Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:16:00

Підтримка віддалених територій, перспективи наповнення місцевих бюджетів, вдосконалення законодавства щодо відкриття ринку землі стали темою конференції "Спільна справа"

28.12.2019   13:48Агенцiя

27 грудня в конференц-залі будинку засідань обласної ради відбулася конференція «Спільна справа». Захід ініційований міжфракційною депутатською групою «Чернігівщина», за підтримки Чернігівської обласної ради, Місцевої Асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об'єднаних територіальних громад Чернігівщини».

У засіданні взяли участь голова облдержадміністарції Андрій Прокопенко, перший заступник голови обласної ради Валентин Мельничук, народні депутати України Антон Поляков, Максим Зуєв, Валерій Зуб.

У своїх виступах керівники області акцентували увагу на позитивних зрушеннях на Чернігівщині.

Упродовж двох годин депутати обласної ради, представники органів місцевого самоврядування, очільники ОТГ та громадськість обговорювали законодавчу ініціативу стосовно державної підтримки малонаселених та віддалених територій України, перспективи та шляхи наповнення місцевих бюджетів, а також обмінювалися думками і висловлювали пропозиції по вдосконаленню проєктів законів про працю та щодо відкриття ринку землі.

У своїх виступах присутні порушили проблеми фінансування навчальних закладів у зв'язку із впровадженням освітньої реформи. Адже з нового року ОТГ змушені будуть самі забезпечувати діяльність малокомплектних шкіл, яких в області налічується значна кількість, або закривати такі навчальні заклади.

Дієвим механізмом вирішення актуальних проблем може стати надання на законодавчому рівні спеціального статусу поліським територіям, аналогічного до того, який було прийнято для регіону українських Карпат, де було б враховано особливості нашої місцевості і співвідношення території та щільності населення області. Запровадження «Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів стосовно припинення закриття закладів освіти та охорони здоров'я у сільській місцевості, у тому числі, малонаселених та віддалених один від одного населених пунктів», якій презентували народні депутати, сприятиме розв'язанню проблеми нестачі коштів на освіту, підвозу учнів до місць навчання  і не призведе до прийняття непопулярних рішень та закриття навчальних закладів.

Під час дискусії зазначалося, що для збереження освіти для учнів сільської місцевості формулу розподілу освітньої субвенції між місцевими бюджетами доцільно доповнити коефіцієнтом приведення кількості учнів у закладах освіти, розташованих у населених пунктах, що віднесені до поліських територій, який дорівнює 1,3. Застосування додаткового коефіцієнту доречне і під час розподілу між областями субвенції з державного бюджету на здійснення підтримки закладів та заходів у системі охорони здоров'я.

Андрій Прокопенко зазначив, що нові принципи фінансування проєктів за рахунок коштів ДФРР забезпечують розвиток регіонів і громад та дають змогу громадам області втілити у життя низку проєктів, здійснювати будівництво, ремонти та реконструкцію об'єктів соціальної сфери, оновлення їх матеріально-технічної бази, закуповувати нову техніку, здійснювати заходи з розбудовувати інфраструктуру. Також дієвим кроком для розвитку віддалених територій є доступність Інтернету та мобільного зв'язку. За словами голови облдержадміністрації, з наступного року радіус покриття базових станцій мобільного зв'язку на Чернігівщині буде становити 15 км і значна кількість населених пунктів області матиме якісне покриття мобільним та інтернет зв'язком. Це забезпечить надійне функціонування системи оповіщення та безпеку у прикордонному регіоні.

У своїх виступах присутні порушували питання стосовно й інших актуальних проблем, які виникають у процесі децентралізації, та потребують спільних зусиль для пошуку шляхів їх вирішення і недопущення виникнення критичних ситуацій. Гостро постали проблеми наповнення місцевих бюджетів у 2020 році, зокрема за рахунок сплати ПДФО та податку до місцевих бюджетів нафтовими, аграрними та іншими компаніями, а також фінансування заходів із забезпечення навчальних закладів протипожежними засобами.

Під час обговорення відкриття ринку землі депутати обласної ради Іван Якуб та Сергій Чубовський наголошували, що у жителів громад ця тема викликає серйозне занепокоєння і може призвести до соціальної напруги. За словами виступаючих, позиція депутатського корпусу обласної ради з цього питання незмінна і озвучена в неодноразових зверненнях до керівництва держави, адже це питання життя громад, бо орендна плата є суттєвим джерелом наповнення місцевих бюджетів, і національної безпеки держави в цілому.

На думку виступаючих, законопроєкт потрібно зняти з розгляду Парламенту та продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення як мінімум на 3 чи 5 років, оскільки питання запровадження ринку землі потребує обговорення та доопрацювання і стане можливим вже після завершення процесу децентралізації, коли на першому етапі виключне право купувати землі сільськогосподарського призначення матимуть лише об'єднані територіальні громадами та держава в особі Земельного банку, який повинен під заставу землі забезпечити кредитування ОТГ за низькою відсотковою ставкою, конкурентною на світовому ринку.

Про важливість дотримання балансу між правами і обов'язками найманих працівників, роботодавців, державних органів та профспілкових організацій говорили під час обговорення змін до трудового законодавства. Виступаючі наголошували на необхідності системного підходу та недопущення нівелювання ролі профспілок. Зміни до законодавства про працю повинні забезпечити захист трудових прав, надати прозорі і зрозумілі умови трудових відносин ще на самому старті взаємодії працівника, наприклад зарахування до трудового стажу навчальних та виробничих практик у навчальних закладах.

Підсумком конференції стало напрацювання низки пропозицій та зауважень, які будуть враховані у законодавчій діяльності народних депутатів України.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини