Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:09:49

Про актуальні фінансові, юридичні та практичні аспекти діяльності ОСББ йшлося на регіональному форумі

27.11.2019   11:25Агенцiя

У конференц-залі будинку засідань обласної ради пройшов регіональний форум ОСББ «Фінанси в ОСББ: як керувати правильно», організатором якого є Проєкт ЄС/ПРООН «HOUSES».

До учасників зібрання звернулися голова обласної ради Ігор Вдовенко, національний консультант ПРООН в області Світлана Рожок.

У своєму виступі голова обласної ради наголосив, що за останні роки всі оцінили переваги ОСББ і переконалися в тому, що створення такого об'єднання має низку переваг для мешканців будинків у порівнянні з роботою традиційних ЖЕКів. Адже об'єднання дозволяє власникам квартир у будинку брати безпосередню участь в вирішенні питань щодо його утримання, в тому числі стосовно розміру платежів та навіть дає змогу суттєво економити на тарифах, які постійно зростають. Окрім того завдяки створенню ОСББ мешканці будинку мають можливість контролювати витрачання коштів і спрямовувати їх на модернізацію та підвищення рівня енергоефективності свого житла. ОСББ дозволяє більш ефективно розпоряджатися спільним майном і отримувати якісніші послуги.

Таке об'єднання відрізняється від ЖЕКів тим, що дозволяє мешканцям самостійно вибирати, хто і коли буде ремонтувати їм під'їзд та внутрішні комунікації, прибирати та вивозити сміття, латати діряві дахи, а головне – за скільки, адже співвласники можуть укладати договори з компаніями виконавцями таких послуг. Це дає змогу мешканцям будинку заощаджувати до 20-30% накладних витрат, які додатково закладає ЖЕК у структуру тарифу за квартплату. А за програмою співфінансування можна провести капітальний ремонт будинку.

За словами Ігоря Вдовенка, цей перелік позитивних результатів від діяльності ОСББ можна продовжувати і не в останню чергу цього вдалося досягти завдяки широкій інформаційній кампанії, а також значній підтримці, заохоченню та мотивації до створення ОСББ, яку здійснюють партнери із регіонального представництва Програми розвитку ООН у рамках спільного проекту ЄС та ПРООН «Об'єднання співвласників будинків для впровадження сталих енергоефективних рішень».

Керівник звернув увагу присутніх і на той внесок у підтримку енергоощадної політики на теренах Придесення, який зробила обласна рада, затвердивши Програму стимулювання до запровадження енергоефективних заходів населення, об'єднань співвласників багатоквартирних будинків та житлово-будівельних кооперативів Чернігівської області на 2018-2020 роки.

На реалізацію заходів і завдань цієї програми, покликаних сприяти зменшенню обсягів споживання енергоресурсів населенням, ОСББ та ЖБК через стимулювання впровадження енергозберігаючих заходів, скорочення витрат на утримання та експлуатацію житла, у поточному році передбачено майже 1 мільйон гривень.

Далі заступник директора Департаменту житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу обласної державної адміністрації Лідія Борсук поінформувала присутніх, що на даний час в багатоквартирних будинках регіону функціонує 437 ОСББ, які обслуговують 507 житлових будинків. Це 12 відсотків від загальної кількості багатоквартирних будинків Чернігівщини. У нинішньому році в області створено 55 ОСББ.

За словами виступаючої, об'єднання співвласників багатоквартирних будинків є тим інструментом, що дає змогу людям, які володіють квартирами, житловими приміщеннями, спільно приймати рішення, ефективно управляти своїм майном, відкривати рахунки, через які прозоро інвестувати кошти співвласників і спрямовувати на управління будинком.

У поточному році в області близько 4,7 тис. родин скористалися «теплими» кредитами, залучивши на енергоефективні заходи майже 50 млн грн. Лідія Борсук наголосила, що зростання учасників енергоефективних заходів зумовлене також успішною реалізацією обласної, а також Чернігівської міської програм відшкодування частини «теплих» кредитів для фізичних ociб та ОСББ.

З юридичною основою бухгалтерського обліку в ОСББ присутніх ознайомив національний консультант ПРООН Дмитро Левицький. Координаторка житлово-комунальних та енергетичних програм громадянської мережі «ОПОРА» Тетяна Бойко розповіла про порядок надання житлових субсидій та пільг у грошовій формі.

Крім того, мова йшла про організацію бухгалтерського обліку, фінансової, податкової та внутрішньої звітності, автоматизацію бухгалтерського обліку в ОСББ.

Також учасники форуму мали можливість долучитися до обговорення шляхів та принципів побудови партнерського діалогу та інших практичних аспектів діяльності об'єднань співвласників багатоквартирних будинків, повідомив Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини