом двох нових резервуарів та установки видалення фосфору. А завершальним етапом повної реконструкції очисних споруд має стати будівництво системи вилучення біогазу. Керівник КП зауважив, що для реалізації всіх цих етапів знадобиться декілька років. Загальна орієнтовна вартість повної реконструкції очисних споруд 28 млн євро.

Він також розповів про те, які кроки вже зроблені для реалізації першого етапу. Зокрема, у жовтні 2019 року після погодження інвестиційним комітетом відповідного проєкту, Північна Екологічна Фінансова Корпорація офіційним листом повідомила підприємство та міську раду про затвердження кредиту в рамках Інвестиційного Фонду НЕФКО та гранту в рамках Інвестиційної платформи сусідства, а також надала підписані зі свого боку пропозиції щодо умов фінансування. Чернігівська міська рада підтримала відповідне рішення про залучення кредиту та гранту. Тож на реалізацію реконструкції системи повітрозабезпечення НЕФКО планує виділити кредитні кошти у розмірі 1,5 млн євро. Крім того, на безповоротній основі буде надано інвестиційний грант до 300 тис євро. Також передбачено співфінансування Чернігівської міської ради не менш, ніж 10% від вартості проєкту.

У результаті реалізації 1-го етапу реконструкції КОС буде встановлено нове енергоефективне обладнання та приведено потужності очисних споруд у відповідність до фактичних потреб, що надасть змогу суттєво скоротити витрати електричної енергії на очищення стоків.

За словами Сергія Малявка, завершити реалізацію цього етапу підприємство планує у 2021 році і паралельно вже розпочинає роботу по пошуку шляхів реалізації наступних етапів.

Для чого необхідна мобільна станція перекачування стічних вод

Як зазначив керівник КП «Чернігівводоканал», окрім реалізації вищезазначених інвестиційних заходів у поточному році підприємство має намір придбати мобільну станцію перекачування стічних вод. За його словами, стан каналізаційних колекторів міста Чернігова є аварійно-загрозливим. Здебільшого самопливні колектори великих діаметрів виготовлені ще у 60-70 роках минулого сторіччя. Небезпеку підсилює і те, що колектори більш, ніж вдвічі відпрацювали свій ресурс та прокладені під магістральними дорогами міста.

Найбільш проблемною ділянкою на сьогоднішній день залишається частина колектору по вулицях Глібова – Леоніда Пашина від перехрестя з вулицею Красносільського до каналізаційної насосної станції КНС-5, глибина залягання якого до 8 м. Кошторисна вартість реконструкції цього колектору понад 66 млн грн.

Також занепокоєння викликає і ділянка колектору, яка починається від колодязя-гасителя КНС-4 по вулиці Квітнева до будинку №80 по вулиці Глібова. Ця ділянка колектору будувалася у 1970 -1971 роки, і також підлягає заміні. За висновками Держекспертизи кошторисна вартість реконструкції – понад 45 млн грн.

На жаль, джерела фінансування реконструкції цих двох ділянок на суму понад 110 млн грн у 2020 році не передбачені.

Проведення заміни ділянок залізобетонних труб колектору по вулиці Глібова не можливе без використання обладнання для перекачування стічних вод. Проблема полягає в тому, що на відміну від інших колекторів, повністю зупинити роботу колектору по вулиці Глібова неможливо, адже він єдиний у цьому мікрорайоні, не має обвідних шляхів і використовується для відведення стоків з житлового масиву від обласної лікарні до мікрорайону ЗАЗ, безпосередньо мікрорайону ЗАЗ, району Масанів, Старої та Нової Подусівки.

Потреба в закупівлі обладнання для перекачування значних обсягів стічних вод обумовлена ще й тим, що у місті Чернігові передбачено реконструкцію ще трьох аварійних ділянок каналізаційного колектору, які також знаходяться в критично-аварійному стані, загальною довжиною 1,3 км діаметрами від 600 до 1200 мм:
    від вул. Коцюбинського до колодязя-гасителя по вул. Шевченка, Ø 800 мм;
    від вул.Шевченка до КНС №1, Ø 1000-1200 мм;
    від перехрестя вул.Шевченка/Пушкіна до Мар’їного Гаю Ø 600 мм.

Сергій Малявко зазначив, що, якщо на цьому колекторі трапиться аварія, то без водопостачання залишиться близько 40% мешканців міста.

Але, як і з фінансуванням проєктів реконструкції каналізаційного колектору по вулиці Глібова, джерела фінансування трьох вище зазначених ділянок також відсутні.

Тому, за словами начальника комунального підприємства, єдиним виходом з даної ситуації є придбання мобільної станції перекачування стоків, яка дозволить оперативно перекачувати стічні води. Крім того, ця система, у разі виникнення аварійних ситуацій, допоможе уникнути екологічної катастрофи та виключити ймовірність нанесення невиправної шкоди стану довкілля. Коштує вона 3,4 млн грн, і отримання планується вже найближчим часом.

Впровадження інформаційних сервісів

На підприємстві впроваджена CRM-система, завдяки якій ведеться облік та контроль за виконаними роботами; накопичення та зберігання всіх звернень споживачів до підприємства з будь-якого приводу; облік планових та аварійних робіт; оповіщення засобами смс; контроль розподілення автотранспорту між службами. До прикладу, автоматичний процес масового оповіщення передбачає, що у разі виникнення аварійної ситуації (в їх районі чи будівлі) споживачі отримують смс-повідомлення.

Окрім CRM-системи у 2019 році була впроваджена система автодозвону, яка забезпечує процес інформування споживачів про наявну заборгованість за надані послуги. Наразі використовується 3 види аудіофайлів: при заборгованості від 1 до 3 місяців; при заборгованості понад 3 місяці; у випадку, якщо абонент забув передати показники приладів обліку у визначений термін.

Сергій Малявко також нагадав, що для зручності споживачів діє максимально розширений перелік способів передачі показників приладів обліку: через особистий кабінет, сайт підприємства, вайбер, телеграм, смс-повідомлення, за безкоштовним для споживачів телефонним номером.

З початку року на підприємстві розроблені та впроваджені вже три проєкти з використанням сервісу Google Map: карта аварійних та ремонтних робіт, карта водорозбітних колонок, карта обстежень об’єктів мереж.

Про кредит Світового банку

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко по завершенню доповіді начальника КП "Чернігівводоканал" окремо звернув увагу на питання щодо погашення заборгованості по кредиту. Як зазначив Сергій Малявко, у найближчі два місяці підприємство має намір погасити частину боргу по кредиту у розмірі 22,7 млн грн.

- При розгляді інших кредитних проєктів, які подає Чернігів, постійно згадують заборгованість водоканалу. Тож бажано було б мінімізувати цю ситуацію, - прокоментував міський голова.

Сергій Малявко пояснив, що у інших містах, які теж отримували кредит від Світового банку і де ситуація на водоканалах значно складніша, різницю сплачував місцевий бюджет. А Чернігівводоканал у 2017-2018 роках самостійно, тобто коштами підприємства, на 100% сплатив кредитні зобов’язання.

***
- На заміну підземних мереж нашому місту потрібно орієнтовно 330 млн дол. І це не враховуючи внутрішньоквартальні мережі. Якщо орієнтуватися на спроможність підприємства, то це реалізовуватиметься протягом 110 років. У цьому питанні, на жаль, жоден із міністрів ЖКГ за 28 років незалежності не запропонував системного бачення, з яких джерел фінансувати ці потреби. Але це треба фінансувати незалежно від того, чи ми бачимо цю проблему, чи ні. Відбуваються старіння і корозія металевих комунікацій, більше 70% з яких – зношені, - акцентував наприкінці звіту чернігівський міський голова. Він додав, що при збільшенні кількості аварійних ситуацій місто змушене буде, зокрема, збільшувати кількість ремонтних бригад та купувати міні-станції перекачування стічних вод. Але це буде вирішувати питання тільки тимчасово. Якісне ж її розв'язання потребує кроків з боку держави.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини