Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 18:00:35

У Парафіївській громаді розпочинають роботу над стратегією розвитку на 2021-2017 роки

21.08.2019   08:58Агенцiя

Починаючи з вересня цього року у Парафіївській об’єднаній територіальній громада, яка є однією з перших на Чернігівщині, розпочинають збір даних, необхідних для старту розробки нової стратегії на період 2021–2027 рр.

Таке рішення було прийнято в результаті зустрічі Володимира Бойка, радника з регіонального розвитку Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування Програми «U-LEAD з Європою», з Валентиною Карпенко, Парафіївським селищним головою, та старост, працівників виконкому, бюджетних організацій, громадських діячів.

«Перша стратегія територіальної громади має яскраво виражений соціальний характер – так вона й запроваджується. Причому жорстко дотримуючись принципу – в кожному старостинському окрузі люди мають побачити позитивні результати реформи. За три з половиною року вдалося суттєво покращити умови діяльності бюджетних установ та закладів. Капітально відремонтували всі три середні школи в Парафіївці, Іваниці, Южному. Причому – комплексно, із заміною дахів, вікон та дверей, утепленням фасадів, модернізацією опалення та іншими складовими – за необхідності. Так само ремонтували дитячі садочки», - розповіла Валентина Карпенко.

Також в старостинських округах відремонтували ФАПи, відкрили територіальний центр та Центр первинної медико-санітарної допомоги, амбулаторію. Створили справжній бібліотечний простір в громаді.
«Займалася громада й традиційною топ-тріадою проблем: дороги, вода, вуличне освітлення. Найбільше вдалося просунутися за третім напрямом – вже цього року очікується, що 60% вулиць Парафіївки будуть освітлені. З дорогами Парафіївці поталанило – проводилися реконструкції з дорожнього фонду. Чи не найбільш гострим залишається питання забезпечення питною водою – централізоване водопостачання є не скрізь та й стан наявного задовільним назвати важко.

До того ж, обслуговування «розірвано» між власним комунальним та Ічнянським водоканалом, що незручно, але швидкого правильного рішення тут немає. Поки що громада робить те, що в її силах – готується до ухвалення регуляторних актів стосовно тарифів, шукає кошти для буріння нових свердловин та прокладання водогонів. Згадане комунальне підприємство – це також один із результатів утворення ОТГ. Формально воно існувало й раніше, але стало потрібним лише в період реформи. Тепер селищна рада нарощує його можливості та розширяє сферу послуг, що надаються місцевим мешканцям», - прокоментував результати діяльності Парафіївської громади Володимир Бойко.

Серед проблем, які складні у вирішенні, керівництво громади називає розробку нових генеральних планів населених пунктів. Процедура розпочата, але вона виявилася складнішою, ніж це уявлялося на початку.

Зазначені досягнення ґрунтуються на двох джерелах – державній інфраструктурній субвенції, інших видах державної допомоги та власних надходженнях до селищного бюджету. Причому останні збільшуються. «Економіка громади спирається на сільське господарство – тут діє щонайменше сім аграрних підприємств, які можна назвати великими, причому жодне не домінує. Така диверсифікація йде лише на користь місцевому розвитку. Для його прискорення Парафіївська ОТГ має власні далекосяжні плани, що, вочевидь, можуть стати основою для наступної стратегії, де складові соціальної сфери та економіки взаємно доповнюватимуть одна одну. Серед таких проектних ідей – створення в громаді багатопрофільного Діагностично-реабілітаційного центру на засадах державно-приватного партнерства, що матиме загальноукраїнський характер. Умови для цього є, а якісний ремонт дороги зробив Парафіївку ближчою», - зазначив Володимир Бойко.

На його думку Парафіївська громада у своїй стратегії розвитку має зробити акцент на розвитку туристичного кластеру. Адже на території є історичні та архітектурні пам’ятки, Тростянецький дендропарк, Національний історико-культурний заповідник «Качанівка» та інші привабливі для туриста об’єкти. Як і всюди не вистачає готелів, ресторацій та інших атрибутів індустрії гостинності, але за умови якісного стратегування, налагодження співпраці із сусідніми громадами, представниками бізнесу та залучення інвесторів – економічний розвиток Парафіївської громади буде йти вгору, інформує Чернігівський Центр розвитку місцевого самоврядування.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини