Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:54:50

Дайджест новин Фонду соціального страхування України з 27 серпня по 1 вересня 2019 року

02.09.2019   10:27Агенцiя

Чернігівський монітор, спільно з управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області, запускають щотижневий інформаційний дайджест новин Фонду, в якому мова буде йти про зміни в законодавстві, обслуговуванні страхувальників та застрахованих осіб Чернігівщини та інші новини.

27.08.2019 - 10% СМЕРТЕЛЬНИХ ВИПАДКІВ НА ВИРОБНИЦТВІ ТРАПИЛИСЬ З ПРАЦІВНИКАМИ У СТАНІ АЛКОГОЛЬНОГО СП'ЯНІННЯ

Упродовж І півріччя 2019 року Фондом соціального страхування України було зареєстровано 2 335 потерпілих від нещасних випадків на виробництві, з них 56 осіб, або 2,4% знаходились у стані алкогольного сп’яніння.  Кількість смертельних випадків загалом сягла 189 осіб, з яких 19, або понад 10% знаходились у стані алкогольного сп’яніння.
«Працівникам у стані алкогольного, токсичного чи наркотичного сп’яніння заборонено перебувати на виробничих об’єктах. Такі працівники мають бути відсторонені від виконання робіт відповідно до вимог правил внутрішнього трудового розпорядку підприємства або колективного договору. На жаль, не завжди сп’яніння є помітним, наприклад, під впливом малих доз алкоголю може не бути явних зовнішніх ознак, однак у людини вже зменшується швидкість рухових реакцій, знижується працездатність, прискорюється стомлюваність. Робота в такому стані є частою причиною травм, зокрема, саме серед працівників у стані сп’яніння спостерігається високий рівень смертельного травматизму», – говорить начальник управління профілактики страхових випадків виконавчої дирекції Фонду Сергій Таровик.
Зазначимо, у разі нещасного випадку на виробництві заклад охорони здоров’я повинен провес  ти необхідні дослідження для визначення наявності в організмі потерпілого алкоголю (наркотичних засобів чи токсичних або отруйних речовин) і визначити ступінь його сп’яніння.
Відповідний висновок чи витяг з протоколу (з окремим позначенням у разі відмови потерпілого визначити ступінь сп’яніння), довідку із зазначенням діагнозу та його коду згідно з Міжнародною статистичною класифікацією хвороб і споріднених проблем охорони здоров’я і висновок про ступінь тяжкості травми згідно з Класифікатором розподілу травм за ступенем тяжкості, затвердженим МОЗ, заклад охорони здоров’я безоплатно надає протягом однієї доби з моменту одержання запиту від роботодавця та/або голови комісії з розслідування (спеціального розслідування) нещасного випадку, гострого професійного захворювання (отруєння).
Окремо зазначимо, що загальні захворювання або невиробничі травми, що сталися внаслідок алкогольного, наркотичного, токсичного сп’яніння або дій, пов’язаних з таким сп’янінням є підставою для відмови в наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Прес-служба Фонду соціального страхування України

28.08.2019 - МАЙЖЕ 2 ТИС. ОСІБ З ІНВАЛІДНІСТЮ ФОНД ЗАБЕЗПЕЧИВ ЗАСОБАМИ РЕАБІЛІТАЦІЇ, ПРОТЕЗУВАННЯМ І КОЛЯСКАМИ

Упродовж січня - червня 2019 року за рахунок коштів Фонду соціального страхування України технічними та іншими засобами реабілітації, спеціальними засобами пересування, очним і зубопротезуванням тощо було забезпечено майже 2 тисячі осіб з інвалідністю внаслідок нещасних випадків на виробництві або професійних захворювань.
Серед них первинним та складним протезуванням, ортопедичними пристроями, терапевтичними інструментами та приладами, а також іншими засобами реабілітації було забезпечено 1 753 осіб з інвалідністю.
Спеціальними засобами пересування (колясками) забезпечено 96 потерпілих на виробництві. Зубопротезуванням, очним протезуванням, окулярами, контактними лінзами, та слуховими апаратами - 118 осіб з інвалідністю.
Забезпечення зазначеними виробами і засобами реабілітації здійснюється Фондом безоплатно та в необхідному обсязі для всіх потерпілих на виробництві відповідно до визначеної МСЕК потреби.
 
Зокрема, Фондом фінансується первинне та складне протезування (протезно-ортопедичні вироби), придбання палиць, милиць, терапевтичних інструментів та приладів, приладдя та ортопедичних пристроїв, зокрема, ходунків, ліжок-підйомників, електричних підйомників тощо.
Також Фондом здійснюється оплата післягарантійного ремонту технічних та інших засобів реабілітації, фінансуються витрати на проїзд потерпілих до підприємств, що здійснюють виготовлення, поставку і післягарантійний ремонт засобів реабілітації.

Прес-служба Фонду соціального страхування України

29.08.2019 - НАДАННЯ МЕДИЧНИХ ТА СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ ЗАСТРАХОВАНИМ ОСОБАМ ЧЕРНІГІВЩИНИ ЗА І ПІВРІЧЧЯ 2019 РОКУ

За I півріччя 2019 року на медико-соціальні послуги 273 потерпілим від трудового каліцтва та професійних захворювань в області, за рахунок коштів Фонду соціального страхування України, витрачено 2 млн. 445,5 тис. грн. В середньому витрати на фінансування медичних та соціальних послуг склали 8,9 тис. грн. на одного потерпілого.
Про це йшлося на селекторній нараді, яка пройшла під головуванням начальника управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Чернігівській області Володимира Нашиванька, за підсумками роботи управління та його відділень в області за І півріччя поточного року.
На придбання лікарських засобів та виробів медичного призначення 136 потерпілих витрачено 651,9 тис. грн. На одного потерпілого середні витрати на придбання ліків та виробів медичного призначення склали 4,8 тис. грн.
Станом на 01.07.2019 укладено 32 тристоронні договори  на санаторно-курортне лікування потерпілих. Вже отримали лікування 7 осіб та 8 знаходились у санаторії.
Слуховими апаратами та комплектуючими до них забезпечено 6 осіб на суму 5,2 тис. грн.
Загалом, на всі види доглядів на потерпілих внаслідок трудового каліцтва витрачено за рахунок коштів Фонду 1 239,8 тис. грн.
На реабілітаційне лікування до реабілітаційних центрів санаторного типу направлено 4 потерпілих на виробництві.
Направлено на відновлюване лікування у реабілітаційні відділення санаторно-курортних закладів 399 застрахованих осіб, у тому числі 21 дитина у супроводі одного з батьків (застрахованої особи).
Фактично сума на оплату реабілітації складає 3 743,0 тис. грн.; середня вартість 1 ліжко-дня становить 571,62 грн.

Олена Метлицька, заступник начальника управління виконавчої дирекції Фондусоціального страхування України в Чернігівській області

30.08.2019 - НА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЛІКАМИ ПОТЕРПІЛИХ НА ВИРОБНИЦТВІ ФОНД НАПРАВИВ 61,7 МЛН ГРИВЕНЬ

Понад 14,4 тис. потерпілих на виробництві було забезпечено лікарськими засобами та виробами медичного призначення за кошти Фонду соціального страхування України у І півріччі 2019 року. Загалом на ці цілі Фонд направив 61,7 млн гривень.
Право на отримання лікарських засобів за рахунок коштів Фонду має кожен потерпілий внаслідок нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.
Зазначена соціальна програма забезпечення лікарськими засобами та виробами медичного призначення доступна потерпілим на виробництві в усіх регіонах України. Участь у програмі беруть декілька тисяч аптечних закладів, яким Фонд відшкодовує вартість відпущених препаратів. Також потерпілі на виробництві можуть придбати необхідні ліки та медвироби у будь-якому аптечному закладі, їх вартість компенсується Фондом на підставі розрахункових документів.
Фондом соціального страхування України фінансується повна вартість препаратів та виробів медичного призначення, потреба в яких визначена МСЕК та лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я. Забезпечення відбувається в повному обсязі відповідно до потреби впродовж усього періоду до відновлення здоров’я.
Нагадаємо, крім фінансування медико-соціальних послуг, у разі настання страхового випадку ФССУ здійснює такі виплати:
1) допомогу у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю до відновлення працездатності або встановлення інвалідності;
2) одноразову допомогу в разі стійкої втрати професійної працездатності або смерті потерпілого;
3) щомісячну страхову виплату в разі часткової чи повної втрати працездатності, що компенсує відповідну частину втраченого заробітку потерпілого;
4) страхову виплату потерпілому у розмірі його середньомісячного заробітку при тимчасовому переведенні його на легшу нижчеоплачувану роботу;
5) щомісячну страхову виплату особам, які мають на неї право в разі смерті потерпілого;
6) відшкодування вартості ритуальних послуг, пов’язаних з похованням померлого.

Прес-служба Фонду соціального страхування України

01.09.2019 - КІЛЬКІСТЬ ЛІКАРНЯНИХ ЗНИЗИЛАСЬ НА 4,3% ЗА ПІДСУМКАМИ 7 МІСЯЦІВ

За оперативними даними упродовж січня - липня 2019 року Фондом соціального страхування України було прийнято на оплату допомоги по тимчасовій втраті працездатності майже 2,4 млн лікарняних листків на загальну суму 5,8 млрд гривень. Загальна кількість листків непрацездатності знизилась на 4,3% порівняно з тим же періодом минулого року, кількість днів тимчасової непрацездатності зменшилась на 4,1%.

Про це на селекторній нараді розповів в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергій Нестеров, у заході взяли участь начальник управління організаційної роботи виконавчої дирекції Фонду Василь Ніконенко та керівники управлінь виконавчої дирекції Фонду в областях і місті Києві.

За словами Сергія Нестерова, динаміка зменшення днів тимчасової непрацездатності, що підлягають оплаті за кошти Фонду, серед іншого, є результатом діяльності робочих органів виконавчої дирекції Фонду з упередження нецільових витрат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням. Крім того, було впроваджено ризикоорієнтовані підходи при плануванні та здійсненні перевірок страхувальників.

С.Нестеров також зупинився на операційних питаннях роботи Фонду, стані надання матеріального забезпечення та фінансових показниках.

Щодо організації фінальних змагань VII Всеукраїнської спартакіади «Сила духу», яку Фонд соціального страхування України проводить серед потерпілих на виробництві, поінформував начальник управління організаційної роботи виконавчої дирекції Фонду Василь Ніконенко. За його словами, цього року у змаганні візьмуть участь близько 300 потерпілих внаслідок нещасних випадків на виробництві та профзахворювань з усіх регіонів країни. Захід відбудеться 18–20 вересня в м. Ужгород.

Преc-служба Фонду соціального страхування України

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.