Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:28:45

Чернігівський пологовий будинокзустрічав "ранніх пташок"

13.11.2019   12:54Агенцiя

Саме так іноді лагідно називають діточок, що народилися передчасно.

Листопад – місяць, коли у світі привертають увагу до проблеми передчасно народжених дітей,  а відтак – ранніх пологів, в результаті яких  на світ з’являються недоношені хлопчики та дівчатка. Нинішнього року, як, власне і торік, до цієї теми долучився і КНП «Чернігівський пологовий будинок» – найпотужніший родопомічний медичний заклад Чернігівщини, в якому  народжуються діти не тільки з обласного центру, а і всієї області.

Причому, колектив закладу долучився до участі в акції «Ранні пташки» не лише через  роз’яснення  професійних аспектів  допомоги при ранніх пологах, а і влаштував урочисту зустріч із батьками дітей, які у різні роки народили раніше встановлених природою термінів. Звісно, головними «винуватцями» свята  стали самі «ранні пташки» – дітки різного віку, що разом із татами та мамами прийшли до пологового будинку – місця, де вони вперше побачили світ та зробили перший  ковток повітря.

«Загалом  недоношені діти – не така вже і унікальна подія. Як і в інших країнах, в Україні і на Чернігівщині зокрема на кожну сотню дітей, що народжуються своєчасно, припадає 6-7 немовлят, які за тих чи інших причин «поспішили»з’явитися на землі, – стверджує головний  лікар КНП «Чернігівський пологовий будинок» Василь Гусак.– Звісно, всі вони одразу потрапляють до нашого відділення дитячої реанімації, де є все необхідне аби підтримати життя  маленької, недоношеної дитини. Ми їх виходжуємо і маємо дуже хороші результати, адже, наприклад, у нас народилася дівчинка вагою 620 грамів і зараз їй вже 9 років».

«Передчасне народження дитини має багато причин – генетика, екстрагенітальна патологія, хронічні захворювання матері, деякі проблеми під час вагітності, – доповнює Василя Гусака заступник головного лікаря з медичної частина Галина Леник.– Тому у нашому закладі  постійно працює «Школа відповідального батьківства», де лікарі, психологи, неонатологи роз’яснюють мамам, як  себе поводити під час вагітності, пологів та після них.

Загалом  ми щорічно приймаємо до 3 тисяч пологів. За цей рік в нас народилося 225 недоношених дітей, з них 26 діточок з масою до 1 кілограма».

Завідувач відділення новонароджених, експерт Управління охорони здоров’я облдержадміністрації з неонатології  Людмила Дудкорозповіла, що свято зустрічі «ранніх пташок» працівники пологового будинку всіляко підтримують, адже бачать результати своєї професійної роботи –  батьків і дітей, які прийшли цього дня зустрітися з тими, хто дав хлопчикам і дівчаткам «путівку у життя»,  а дорослих зробили щасливими.

Це підтверджують і слова гостей свята. Наприклад, жителька Чернігова Світлана К. прийшла  зі своїми трьома дітками – хлопчиками, які народилися зі зниженою вагою тіла у 1200, 1250 та 1300 грамів. «В мене були важкі вагітності. Я спочатку дуже злякалася, коли мені повідомили про вагу дітей. Але завдяки майстерності акушерів, інших медиків  пологового будинку, що доклали безліч  зусиль для того, щоб мої хлопчики  жили, я тепер дуже і дуже щаслива».

А от Оксана Крись – також мама недоношених двійнят. І саме це і спонукалоїї згодом обрати собі спеціальність перинатального психолога. Але не просто психолога, а «доула» – тобто, дипломованого спеціаліста, який забезпечує неперервну фізичну, емоційну та інформаційну підтримку мам. «Я народжувала десять років тому і тоді мені, на жаль, ніхто не допомагав психологічно. Тому я просто радію, що нині  все змінюється на краще у пологовому будинку. Повірте, кожна із матерів, яка народжує передчасно, дуже потребує участі з боку психологів. Тому я сьогодні  тут».

На заході не могла не побувати і співробітник пологового будинку Катерина С., яка  розповідає: «Я народила на шість тижнів раніше, мене прооперували завчасно з приводу  захворювання. Рятували не тільки моє життя, а  і мого  синочка. Я дуже вдячна своїм колегам, бо я відчувала величезний стрес. Але, дякуючи Богові, все нормально, нас виходили і ми понад два роки  живемо повноцінним життям!»
  
Також у гості до  пологового будинку завітала Олександра Балясна – голова Асоціації передчасно народжених дітей «Ранні пташки». «Ми –  всеукраїнська організація і в нас єдина мета – всебічна підтримка цього руху, що з кожними роком набуває все більшого значення. Ми, батьки, об’єднуємося для того, щоб спільно із лікарями вирішувати  питання, які турбують  спільноту  у плані розвитку громадського сектору, про підсилення комунікацій. Головний висновок, який можна зробити із нашої спільної роботи – це довести, що маму, яка народила  передчасно, може зрозуміти така ж жінка. Адже свого часу  кожній із нас було дуже важко  опанувати себе. А тепер ми всі разом, бо маємо хороший  спільний діалог і виробляємо напрямки того, щоб дітки були здорові, мами морально краще себе почували, швидше виписувалися. Бо коли спокійна мати – дитина також почуватиметься комфортніше».

Під час цього заходу лікарі розповіли про досягнення сучасної родопомічної галузі, продемонстрували  слайди, контактували із батьками та дітьми. Звісно, не обійшлося із без подарунків та виступів аніматорів. І як сказала одна з учасниць свята – добре, що ми зустрілися нині, згадали, як хвилювалися під час вагітності  та пологів. «А тепер все позаду і ми з нашими хлопчиками та дівчатками, що так поспішали побачити цей унікальний світ, живемо нормальним, активним і люблячим життям», повідомила прес-служба Управління охорони здоров’я
Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини