Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 06:36:33

В Чернігові поліцейські програмісти вдосконалюють систему відеоспостереження "Мережа безпеки"

05.12.2019   07:52Агенцiя

Ви не знали про існування «айтішників» у погонах? Знайомтеся – одні з творців успішно працюючої системи відеоспостереження, що охоплює всю Чернігівщину, інспектори відділу забезпечення відеоспостереження та технічного обслуговування засобів контролю Управління організаційно-аналітичного забезпечення та оперативного реагування ГУНП в Чернігівській області лейтенанти поліції Юрій Польовик та Вадим Дацько.

У серпні виповнилося два роки, як випускники Чернігівського Національного технологічного університету з дипломами інженерів-програмістів неочікувано для багатьох прийшли на службу в поліцію. А до цього вони навіть не здогадувалися про існування поліцейських програмістів. 

— Насправді «придивлятися» до нас почали вже на останньому курсі, коли в аудиторію прийшов наш майбутній колега і запропонував спробувати свої сили у масштабному й досить революційному проекті під назвою «Мережа безпеки», - розповідає Вадим Дацько, - ми з одногрупником вирішили спробувати свої сили і невдовзі прийшли до рекрутингового центру.

— Проблем з тестуванням не виникло, так само і з медкомісією, а на здачі нормативів з фізпідготовки ми показали одні з найкращих результатів, - додає Юрій Польовик, - після початкової підготовки в Національній академії внутрішніх справ України ми нарешті приступили до служби.

Хлопці вже знали принцип роботи майбутньої системи відеоспостереження, а тепер мали самі написати унікальне програмне забезпечення. Радувало те, що в рамках проекту програмісти отримали широке поле для авторських нестандартних рішень.

— Не скажу, що все йшло гладко, адже система об’єднала в єдине ціле два десятки районів Чернігівщини, кожен з яких використав якісь свої технічні рішення. Іноді «залізо» вступало в конфлікт і не хотіло працювати, - згадує Юрій, - тоді доводилося допізна засиджуватися на роботі, але удвічі приємніше було, коли апаратна і програмна частина системи починали працювати.

Нині «Мережа безпеки» є прикладом ефективного використання технічних засобів для розкриття злочинів, адже кримінал переважно пересувається автотранспортом. Інформацію з камер спостереження «споживають» різні служби – кримінальна поліція, слідство, превенція. Вони є найкращими тестувальниками, які часто зустрічаються з хлопцями і висловлюють свої побажання стосовно роботи системи. Тому програма постійно вдосконалюється, додаються нові можливості у її роботі.

Відомчі айтішники зовсім не схожі на кіношні образи бородатих лінивих товстунів, які втратили зв'язок з реальністю. Офіцери регулярно відвідують спортзал Головного управління Нацполіції, полюбляють футбол, лижі, добре плавають, знаходять час і для садіння картоплі чи інших господарських робіт у батьків, адже обоє з селянських родин.

На провокаційне питання чи не хотіли б вони працювати на якусь транснаціональну корпорацію, хлопці по-чоловічому твердо відповідають, що спочатку потрібно довести розпочату справу до кінця.

— Насправді нам дуже пощастило, що ми реалізуємо такий важливий в масштабах України проект. Ми не копіювали чиїсь розробки, а створили власний продукт, і хочемо, щоб він реально працював і допомагав боротися із злочинністю, — говорить Юрій Польовик, — також хочемо аби запатентували наш програмний продукт, щоб його власником була поліція, адже в часи тотального промислового шпіонажу охочих привласнити чужу розробку предостатньо.

Оглядаючись на свої два роки в поліції, Юрій Польовик та Вадим Дацько оцінюють їх як важливий досвід і добру школу, адже в екстремальних умовах вони навчилися приймати настільки нестандартні рішення, що за інших умов на це пішло б урази більше часу, повідомляє Сектор комунікації поліції Чернігівської області.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини