Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 07:05:05

Поліція нагадує: незаконне зберігання зброї тягне за собою кримінальну відповідальність

03.02.2020   12:38Агенцiя

Упродовж 2019 року органи Національної поліції видали мешканцям Чернігівської області 2255 дозволів на різні види зброї.

За словами начальника відділу контролю за обігом зброї у сфері дозвільної системи Головного управління Нацполіції в Чернігівській області Андрія Ковальова, власники законно придбаної зброї можуть скористатися нею для захисту себе у разі нападу або вторгнення у їх житло чи інше приміщення. Але далеко не кожен може бути власником зброї на законних підставах, зокрема, травматичної.

Цей привілей належить виключно спеціальній категорії населення: військовим, держслужбовцям, співробітникам правоохоронних органів та їх близьким родичам, співробітникам суду та прокуратури, народним депутатам України, журналістам, членам громадських формувань з охорони правопорядку та державного кордону.

На законних підставах всі українці можуть володіти тільки гладкоствольною мисливською (з 21 року), нарізною мисливською (з 25-річного віку) та травматичною і пневматичною зброєю (з 18 років).

Які документи необхідні для видачі дозволу на придбання зброї:
    письмова заява про видачу дозволу на право зберігання та носіння зброї. Заява подається до органу Нацполіції за територіальним принципом;
    заповнена картка заяви;
    медична довідка (форма 127);
    довідку з тиру про проходження навчання, що видається за адресою: м. Чернігів, вул. Жабинського 15-а);
    платіжний документ за послуги дозвільної системи;
    копія і додаток до паспорта;
    якщо місце проживання інше, ніж зазначено в паспорті, потрібен документ що підтверджує фактичне місце проживання;
    рапорт дільничного офіцера поліції про обстеження умов зберігання зброї + характеристика на громадянина;
    довідка з місця роботи (для працівників силових структур);

Які документи потрібні для отримання дозволу на зберігання та носіння мисливської нарізної гладкоствольної зброї та пристроїв травматичної дії:
    заява щодо видачі дозволу на зберігання та носіння зброї на ім’я керівника органу поліції;
    дублікат дозволу з відміткою магазину про продаж зброї чи пристрою або з відміткою про переоформлення їх у встановленому законодавством порядку;
    дві фотокартки розміром 3х4 см;
    квитанція про сплату відповідних послуг;
    договір страхування відповідальності власників зброї;
    довідку про експериментальний відстріл вогнепальної зброї (крім мисливської гладкоствольної), яка видається після придбання зброї за адресою: м. Чернігів, вул. Степана Разіна, 19;

– Дозвіл на придбання зброї діє три місяці. Придбану зброю протягом десяти днів необхідно зареєструвати в органах поліції за місцем проживання власника та отримати дозвіл на її зберігання та носіння, – пояснює Андрій Ковальов.

Зброя і боєприпаси до неї, її основні частини повинні зберігатися в сейфах з врізними замками за місцем проживання власника.

За місяць до закінчення строку дозволу на зброю громадянин має подати повний пакет документів до поліції.

Зберігання зброї і спецзасобів без дозволу тягне за собою адміністративну або кримінальну відповідальність.

Поліція нагадує, що за порушення строків перереєстрації передбачена адміністративна відповідальність згідно статей:
    190 КУпАП (Порушення порядку придбання, зберігання, передачі іншим особам, або продажу вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї);
    191 КУпАП (Порушення правил зберігання, носіння, або перевезення зброї чи боєприпасів);
    192 КУпАП (Порушення громадянами строків перереєстрації вогнепальної, холодної чи пневматичної зброї і правил взяття її на облік);
    195-2 КУпАП (Порушення порядку придбання, зберігання, реєстрації або обліку газових пістолетів і револьверів та патронів до них);
    195-4 КУпАП (Порушення порядку виробництва, придбання, зберігання чи продажу електрошокових пристроїв і спеціальних засобів, що застосовується правоохоронними органами).

На правопорушника накладається штраф та вилучається зброя. За систематичні порушення громадського порядку, зловживання алкоголем, дозвіл на зброю анулюється в примусовому порядку.

Також поліцейські звертають увагу, що у випадку добровільної здачі зброї, що передбачено частиною 3 статті 263 Кримінального кодексу України, громадяни звільняються від кримінальної відповідальності. Однак за незаконне поводження із вогнепальною або холодною зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами частина 1 та 2 вказаної статті передбачає позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Сектор комунікації поліції Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини