Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:56:12

Городнянський райагролісгосп: чи виконає Клишта рішення суду?

27.11.2019   10:46Агенцiя

Понад рік триває відкритий конфлікт на Городнянському районному дочірньому агролісогосподарському спеціалізованому підприємстві «Городнярайагроліс», яке підпорядковане комунальному підприємству «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради.

У ході протистояння перекривались дороги, захоплювались будівлі, ламалися двері, виносилися документи і комп’ютерну техніку, зривалися димові шашки. Учасники подавали позови до суду, влаштовували протест на сесії обласної ради, вели перемовини з керівництвом облради і КП «Чернігівоблагроліс» – словом, використовували багатий арсенал сучасних методів боротьби за свої права. Але віз і нині там – конфлікт досі не розв’язаний, чергове рішення суду керівництво комунального підприємства обласної ради – «Чернігівоблагроліс» – не виконує. Втім – усе по порядку.

 
Обласна рада проігнорувала – місцева підтримала

«Почалося все з того, що у 2017 році комунальне підприємство «Чернігівоблагроліс» очолив Олександр Клишта, – розповідає Володимир Кузьмин, колишній економіст та інженер з охорони праці дочірнього підприємства «Городнярайагроліс». – Новий начальник поділив дочірні підприємства області на дві половини: одними підприємствами став керувати сам, а іншу половину віддав депутату обласної ради Григорію Божку. Ці підприємства повинні були знижувати ціну на продукцію, щоб різницю в ціні віддавати депутату облради. Якби так було і на нашому підприємстві, то нам би не було чим платити зарплату. Наш керівник (Ігор Надточей – ред.) відмовився понижувати ціну, тому його безпідставно звільнили, нічого не пояснюючи… Ніжинський райагролісгосп уже банкрот, у Новгород-Сіверський райагролісгосп, Добрянський, Семенівський, Сновський, Ріпкинський – увесь наш «кущ» – поставлені нові керівники для виконання нових указівок…»

На початку жовтня минулого року городянські лісівники разом із представниками деревопереробних підприємств перекрили міжнародну трасу на Сеньківку, в такий спосіб висловлюючи недовіру КП «Чернігівоблагроліс». Обласне керівництво цей протест ігнорувало, а працівники Городнянського агролісгоспу не пустили на підприємство новопризначеного зверху керівника – Володимира Никончука.

 
Не хочуть втрачати вплив у лісовій галузі?

Представникам Городнянського райагролісгоспу нічого не залишалося, як іти відстоювати свої інтереси в сесійній залі облради. Делегація з дев’яти осіб блокувала трибуну і ставила прямі гострі запитання голові Чернігівської облради Ігорю Вдовенку та гендиректору КП «Чернігівоблагроліс» Олександру Клишті.

Лісівники ж вважають, депутати отримують неконтрольовані прибутки від райагролісгоспів області.

 
Домовитися не допомогли ні тітушки, ні петарди…

У листопаді 2018 року в «Городнярайагролісі» замінили директора – замість Ігоря Надточея став Валерій Карпушенко. Після звільнення Надточей подав позов до суду, і 14 березня 2019 року суд прийняв рішення на його користь, визнавши звільнення незаконним і поновивши його на посаді. Але генеральний директор КП «Чернігівоблагроліс» Чернігівської обласної ради Олександр Клишта не виконував рішення суду і не поновлював на роботі Ігоря Надточея.

Тоді в хід пішли тітушки і спецпризначенці: 29 березня цього року поновлений на посаді керівник прийшов на роботу. Валерій Карпушенко покинув місце керівника, але згодом на підприємство прибули представники «Чернігівоблагролісу» і люди у формі. Сказали – для переговорів.

Представники охоронної фірми, яких буцімто найняв «Чернігівоблагроліс», намагалися повернути Карпушенка на робоче місце. Але, очевидно, прихильники Надточея заблокували будівлю зсередини і не відчиняли двері. Між сторонами відбувалося протистояння: на ганку рвалися петарди і димові шашки, нібито звучали погрози, що будуть стріляти…

Такі «перемовини», очікувано, результату не дали. Місцеві поліцейські спостерігали, але у бійку не втручалися. Тому опівдні на місце конфлікту прибуло кілька автобусів із поліцейськими спецпризначенцями. Вони вивели за межі підприємства групи людей у формі, вилучили у них спецзасоби і зброю та відвезли до відділу поліції для з’ясування обставин. Підприємство було взяте поліцією під охорону. На невизначений термін.

 
Гра в наперстки чи кримінальний злочин?

Городянці знову поїхали до керівництва облради, щоб домогтися виконання рішення суду – поновлення на посаді Ігоря Надточея. Як твердять учасники подій, участь у перемовинах брав тодішній голова Чернігівської ОДА Олександр Мисник і нинішній голова облради Ігор Вдовенко. У їх присутності гендиректор «Чернігівоблагролісу» Олександр Клишта надав Ігорю Надточею витяг зі свого наказу – з одним пунктом – про поновлення його на роботі. Обидва обласні голови пообіцяли, що більше звільняти Надточея не будуть – тільки, мовляв, не виступайте на сесії, не розказуйте про оборудки, бо скоро президентські вибори, і напруження обстановки не потрібне. Здавалося, конфлікт вичерпано. Але не все так просто…

Коли делегація, яка спілкувалася з першими особами області, приїхала в Городню і пішла в «Городнярайагроліс», щоб поновити на роботі директора, який виграв суд – керівник названого підприємства Валерій Карпушенко показав копію наказу гендиректора «Чернігівоблагролісу» Клишти. Але вже не з одним пунктом, а з двома. Першим пунктом наказу значилося: поновити Надточея з 2 квітня 2019 р. на посаді, а другим – звільнити з 2 квітня його з посади директора.

Як тут не згадати гру в наперстки? Тим часом у ст. 382 Кримінального кодексу України (Невиконання судового рішення) йдеться: умисне невиконання вироку, рішення, ухвали, постанови суду, що набрали законної сили, вчинене службовою особою, караються штрафом від 750 до 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк до 5 років із позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

P.S.

Ігор Надточей знову звернувся до суду. І нещодавно, 21 листопада, знову виграв – отримав чергове рішення про своє поновити на посаді директора ДП «Городнярайагроліс».


Любов Потапенко

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини