Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 01:58:19

Чи працюють місцеві ініціативи в Чернігівській області?

12.09.2019   08:28Агенцiя

Місцева ініціатива – одна із форм безпосередньої участі членів територіальної громади міст у здійсненні місцевого самоврядування і передбачає внесення жителями міста до міської ради проекту нормативно-правового документу з питань, які віднесені до компетенції відповідної ради.

На жаль, на сайтах Новгород-Сіверської та Ніжинської міських рад немає окремих розділів щодо місцевих ініціатив. При цьому, Ніжинська міська рада затвердила Положення про місцеві ініціативи, а от Новгород-Сіверська міської ради навіть не спромоглася таке положення прийняти.

Згідноположення про місцеві ініціативи у місті Ніжині, подання здійснюється ініціативною групою, у складі до 10 дієздатних членів громади. Але по факту треба зібрати мінімум 25 осіб, провести збори, затвердити проект рішення та обрати до 10 осіб, які будуть представляти ініціативу в міській раді та збирати підписи. Тобто реальна мінімальна необхідна кількість осіб для запуску процесу місцевої ініціативи 25 чоловік. І це вже є початком ускладнень.

Наступним ускладненням є збір 500 підписів (1% від кількості мешканців міста) для підтримки місцевої ініціативи з переліком необхідних даних:
– ПІБ;
– рік народження;
– серію та номер паспорту;
– домашні адреси тих, хто підтримує ініціативу;
– дату підписання.

Зібрати 500 підписів і зібрати ті ж 500 підписів з вказанням паспортних даних – це вже доволі суттєве ускладнення.

Навіть якщо ініціативна група все це зробила і вірно оформила всі документи, то ще не факт, що це рішення буде прийнято на сесії.
Тому що Рада в межах своїх повноважень може
– прийнятипроект рішення, повністю або за основу;
– відхилити проект рішення;
– відправити проект рішення на доопрацювання, причому тільки один раз, другого доопрацювання не буде.
– рада може запропонувати власний альтернативний проект рішення, але виключно після того, як по проекту рішенню було прийнято остаточне негативне рішення та за умови обов’язкового обговорення такого рішення з членами ініціативної групи.

В Ніжині процедура місцевої ініціативи складається із ускладнень. Таких як, завищеної кількості осіб для початку місцевої ініціативи, великої кількості необхідних підписів з вказанням персональних даних і відсутності 100% впевненості у прийнятті саме підтриманого громадянами проекту рішення. Тому цю процедуру невикористовують. Наприклад, за 2018 рік не було проведено жодної ініціативи на місцях.

“Члени коаліції “Прозорі ради” рекомендували спростити існуючу процедуру Новгород-Сіверському та знизити кількість необхідних підписів, з розрахунку для жителів міст від 10 тисяч до 100 тисяч – 25 підписів” – прокоментував представник коаліції в Чернігівській області – Сергій Старченко.

В той же час, жителі міста Новгород-Сіверський взагалі не мають можливості подати місцеву ініціативу, оскільки не має положення та не визначено порядок подання ініціативи.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.