Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:34:26

В ООН присвячують 2020 рік захисту рослин

01.01.2020   11:39Агенцiя

Новий 2020 рік стане Міжнародним роком охорони здоров'я рослин. Таке рішення прийняли в Продовольчій та сільськогосподарській організації ООН (FAO). Адже ми сприймаємо рослинну їжу в нашому раціоні як належне, не замислюючись про те, що в результаті зміни клімату та діяльності людини багато культур знаходяться під загрозою зникнення.

Наша їжа на 80% складається з рослин, вони виробляють 98% кисню, яким ми дихаємо. Але, водночас, рослинам постійно загрожують шкідники та хвороби — щорічно через них гине до 40% продовольчих культур у всьому світі. В результаті загальний обсяг збитків для торгівлі сільськогосподарською продукцією становить понад 220 млрд доларів на рік, мільйонам людей загрожує голод, сільському господарству — основному джерелу доходу сільських жителів — наноситься серйозна шкода. Ось чому заходи та дії, спрямовані на захист здоров'я рослин, так важливі для досягнення.

«Рослини забезпечують життя на Землі та є найважливішою основою харчування людини. Але їх не слід приймати як належне», зазначив Генеральний директор FAO Цюй Дун'юй.

В результаті зміни клімату та діяльності людини зникають багато видів рослин, зате шкідники тільки розмножуються. Водночас, за останні десятиліття, втричі збільшилися міжнародні подорожі та перевезення, а також обсяги торгівлі. Як наслідок, шкідники та хвороби легко поширюються по всьому світу і завдають величезної шкоди місцевим рослинам та довкіллю.

Глава FAO підкреслив, що в першу чергу потрібно приділяти увагу профілактиці: захист рослин з економічної точки зору набагато ефективніше, ніж усунення наслідків масштабних надзвичайних ситуацій, викликаних загибеллю тих чи інших культур. Нерідко знищити шкідників та зупинити захворювання рослин просто неможливо і на боротьбу з ними йде багато часу та коштів.

Як відзначають в FAO, запобігаючи поширенню та завезенню шкідників в нові райони, уряди, фермери та інші учасники продовольчого ланцюга, наприклад, приватний сектор, зможуть заощадити мільярди доларів та забезпечити населення якісним продовольством. Це особливо важливо для країн, що розвиваються. Для цього, рекомендують експерти, необхідно дотримуватися узгодженої міжнародної системи фітосанітарних норм та стандартів.

Привернути увагу до питань охорони здоров'я рослин і покликаний Міжнародний рік. Координацією заходів в рамках цього року візьмуть на себе FAO та секретаріат Міжнародної конвенції з карантину та здоров'ю рослин.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини