Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:30:09

Метеорологи спростовують чутки про смог

23.10.2019   09:09Агенцiя

Днями в окремих ЗМІ та соцмережах поширена інформація про високі рівні забруднення атмосферного повітря оксидом вуглецю в містах над усією територією України, зокрема і над Черніговом.

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського як головна організація з питань методичного керівництва мережею спостережень за хімічним забрудненням довкілля повідомляє, що за даними спостережень мережі гідрометеорологічних організацій концентрації оксиду вуглецю в останні дні залишалися у своїх звичних параметрах.

Так, у Чернігові обласним центром з гідрометеорології проби на вміст шкідливих речовин у повітрі відбираються щоденно в районі вулиць Пирогова та Всіхсвятської. На сьогодні перевищень оксиду вуглецю в обласному центрі не зафіксовано. Зокрема, з 18 по 22 жовтня концентрація оксиду вуглецю на зазначених постах коливалася в межах 0,9-4,62 міліграма у метрі кубічному, при нормі – 5,0. Детальніше з результатами моніторингу можна ознайомитися за посиланням.

Осінні погодні умови – тумани, наявність приземних інверсій, коли при землі утворюється затримуючий шар повітря, можуть сприяти накопиченню забруднювальних речовин. Але за даними спостережень на мережі моніторингу гідрометслужби в останні дні високих рівнів забруднення оксидом вуглецю не зафіксовано.

Окрім автомобільних газів та викидів підприємств, причиною утворення смогу є також продукти горіння через спалення сміття та листя на присадибних ділянках. Тому екологи радять жителям приватного сектору не робити цього, а громадянам – викликати правоохоронні органи у разі фіксації таких багать.


Як діяти у разі виникнення задимленості:

 

  • обмежити перебування на відкритому повітрі, зокрема, дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок;
  • тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці, при відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її змінювати;
  • ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;
  • проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;
  • збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих; для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі;
  • не гуляти під дощем, а якщо потрапили під дощ – за першої можливості прийняти душ;
  • якщо з’явилася задишка, кашель або безсоння, необхідно звернутися до лікаря.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини