Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:19:31

Приватний суб’єкт господарювання не мав законних підстав отримувати у користування земельну ділянку

26.10.2019   10:21Агенцiя

Судом визнано обгрунтованими вимоги прокурора щодо повернення у розпорядження держави земель сільськогосподарського призначення площею 7 га вартістю майже 200 тисяч гривень.

Відповідно до чинного законодавства юридичні особи можуть отримати у користування земельні ділянки виключно за результатами проведення земельних торгів.

Реалізуючи представницькі повноваження прокурором виявлено факт незаконної передачі у користування суб’єкту господарювання земельної ділянки площею 7 га для створення та ведення фермерського господарства без проведення аукціону.

Установлено, що у 2015 році фізичній особі на території Бахмацького району передано у користування для створення та ведення фермерського господарства понад 122 га земель сільськогосподарського призначення.

У подальшому, менше ніж через 6 місяців, ця фізична особа повторно звернулася до Головного управління Держгеокадастру в області із заявою про надання йому в оренду ще земельної ділянки для створення та ведення фермерського господарства, яку було задоволено та передано у користування громадянину земельну ділянку площею 7 га вартістю майже 200 тисяч гривень.

При цьому, прокурором з’ясовано, що фактично вказану земельну ділянку упродовж 3 років використовувала юридична особа, а фермерське господарство громадянином створено виключно після звернення прокурора з позовом до суду з метою уникнення негативних наслідків у вигляді визнання договору недійсним.
Не зважаючи на обґрунтованість доводів та позицію прокуратури судом першої інстанції у задоволенні позову відмовлено.
 
Проте Північний апеляційний господарський суд ґрунтовно дослідив доводи апеляційної скарги, врахував принципову позицію прокуратури області та 08.10.2019 задовольнив позов прокурора постановивши, що приватний суб’єкт господарювання не мав законних підстав отримувати у користування земельну ділянку сільськогосподарського призначення без проведення торгів, а фізична особа не може отримувати необмежену кількість разів земельні ділянки для такого виду діяльності на безоплатній основі.

Подальша робота з цих питань триває, повідомила прес-служба прокуратури Чернігівської області.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини