Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 16:02:49

Комплексна термореновація чернігівського пологового стартувала

10.09.2019   10:46Агенцiя

У чернігівському пологовому будинку з перших днів вересня почали роботи з комплексної термомодернізації всієї його будівлі. Зараз там ведуться утеплення стін і монтаж внутрішнього опалювального обладнання.

А загалом у цьому проекті – чималий перелік великих за обсягом робіт.

- Це, по-перше, повна термомодернізація даної будівлі по сучасних нормах. Утеплення всіх зовнішніх стін і обов’язкова заміна частини вікон - у зв’язку з тим, що в пологовому деякі з них замінювалися вже дуже давно і сучасним стандартам теплопровідності не відповідають. Також будуть зроблені утеплення підвальних приміщень і утеплення фундаменту. Окрім того - модернізація всієї системи опалення, в тому числі – модернізація індивідуальних теплових пунктів, яких у цій будівлі кілька, - розповів заступник начальника міського управління капітального будівництва Олександр Макаров.

Окрім робіт з термомодернізації передбачена також реконструкція входів до будівлі та обладнання на першому поверсі вбиральні для відвідувачів з особливими потребами.

Проект реалізується Черніговом у співпраці з німецьким товариством міжнародного співробітництва GIZ. У Чернігові це буде один із перших глобальних проектів, пов’язаний з повною комплексною термомодернізацією великої будівлі відповідно до міжнародних стандартів і під контролем іноземних фахівців.

- Уся документація перекладалася на англійську, відправлялася в Німеччину і погоджувалася з офісом цієї організації. Проект повністю пройшов аналіз не тільки на українські, а й на європейські стандарти, - коментує Олександр Макаров.

Німецькі фахівці не тільки визначили завдання – їх представник оцінюватиме якість усього, і матеріалів і монтажу. Одночасно німецька сторона взяла на себе частину витрат.

- Вартісь виконання всього проекту – понад 20 мільйонів гривень. Точна сума залежатиме від курсу валют. Більшу частину коштів вкладе міський бюджет. З боку німецької сторони співфінансування становить 300 тисяч євро, з міського бюджету – майже 500 тисяч євро. Планується проект закінчити до кінця року, але, враховуючи термін, коли ми почали – то, скоріше за все, він буде закінчений у наступному році, - розповів Андрій Пір’ян, радник GIZ з технічних питань.

- Сьогодні на об’єкті  працює близько 20 будівельників, більша частина працівників зайняті на роботах у підвалі, - розповів нам Олексій Сікун, керівник проектів ТОВ «УТБ-ІНЖИНІРІНГ», підрядника робіт. – Але в найближчі дні робітників тут стане більше, порядку 50 осіб. Зараз назовні вже майже закінчений демонтаж панно, розпочате утеплення фасаду мінеральною ватою товщиною 150 мм, утеплення фундаменту та цоколю. А у підвальному приміщенні зараз проводиться демонтаж та монтаж плюс утеплення магістральних теплопроводів, утеплення перекриття підвалу та підготовчі роботи для встановлення теплових пунктів, їх буде 4.

- Ми чекаємо, що термомодернізація дозволить нашому пологовому будинку ощадливо використовувати тепло, - прокоментував Володимир Вінницький, заступник головного лікаря з технічних питань КМП «Пологовий будинок» Чернігівської міської ради. - Ми дізналися й навіть побачили, як раціонально такі будівлі використовують тепло у Німеччині – і стараємося, щоб у нас було те саме що і в них. Зараз температура в нас витримується, відповідно до нормативів, 22-24˚С в пологових залах – але й витрати на це в такій великій будівлі, звичайно, дуже значні. І, наприклад, коли два роки тому тут встановили індивідуальний тепловий пункт центрального опалення – це дало змогу економити під 100 тисяч гривень щороку. Тепер, окрім центрального ІТП, встановлюємо елеваторні вузли – тобто свій ІТП буде на кожне крило будинку. Вони будуть підлаштовувати температуру теплоносія в системі до температури повітря. Це актуально не так зимою, як навесні та восени. І це дозволить використовувати тепло ще більш розумно, - пояснив він.

Під час робіт пологовий будинок працюватиме в повному обсязі, поверхів чи блоків не перекриватимуть, тож незручностей для персоналу і пацієнток не буде. Відповідно до договору з підрядником, роботи виконуються в умовах працюючого закладу, повідомила пресслужба Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини