Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:31:08

Новобілоуська громада: курс на розвиток та успіх

10.10.2019   11:42Агенцiя

Новобілоуська об'єднана територіальна громада – найбільша сільська громада на території Чернігівської області. Навколо села Новий Білоус об'єдналися шість сільських рад, до яких входять 11 населених пунктів. Загальна площа громади 9300 га, на якій проживає майже 9000 жителів.

Від створення до офіційного визнання Новобілоуська громада пройшла непростий шлях. Перші вибори то довго не призначалися, то призначені на грудень 2018 року, а потім скасовані через військовий стан. І нарешті, 30 червня 2019 року тут відбулися перші вибори голови та депутатів. За підсумками голосування очолив громаду Дмитро Федоров.

Про плани громади та перші кроки Новобілоуської громади йшлося під час зустрічі з Оксаною Стельмах, радницею з комунікацій Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою».


Про генеральні плани та інвентаризацію земель

За словами Дмитра Федорова перше, на чому зосередить свої зусилля громада, це розробка генеральних планів територій, інвентаризація земель, інфраструктурних об'єктів та всіх наявних комунікацій (електричних, водних, телефонних, тощо).

«Генеральний план – це документ, який дає розуміння де будувати як будувати, що будувати, де є дороги, де проходять лінії енергомереж. Щоб все на цій дорожній карті було. Для деяких сіл громади потрібно робити цей документ новий, для деяких – оновити та доповнити. Наприклад, село Старий Білоус за останні роки суттєво змінилося, тому вимагає нового генерального плану.
Генплани Деснянки та Кошівки не такі вже й старі, та і змін значних там не відбулося. Генеральний план та інвентаризація земель – це наше завтра. Треба вкласти значні ресурси сьогодні, щоб впевнено рухатися до своїх стратегічних цілей», - розповідає Новобілоуський голова.

У громаді планують проводити інвентаризацію земель. Причому на це можна використати гроші спеціального фонду, які призначені саме для цієї процедури. Паралельно з інвентаризацією ми робимо картографію та зонінг. Для повного та ґрунтовного обліку запровадять електронний облік земель та ділянок.

«Ця процедура вимагає часу, і недешева, але у майбутньому це дає можливість просторового планування у громаді, раціонального використання земель. Та і людям буде простіше – адже у сільській раді зможуть отримувати всю інформацію по земельним ділянкам», - пояснює Дмитро Федоров.


Про освіту і медицину

У громаді працюють три амбулаторії та п’ять фельдшерських пунктів. Новобілоуська ОТГ бере участь у пілотному проекті з впровадження телемедицини. На це виділяють 99 тисяч гривень, а з сільського – одинадцять. На умовах співфінансування найближчим часом отримають машину для амбулаторії у Старому Білоусі.

У селі Редьківка зареєстровано комунальне неприбуткове підприємство Первинної медико-санітарної допомоги Чернігівської районної ради. Громада планує забрати у власність будівлю закладу, щоб було простіше утримувати його та оплачувати комунальні послуги, а також провести певну оптимізацію площ будівлі.

«У Редьковці в амбулаторії треба робити ремонт – це раз, оптимізувати площу амбулаторії – це два, зробити там три-чотири службові квартири – це три», - говорить Дмитро Федоров. І продовжує, що медичні заклади в інших селах також будуть забирати на баланс громади, тому що вони знаходяться у приміщеннях, суміжних із тими, що на балансі ОТГ. У Мохнатині – амбулаторія в одній будівлі із сільською радою. У Кувечичах – садочок і ФАП в одній будівлі.

Освітня галузь – важливе питання Новобілоуської громади, в принципі як і будь-якої іншої ОТГ. Але якщо у більшості громад проблематика освітньої галузі полягає у мало комплектності шкіл та необхідності оптимізації мережі, то тут навпаки. Діти у школах є. А у Старобілоуській школі необхідно добудовувати два поверхи – сьогодні 370 дітей вчаться у дві зміни. Тож Дмитро Федоров каже, що наступного року будуть шукати співфінансування для реалізації проекту по будівництву.


Про освітлення та дороги

З освітленням все більш менш нормально. У Новому Білоусі на 90% все освітлено. У Деснянці лише два провулки без освітлення, голова каже, що найближчим часом все зроблять.

Найбільше освітлення потребує Старий Білоус. Але є певні труднощі з реалізацією цього задуму. Частину села можна освітлити, придбавши лампочки та просто відремонтувавши ліхтарі. А іншу частину – освітлення треба робити з нуля.
«На території Старобілоуської сільської ради багато чого було зроблено коштом грантів, за підтримки народних депутатів та фондів. Тут є штучні футбольні поля, ліхтарі на сонячних батареях, «сонячне дерево» та інші сучасні «штуки». Але системної роботи по ремонту інфраструктури, доріг, освітлення та інших важливих речей не проводилося. У Старий Білоус треба вкласти багато грошей, щоб мати системний розвиток, - говорить Дмитро Федоров. І продовжує, - у Редьківці – по освітленню і по дорогах все нормально, подекуди потрібен ямковий ремонт доріг. У Слободі, Мохнатині та Кувечичах – додамо ліхтарів і все буде працювати».


Про труднощі, бажання клонуватися та команду

Дмитро Федоров розповідає про вакансії, які є в громаді. Дуже потрібен юрист із земельних питань та заступник. Про останнього каже, що це має бути людина, яка готова на себе брати відповідальність, приймати рішення. «Хочу знайти собі «клона», - говорить.

Голова каже, що його команда в першу чергу – це старости. За його словами, вони підтримували ідею об’єднання і сьогодні є надійними помічниками. «Ми щодня спілкуємося телефоном, раз на два тижні проводимо обговорення зробленого та планів. Старости – це моя команда. Плани прийняли, ризики пропрацювали, готові працювати на благо громади», - розповідає Дмитро Федоров.


Про плани

У громаді планують розробити стратегію розвитку громади на 2020-2027 роки на початку наступного року. «Щоб наша діяльність була планомірною і стратегічно зваженою. Треба визначити найбільш проблемні точки, які потребують негайного втручання, і «точки росту» - те що принесе економічну вигоду громаді.

Стратегія розвитку – це настільна книга громади, яка стане дорожньою картою по якій громада буде рухатися. Всі ми хочемо асфальт, лівньовку, каналізацію, воду і т.д. Але поки ми не почнемо економічно зростати, то не зможемо бути ефективними», - зазначив голова Новобілоуської ОТГ.

Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини