Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:02:47

Чернігівщина: люстрований прокурор поновився на посаді і має отримати мільйон зарплати

13.11.2019   11:03Агенцiя

Колишній перший заступник прокурора Чернігівської області Олександр Шморгун через п'ять років поновився на займаній посаді.

Олександр Шморгун

Олександр Шморгун

У суді Генпрокуратура не довела, що колишній перший заступник прокурора області Олександр Шморгун сприяв узурпації влади Януковича

Чернігівський окружний адміністративний суд визнав протиправним і скасував наказ генеральної прокуратури від 23.10.2014 № 1486к про звільнення Олександра Шморгуна з посади першого заступника прокурора Чернігівської області на підставі закону про очищення влади.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на рішення суду від 4 листопада.

Прокурор Шморгун потрапив під люстраційний закон, оскільки протягом 2011-2014 років займав керівні посади (заступника прокурора Києва; заступника начальника Головного управління нагляду за додержанням законів спецпідрозділами та іншими органами, які ведуть боротьбу з організованою злочинністю і корупцією; перший заступник прокурора Чернігівської області). Також його прізвище опинилося в Єдиному реєстрі осіб, щодо яких застосовано положення закону про очищення влади. Наразі йому обмежено займати посади в органах влади протягом 10 років.

Своє звільнення прокурор Чернігівщини оскаржував з жовтня 2014 року.

Окружний адмінсуд у винесеному рішенні робив багато посилань на практику Європейського суду, висновки Венеціанської комісії і рекомендації Парламентської асамблеї Ради Європи.

Крім цього, суд з’ясував, що метою Закону України «Про очищення влади» є недопущення до участі в управлінні державними справами осіб, які своїми рішеннями, діями чи бездіяльністю здійснювали заходи (та/або сприяли їх здійсненню), спрямовані на узурпацію влади президентом України Віктором Януковичем, підрив основ національної безпеки і оборони України або протиправне порушення прав і свобод людини.

«Перш ніж застосувати до позивача передбачені у цьому законі заходи відповідальності, генеральна прокуратура зобов`язана була встановити його особисту участь та довести вину у вчинені правопорушень, що сприяли узурпації влади Януковича, підриву основ національної безпеки і оборони, протиправному порушенню прав і свобод людини. Відповідно до ч. 2 ст. 61 Конституції України, юридична відповідальність особи має індивідуальний характер. Під час розгляду справи генпрокуратура не надала доказів вчинення конкретно позивачем зазначених вище правопорушень, проведення стосовно нього будь-яких службових розслідувань, не встановлено його особисту участь. Отже, його вина у сприянні узурпації влади не доведена. Звільнивши позивача з посади лише з обставин зайняття ним у певний період окремо визначеної посади, до нього застосували міру колективної відповідальності лише за формальними ознаками», - зазначено у рішенні суду.

Також чернігівський суд дійшов висновків, що присутність прізвища позивача у люстраційному Реєстрі Мін’юсту, призводить до негативних наслідків для його репутації і неможливості реалізації ним конституційного права на працю.

Окремо суд призначив стягнути 990 тис. грн з прокуратури Чернігівської області на користь Олександра Шморгуна у вигляді заробітної плати за час вимушеного прогулу.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.