У Мені, Городні і Варві говорили про організацію безпечного харчування дітей
В районах і містах області активно проходять зустрічі працівників структурних підрозділів Держпродспоживслужби з представниками органів місцевого самоврядування, виконавчої влади і освітянами щодо запровадження у навчальних закладах системи НАССР, зокрема в частині організації безпечного харчування школярів.
Під час наради у Мені за участю директорів загальноосвітніх шкіл району йшлося про дотримання санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, що дозволять забезпечити належний контроль за виробниками та постачальниками, за якістю і безпечністю сировини, умовами її приготування з дотриманням вимог гігієни і санітарії.
Таким чином поступово вдасться виробити спільний алгоритм дій для покращення якості харчування і зменшення ризиків потрапляння неякісних або небезпечних продуктів до шкільних їдалень. Під час дискусії керівники навчальних закладів висловили стурбованість відсутністю у школах фахівців, які ознайомлені з нормами законодавства щодо якості та безпечності харчових продуктів і не мають практичних навичок розробки документації по впровадженню системи аналізу небезпечних факторів та контролю в критичних точках.
Тому виникало основне запитання - куди звертатись за практичною допомогою? Представники районного управління Держпродспоживслужби пообіцяли надати допомогу у навчанні і консультаціях. Також порушувалось питання введення до меню шкільних їдалень страв зі «Збірника рецептур страв для харчування дітей шкільного віку в організованих освітніх та оздоровчих закладах» Євгенія Клопотенка.
На необхідності дотримання законодавства у сфері безпечності харчових продуктів, санітарно-гігієнічних та протиепідемічних норм і правил, забезпечення належної матеріально-технічної бази та впровадження системи НАССР у харчоблоках шкіл і дитячих садків також ішлося під час семінару-навчання у Городні. Там керівники Городнянського і Ріпкинського районних та Чернігівського міського управлінь Держпродспоживслужби розповідали директорам шкіл про створення належних умов для безпечного та якісного харчування дітей.
А у Варві під час зустрічі з представниками місцевої ОТГ керівництво районного управління Держпродспоживслужби акцентувало увагу на тому, що запровадження системи НАССР у харчоблоках шкіл і дитсадків є важливим інструментом контролю безпеки харчування дітей поза домівкою. В ході розмови дійшли висновку: можна значною мірою захиститися від недобросовісного постачальника та мінімізувати ймовірність використання неякісної і небезпечної сировини, прописавши вичерпні вимоги до харчових продуктів та умов їх обігу, визначених законодавством, у процедурах публічних закупівель.
Останні новини Чернігівщини
«Кожен зробив свою частину роботи, і це дозволило швидко стабілізувати ситуацію» — Геращенко про ліквідацію наслідків удару ворожого безпілотника 11:54
Сьогодні, 9 грудня, у Чернігівській міській раді відбулася традиційна щотижнева загальноміська нарада під головуванням заступника міського голови Віктора Геращенка. Участь у засіданні взяли керівники структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради.
Чернігівщина лідирує за збором зернових та зернобобових культур 11:52
Станом на 4 грудня три області України вийшли у лідери за валовим збором зернових та зернобобових культур. Першість утримує Чернігівська область, впевнено випереджаючи Хмельниччину та Вінниччину.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:23
Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.
9 грудня: цей день в Україні і світі 08:48
День 1385 Російська агресія - Day 1385 Russian aggression
У філармонійному центрі розпочався зимовий казковий цикл 11:14
Зима розпочалася — і знову чарівний світ, і знову казка! У ці дні діти з особливим нетерпінням чекають на подарунки від Святого Миколая-чудотворця.