Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 22:39:25

У Чернігові розроблятимуть План сталої міської мобільності

26.08.2019   13:37Агенцiя

Відбулася зустріч створеного в нашому місті Керівного комітету з міської мобільності з французькими консультантами Європейського інвестиційного банку.

Міжнародні експерти з питань планування міського транспорту Олів’є Удан, Віктор Боніла та Ів Гулен та експерт з питань планування міського транспорту, ІТС та управління дорожнім рухом Ігор Могила представляють компанію «Egis» і надаватимуть чернігівським фахівцям технічну допомогу у розробці Плану сталої міської мобільності м. Чернігова (на період до 2030 р.). Це стратегічний документ, який повинен зібрати всі напрямки розвитку транспортної системи в одне, а також включити інші сфери життєдіяльності міста, і покликаний покращити якість життя мешканців.

Керівний комітет з міської мобільності створений у липні відповідним розпорядженням чернігівського міського голови. До його складу увійшли депутати міської ради, керівники структурних підрозділів та комунальних підприємств міської ради, а також представники громадських організацій. Це зроблено на виконання Фінансової угоди (Проект «Міський громадський транспорт України») між Україною та Європейським інвестиційним банком, а також рішення Чернігівської міської ради про підтримку участі КП «ЧТУ» у цьому проекті. Цим розпорядженням також визначено, що презентація розробленого Плану сталої міської мобільності повинна відбутися до 11 травня 2020 року.

Як зазначив Олів’є Удан, така концепція є новою для України. І наразі цей План розроблений тільки у п’ятьох містах: у Полтаві, Житомирі, Львові, Миколаєві та на частині території Києва. На початковому етапі розроблення - ще 10 міст, зокрема і Чернігів.

Начальник управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв’язку Чернігівської міської ради Олександр Рижий зазначив, що проект Плану затверджуватиметься у 2020 році. Це є частиною Угоди про передачу кредитних коштів ЄІБ для закупівлі нових тролейбусів для Чернігова.

- Одним із пунктів Угоди про передачу кредитних коштів є те, що Чернігів повинен розробити до 2020 року План сталої міської мобільності. У місті немає даного Плану, а ми повинні виконати цю вимогу. Тому залучаються експерти та технічна підтримка компанії «Egis» від Європейського інвестиційного банку. Тобто вони розкажуть, як це все робиться, - прокоментував Олександр Рижий.

У ході обговорення консультанти наголосили, що одним із наступних кроків буде проведення навчального семінару, на який потрібно запросити саме зацікавлених людей, де будуть визначені цілі та методи розроблення Плану. Також потрібно визначити кількість робочих груп та кількість їх учасників. Саме вони будуть наповнювати змістом цей документ, а самі консультанти не входитимуть до робочих груп.

Для розробки Плану важливо також зробити дослідження проблем міста щодо його мобільності, визначити територію, де він буде діяти, підрахувати рівень трафіку і плани прибуття транспорту, і вже після цього зробити аналіз запиту і вимоги.

Після детального обговорення учасники зустрічі домовилися, що семінар відбудеться у вересні.

Довідково. План сталої міської мобільності (ПСММ) – це інструмент стратегічного планування розвитку транспортної системи та формування транспортної політики міста. Вони почали активно розроблятися в європейських містах у 70-х роках минулого століття. Першими в розвитку сталої мобільності були Франція та Німеччина. Починаючи з 1980-х років практика написання планів сталої мобільності поширилась усією Європою. На сьогодні такі плани мають майже 40% міст у Європі. Найбільше ПСММ прийняли у Франції – такі документи мають 78% французьких міст. Концепція сталої мобільності передбачає, що на першому місці серед пріоритетів має бути пішохід, потім – велосипедист. Лише після цього йде громадський транспорт, а в самому кінці – приватні автомобілі. Для підготовки ПСММ залучення містян є одним з найважливіших етапів, інформує пресслужба Чернігівської міської ради.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини