Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 21:22:36

Про зміни клімату та його наслідки для України говорили в обласній раді

21.12.2019   12:12Агенцiя

20 грудня в Чернігові в рамках платформи «Енергетична та кліматична трансформація для підписантів Угоди мерів» відбулася зустріч, присвячена обговоренню формування регіональної політики щодо запобігання наслідкам зміни клімату.

Даний захід є спільною ініціативою проєкту «Угода мерів-Схід» та Міністерства енергетики та захисту довкілля України і має на меті створити передумови для формування місцевих, регіональних та національної стратегії з адаптації до змін клімату.

В роботі засідання взяли участь керівництво обласної ради та облдержадміністрації, представники профільних структурних підрозділів ОДА, студенти та викладачі вищих навчальних закладів, представники бізнесу, громадськість. Спікерами зустрічі, в рамках якої відбулася презентація муніципальної платформи «Енергетична та кліматична трансформація», виступили національний експерт проєкту ЄС «Угода мерів-Схід» в Україні Оксана Кисіль та експерт з адаптації Наталія Кушко.

Робота муніципальної платформи «Енергетична та кліматична трансформація» відбулася в рамках проєкту ЄС «Угода мерів – Схід». Як зазначила національна експертка даного проєкту Оксана Кисіль, нині адаптація до змін клімату виноситься як стратегічний напрям на державному рівні. Відтак, стратегія розвитку кожного регіону має включати не лише аналіз згаданих процесів, як це нерідко буває, а й оцінку можливих ризиків.

— Наслідки глобального потепління відчуваються вже сьогодні. Адже стихійні лиха, непритаманні для нашої території, все частіше дають про себе знати, завдаючи значної шкоди як приватним домогосподарствам, так і економіці в цілому. Певні кроки у вирішенні цього питання є. «Угода мерів – Схід» — гарний тому приклад. Нині на Чернігівщині угоду підписали 12 міст та селищ, які прагнуть скоротити викиди вуглекислого газу шляхом проведення енергоощадних заходів, — зазначила заступник голови Чернігівської ОДА Наталія Романова.

До прикладу, місто Мена стало переможцем грантового конкурсу в рамках програми Європейської Комісії «Демонстраційні проєкти Угоди мерів». Загальний бюджет проєкту становив 638 тисяч євро. За ці кошти у громаді протягом 2015-2018 років встановили більше 1,4 тисячі енергоефективних світильників, модернізували мережу та встановили систему управління освітленням.

Від обласної ради до учасників зустрічі звернувся заступник голови обласної ради Арсен Дідур, який підкреслив важливість такого заходу для напрацювання та здійснення конкретних кроків в напрямку запобігання негативному впливу зміни клімату.
Він також зазначив, що в області вживаються заходи, спрямовані на розв'язання питань енергозбереження, енергоефективності та захисту довкілля.
Затверджена депутатським корпусом Програма стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житловобудівельних кооперативів Чернігівської області на 2018-2020 роки передбачає відшкодування відсотків на отримання кредитів для робіт з енергоефективності та енергозбереження для населення.
У рамках Програми охорони навколишньго середовища Чернігівської області на 2014-2020 роки вживаються заходи для забезпечення екологічної безпеки та охорони навколишнього природного середовища.

В ході зустрічі учасники обговорювали такі важливі питання, як наслідки стратегічного планування без урахування кліматичних змін для регіону та країни в цілому, навчалися створювати і використовувати при формуванні регіональної стратегії опитувальник оцінки вразливості на місцевому рівні до змін клімату та напрацьовували заходи з адаптації шляхом пошуку конкретних рішень та практик для запобігання наслідкам кліматичних змін.

Учасники заходу обговорили також національну політику України щодо адаптації до зміни клімату. Аби розробити напрями адаптації безпосередньо на Чернігівщині, Оксана Кисіль запропонувала створити робочу групу щодо аналізу ризиків кліматичних змін. Експертка наголосила: самотужки одній громаді не вирішити екологічні питання. Потрібні спільні проєкти, відтак, і коштів вкладатиметься більше.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини