Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 15:17:36

Нова громада. Об'єдналися, щодалі?

04.10.2019   11:54Агенцiя

3 жовтня Центр "Доброчин" провів інформаційно-роз'яснювальну зустріч «Нова громада. Об'єдналися, щодалі?» в смт. Ріпки.

У зустрічі взяли участь Сергій Гарус, Ріпкинський селищний голова, представники виконкому селищної ради, депутати селищної ради, активні громадяни.

Сергій Гарус у вступному слові зазначив, що зараз відбувається процес формування Ріпкинської об'єднаної територіальної громади і вже отримані позитивнів ідповіді від семи сусідніх рад. Тож потенційна Ріпкинська ОТГ складатиметься із восьми рад з центром у селищ іРіпки.

Олександр Підгорний, керівник Ресурсного Центру ГО «Центр Доброчин», у своєму виступі розповів про децентралізацію, про зміни, які відбуваються у місцевому самоврядуванні. За його словами переважна більшість діючих ОТГ в Чернігівській області демонструють позитивні приклади реалізації реформи.
«Перше, щопотрібно зрозуміти, що процес децентралізації – невідворотній і вартоприймати рішення. Для Ріпокважливо стати центром громади, бо тут є перспектива росту. А, отже, скоро зможемоговорити про успіхиВашоїгромади», - зазначив Олександр Підгорний.

На думку Юрія Паперного, політичного експерта, завершення процесу децентралізації вже стало для місцевих еліт неминучим і не загорами. «І тому - головне зараз зрозуміти, які дії потрібно зробити, щоб провести цей процес з максимальною користю для громади та її жителів», - підкреслив він.

Про повноваження  органів місцевого самоврядування, що обираються та яким чином рішення цих органів впливатимуть на життя людей: наповнення і використання бюджету громади, питання освіти, медицини, транспорт, дороги, впорядкування територій, стратегічний розвиток громади говорив юрист Центру Сергій Нестеренко.

Також в ході зустрічі учасники обговорили питання функцій та повноважень органів місцевого самоврядування, а також механізми прийняття рішень в ОТГ.

Учасників зустрічі цікавили питання повноважень та обов'язків старости, його ролі у житті громади, та розподілу грошей, функціонування закладів освіти, культури, медицини тощо.
 
Проект «Діалог для трансформації конфліктів в громадах», здійснюється Центром «Доброчин» за підтримки Програми МФВ «Демократична практика”.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини