Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:13:19

"Чотирилапий поліцейський Бакс"

27.07.2019   09:10Агенцiя

Службові собаки поліції у кожного викликають різні емоції. Багатьох вони приваблюють, декого – насторожують, а злочинці взагалі бояться, щоб «чотирилапий коп» звернув на них увагу.

Собаки, натреновані на пошук людей, зброї чи вибухівки, наркотичних речовин, навчені затримувати правопорушників, постійно затребуванні в поліції. Вони здатні розкрити злочин по «гарячих слідах» і встановити зловмисника по запаховому сліду.

У кінологічному центрі ГУНП в Чернігівській області 27 службових собак, що спеціалізуються за різними напрямками підготовки. Кожен з них своїми здобутками заслужив горду назву поліцейського собаки.

Один із найуспішніших розшуківців кінологічного центру – німецька вівчарка Бакс. За сім років своєї служби пес неодноразово знаходив безвісти зниклих осіб та встановлював правопорушників, що втікали з місця скоєння злочину.

Дмитро Страдомський виховував Бакса та готував до служби в правоохоронних органах майже з його народження. Його хист до пошуку, був одразу помічений хазяїном. Змалечку улюбленою іграшкою пса був м’ячик. Дмитро його ховав, а Бакс починав винюхувати слід своєї забавки і одразу ж знаходив.

Потім для вухастого почалися реальні тренування. Перед ним клали п’ять предметів для улову запаху. Потім їх розкладали у схованки в різних місцях. На першому етапі цими предметами були п’ять шматків м’яса. Невдовзі тренер замінив смаколики іншими джерелами запаху, менш виразного і не такого звабливого для собаки. Завдання поступово ускладнювалося: кілька різних запахів, нижчої інтенсивності, у місцях, де увагу Бакса відвертали сторонні запахи…

Проте завдання для молодої вівчарки не було складним. Пес завжди справлявся з ним впевнено, і до того ж щоразу швидше. В 11-місячному віці «чотирилапий поліцейський» вже був повністю готовий заступити на перше своє чергування у складі слідчо-оперативної групи.

У 2016 році Бакс затримав одного з правопорушників, що заволоділи автомобілем. Двох з них поліція затримала на місці, але виявилось, що викрадачів було троє. Вухастий взяв слід від килимка для ніг в автівці і одразу ж ринув за втікачем. Невдовзі Бакс натрапив на нього в одному з автокооперативів і був готовий впіймати бігуна. Але навкруги були інші люди, тому інспектор не віддав команду для затримання.

Бакс продовжував переслідувати злочинця, добігли аж до поля з кукурудзою. Втікач спробував сховатися у високих заростях. Але пес почав скалитись і рватись в бік поля. Це мало настільки загрозливий вигляд, що зловмисник вирішив не ризикувати. Він підвівся з піднятими руками та закричав -  «я здаюся!».

В червні цього року Бакс знайшов чоловіка, який обікрав сарай одного містянина. До приміщення незграбний правопорушник проник через вікно, яке розбив і поранився. Пес привів поліцію прямо до помешкання крадія по запаху крові.

Пес-розшуківець відомий не тільки успіхами в роботі, але і має нагороду ІІІ ступеня зі всеукраїнських змагань. Він здобув її за успішне виконання комплексу вправ у Першому чемпіонаті Національної поліції України з багатоборства кінологів. Хазяїн Бакса зі своїм вихованцем змагалися з-поміж 24 кінологів зі службовими собаками з усіх областей.

Виїзд на місце події разом з Баксом завжди починається з радісної зустрічі, він обожнює працювати з поліцейськими і залюбки приймає пестощі. Пес завжди готовий до виконання завдань і чітко відрізняє роботу від гри. Бакс – професіонал і майстер пошуку – зазначила Аліна Риндя.

Хазяїн улюбленця чернігівських поліцейських - Дмитро Страдомський - пишається успіхами та здобутками свого вихованця. Він впевнений, що Бакс допоможе в розкритті ще багатьох злочинів, а його кар’єра  в самому розквіті. розповілиу Секторі комунікації поліції Чернігівської області.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини