Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 21:36:26

Правосуддя без бар’єрів: оприлюднено інформацію щодо доступності приміщення суду для маломобільних груп населення

10.12.2019   09:26Агенцiя

Чернігівський окружний адміністративний суд дбає про забезпечення права на доступ до правосуддя маломобільних груп населення, безперешкодного доступу їх до приміщення суду, зручності та комфортності перебування в суді, позаяк будівля суду мусить бути однаково комфортною для кожного громадянина незалежно від його фізичних можливостей.

У приміщенні суду створено належні умови для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення. Доступність будівлі для маломобільних груп населення забезпечена згідно державних будівельних норм (ДБН).

Бордюрні плити тротуару на прилеглій до суду території є пониженими. На вході до суду облаштовано два пандуси, встановлено кнопку виклику для маломобільних груп населення, розташовану на відповідній для людини на візку висоті. Місце розташування кнопки позначене відповідним значком-піктограмою “особа з інвалідністю”. Двері в будівлю мають низькі пороги, а ручки зручної форми дозволяють легко схопити їх рукою та без зусиль відчинити двері. При вході розташовані окремі двері для громадян у кріслі-візку.

Назву будівлі, номери залів судових засідань для осіб з вадами зору оздоблено рельєфно-крапковим шрифтом (шрифт Брайля). Шрифти для покажчиків є легкими для розпізнавання та читання.  У коридорі розміщено мнемосхему, яка демонструє, як орієнтуватись у приміщенні.

Хол і проходи у приміщеннях із загальним доступом широкі, вільні від бар’єрів. Різкі перепади підлоги у реконструйованому приміщенні суду відсутні, всі шляхи пересування відповідають вимогам. У коридорі розташовані столи зі стільцями, призначені для використання сторонами та їх представниками під час очікування та підготовки до судових засідань. Вказані предмети інтер’єру розташовані таким чином, що не створюють перешкод та не заважають вільному руху приміщенням. Освітлення прилеглої території та приміщень суду забезпечене на належному рівні.

Канцелярія по роботі з відвідувачами знаходиться на першому поверсі. Вікно прийому документів розташоване на відповідній висоті, що дозволяє комфортно отримати інформацію/послуги усім категоріям відвідувачів. Інформаційні стенди зі зразками процесуальних документів та іншою корисною інформацією, план евакуації розміщено на рівні першого поверху. Друкована інформація у приміщенні суду розроблена збільшеним шрифтом та розміщена в добре освітлених місцях.

На першому поверсі розташований санвузол для маломобільних груп населення. Санітарно-гігієнічне приміщення відповідає вимогам доступності для маломобільних груп населення.

У суді забезпечено безперешкодний доступ до залів судових засідань. Вони знаходяться на першому поверсі, щоб громадяни з числа маломобільних груп населення мали можливість бути безпосередньо учасниками судового процесу і самостійно захищати свої права та інтереси. Крім того, у Чернігівському окружному адміністративному суді встановлено необхідне обладнання для проведення судових засідань у режимі відеоконференції, запроваджено підсистему “Електронний суд”, що значно спрощує доступ громадян до правосуддя. Забезпечено наявність окремої кімнати для ознайомлення зі справами та роботі з адвокатами.

Крім того, на виконання вимог Конвенції про права осіб з інвалідністю та Факультативного протоколу до неї від 13.12.2006 року, ратифікованої Законом України від 16.12.2009 року № 1767-VI, та з метою забезпечення ефективного доступу до правосуддя маломобільних груп населення, у тому числі осіб з інвалідністю, у Чернігівському окружному адміністративному суді призначено відповідальних осіб – старшого судового розпорядника Анатолія Асадчого та судового розпорядника Олександра Плешкана. У разі виникнення будь-яких питань звертайтеся до відповідальних осіб особисто (приміщення суду за адресою: 14005, м. Чернігів, вул. Київська, 23), електронною поштою (адреса inbox@adm.cn.court.gov.ua) або за одним із контактних номерів: (0462) 66-55-00 (тел.), (0462) 66-55-02 (тел./факс).

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини