Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 13:30:57

У Чернігові вшанували ветеранів - учасників бойових дій на території інших держав

14.02.2020   17:47Агенцiя

Цієї зими виповнюється 31 рік з початку виведення радянських військ з Республіки Афганістан. У пам'ять про цю подію 15 лютого кожного року в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

У Чернігові напередодні пам'ятної річниці, 14 лютого, ветерани-афганці, рідні та близькі загиблих, а також керівники міста та області зібралися в Чернігівському обласному молодіжному центрі. Там відбувся військово-патріотичний захід «Подвиг солдата».

Присутніх привітав голова Чернігівського обласного відділення Української Спілки ветеранів Афганістану Олександр Соколов.

Говорили про нинішній ветеранський рух, згадали загиблих побратимів у афганській війні та тих, хто віддав життя при захисті цілісності та суверенітету України на її сході.

Після привітань керівники міста та області вручили почесні відзнаки Чернігівської ОДА, Чернігівської міської та обласної рад.

Через війну в Афганістані пройшли близько 2-х тисяч мешканців Чернігова, з області - 7,5 тисяч жителів. Чернігівщина тоді втратила 119 своїх земляків, з них 19 – з Чернігова. Ветерани афганської війни не залишаються осторонь подій, які й зараз відбуваються в Україні. Так, 15 бійців з Чернігова - а загалом з Чернігівщини більше 40 військових з досвідом "Афгану" - брали участь у захисті України в ході АТО/ООС. На жаль, 2 воїни-афганці - Віктор Маслов та Герой України Олег Міхнюк (родом із Прилуцького району) - там загинули.

У Чернігові на честь загиблих воїнів афганської війни названі 5 вулиць, встановлено 10 меморіальних дошок. Зокрема, на фасаді житлового будинку по вул. Шевченка, 32 встановлена пам’ятна дошка Герою України, афганцю, учаснику Євромайдану та АТО Олегу Міхнюку. На будівлі ЗНЗ №3 - пам'ятна дошка на честь випускника цієї школи Ігоря Кожара, який загинув в Афганістані у 1984 році.

Наразі до міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану (воїнів-інтернаціоналістів) входять близько 500 ветеранів-афганців. Усі вони беруть активну участь у заходах, направлених на військово-патріотичне виховання молоді, увічнення пам’яті ветеранів афганської та інших локальних війн. Спілка ветеранів Афганістану надає матеріальну, юридичну, соціальну допомогу учасникам бойових дій, особам з інвалідністю, сім’ям загиблих. Також надає матеріальну й гуманітарну допомогу для учасників ООС/АТО.

Після урочистостей учасники зустрічі пройшли у сквер ім. М.М.Попудренка, щоб покласти квіти до меморіальних стел загиблим учасникам АТО/ООС.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини