Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 17:27:49

Рекрутинг – як нова система комплектування військовослужбовців за контрактом

01.10.2019   10:21Агенцiя

З 2017 року в ході експерименту Чернігівський обласний військовий комісаріат був переформатований у Чернігівський обласний територіальний центру комплектування та соціальної підтримки.

Основним  напрямком з  реформування  став  рекрутинг - активне та якісне комплектування війська за міжнародними стандартами. 80 відсотків роботи так званих «вербувальників» проходить у спілкуванні з місцевим населенням - саме до цього інструкторів спеціально готували.

Як зазначають експерти, раніше система відбору військовослужбовців за контрактом була досить поверховою та пасивною, тобто кандидат на контракт приходив сам - від "нема чого робити". За новими методиками, пошук кандидатів полягає, як в залученні усіх засобів масової інформації так і в активній роботі інструкторів-рекрутерів. "Вербувальники" від кожного виду Збройних Сил України  шукають кандидатів в міських центрах зайнятості, на підприємствах, в навчальних закладах, інтернет-мережах, де є сайти з пошуку роботи для молоді.

Уявлення про кандидата на контракт насамперед формується в ході особистого спілкування  і вивчення його морально-ділових якостей та спілкування через соціальні мережі, електронну пошту тощо.

Основну роботу інструктори-вербувальники проводять з людиною безпосередньо на виробництві, в начальному закладі або вдома - на це витрачають більшість свого службового часу.

В ході розмови "рекрутери" основну увагу акцентують на умовах проходження військової служби, ході бойової підготовки, соціальних стандартах, виконанні завдань в районі проведення операції об’єднаних сил. За результатами роботи інструкторів кількісно-якісний відбір кандидатів на контракт зріс майже вдвічі.

Українські інструктори-рекрутери проходили підготовку за стандартами НАТО в Національній академії Сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного з залученням іноземних радників Сполучених Штатів Америки. В подальшому, американські колеги, в практичній діяльності радять звертати основну увагу на виявлення потенційних патріотично налаштованих кандидатів в місцевих навчальних закладах.

У військовослужбовців з військових комісаріатів, які поки що не стали   територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, щодо рекрутингу є своя певна думка.

– Рекрутинг – досить оптимізована та позитивна складова формування війська, на мою думку. Користь від цього є, адже призовом строковиків будуть займатись відділи комплектування, а відбором контрактників відділи рекрутингу, тобто це буде розділено. Якщо ми хочемо щоб у нас була професійна, здатна здолати ворога армія, ми повинні якісно та посилено займатись відбором військовослужбовців за контрактом. І це не лише я так вважаю. Місцеві органи влади прийняли відповідні нормативні документи відповідно до яких призовнику, який укладає контракт з військом виплачується одноразова матеріальна грошова допомога  до 10000 гривень від селищних громад, міських рад тощо, і це не враховуючи допомогу близько 15000 гривень від держави, – розповів заступник військового комісара-начальник відділення комплектування Конотопського об’єднаного міського  військового комісаріату Сумської області Борис Сагайдачний.

В сфері гендерної рівності досить актуальним також залишається питання комплектування жінками-контрактниками. Якщо раніше жінки призивались на контрактну службу  лише на певні посади, то зараз є навіть екіпажі танків і артилерійські розрахунки  які складають суто жінки.

Тож поки точаться дискусії щодо подальшого впровадження рекрутингу в українську армію на основі власних вітчизняних здобутків та закордонного досвіду залишається лише покращувати соціальні стандарти. Саме це у майбутньому може істотно вплинути на мотивацію молодих юнаків та дівчат при обранні військової професії, повідомляє Інформагентства МО України «АрміяInform».

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.