Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:15:58

Зміни з 1 жовтня для українців

01.10.2019   10:45Агенцiя

Нові податки, відпочинок, пільги і зимовий час

Копійки і податки

Так, з початку жовтневого місяці монети номіналом 1, 2 і 5 копійок вийдуть з обігу.
"Також буде виводитися з обігу монета номіналом 25 копійок, яка поки залишиться платіжним засобом. Однак ті монети, які будуть потрапляти в банки, повертатися назад в обіг не будуть, і поступово їх буде все менше",   повідомили у прес-службі Нацбанку.
Також в НБУ наголосили, що обміняти монети можна буде безкоштовно протягом трьох років. До того ж, з 25 жовтня 2019 року Нацбанк пустить в обіг купюру номіналом у 1000 гривень. Їх збираються надрукувати 5 мільйонів штук.

В Україні з 1 жовтня 2019 року стартує монетизація пільг, а безробітні, які не стояли на обліку в Центрі зайнятості, мають право на зимову субсидію на умовах сплати ЄСВ (22% від мінімалки — 918,06 грн.) за будь-які три місяці цього періоду.
Андрій Герус, представник Зеленського в уряді, звернув увагу на те, що пенсіонери, які  проживають у сільській місцевості або райцентрах, та в яких прописані онуки не проживають з ними, втратили право на отримання субсидії. Команда президента України пообіцяла цим людям допомагати. Ця категорія громадян повинна буде подати документи та отримати право на субсидії.
Тому всім, хто має намір отримати субсидії, потрібно знати, що права на отримання цієї допомоги від держави не мають:
     власники житла, що здається в оренду, які не задекларували свої доходи від здачі майна у найм;
     ті, хто за останній рік зробив одноразову покупку або оплатив послуги вартістю більш ніж в 50 тис. грн;
     власники автомобілів, з дня випуску яких пройшло менше, ніж 5 років. Виняток становлять тільки мопеди або машини, які видали органи соцзахисту населення;
     боржники з оплати житлово-комунальних послуг, загальна сума заборгованості яких перевищує 20 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або 340 грн (але при погашенні боргу отримання субсидії можна відновити);
     ті, хто протягом 12 місяців до звернення за субсидією отримали спадщину або якимось іншим законним шляхом здобув право власності на земельну ділянку, квартиру, будинок або транспортний засіб;
     власники житлових приміщень з дуже великою площею: квартири, що перевищує 120 кв. м або будинки більше 200 кв. м. Виняток з цього правила – дитячі будинки сімейного типу, прийомні та багатодітні сім’ї;
     громадяни працездатного віку, які не працюють, не навчаються та не перебувають на обліку в Центрі зайнятості як безробітні. Їм автоматично зараховують у дохід три прожиткових мінімуми, що сильно зменшує ймовірність отримання субсидії.

Також у Державній податковій службі повідомили, що з 1 жовтня зміняться реквізити для оплати податків.


Фари і відпочинок

Патрульна поліція України нагадує, що з початку жовтня всі машини за містом зобов'язані їздити з увімкненими фарами.
"Це вимога є обов'язковим у будь-який час доби", — підкреслили копи.
Діяти таке правило буде лише до 1 травня.


Наголошується, що в жовтні громадяни України зможуть відпочити на один день більше. Додатковим вдень буде понеділок, 14 жовтня. В цей день відзначається День захисника України і релігійне свято Покрови.


Пільги, папір, НАТО

З жовтня розпочнеться монетизація пільг на оплату комуналки. У Мінсоцполітики підкреслили, що паралельно будуть діяти дві системи пільг у грошовій формі. Безготівкові кошти автоматично отримають усі пільговики, а для отримання "живих" грошей, потрібно подати заяву в органи соцзахисту.

Також прем'єр-міністр України Олексій Гончарук обіцяє, що з початку наступного місяця Кабмін і органи влади повністю відмовляться від паперового документообігу.
"Ми плануємо заборонити використання і обмін між держорганами папірців",   зазначив глава уряду.


Ліквідація літнього часу і бурі

В ніч на 27 жовтня 2019 роки Україна повернеться на зимовий час, який потрібно перевести в 4 години ночі на одну годину назад. Для того, щоб українці не пропустили цей день, чиновники обіцяють нагадувати про переведення щодня.

Також у жовтні українців очікують магнітні бурі. Так, 1 жовтня пройде магнітна буря середньої інтенсивності. Медики попереджають, що в цей день українці можуть страждати від головних болів і високого тиску. Наступна магнітна буря прогнозується на 29 жовтня. Медики також попереджають про можливі загостреннях хронічних хвороб.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини