Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:18:53

Успішні практики надання правової допомоги та захисту прав людини на Чернігівщині

26.07.2019   08:12Агенцiя

25 липня у прес-центрі «Чиста політика» відбулася прес-конференція на тему: «Успішні практики надання правової допомоги та захисту прав людини на Чернігівщині».

Під час заходу спікери розповіли про результати роботи центрів безоплатної вторинної правової допомоги та правозахисних громадських організацій у Чернігівській області.

У заході взяли участь директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко та керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова.
Розпочала прес-конференцію директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Ірина Протченко, яка розповіла про підсумки роботи Центру в першому півріччі 2019 року.

Так з’ясувалося, що штат чернігівського обласного осередку системи безоплатної правової допомоги налічує 75 штатних працівників. До процесу надання правової допомоги залучено 97 адвокатів на контрактній основі (загалом їх понад 200), оплата діяльності яких відбувається за бюджетні кошти відповідно до кількості та якості виконаних доручень.
За означений період Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області було видано 879 доручень на захист осіб, котрі є суб'єктами отримання безоплатної правової допомоги.

Наразі зафіксовано 5 випадків захисту осіб, до яких застосовано адміністративне затримання, 194 випадки затримання осіб за підозрою у вчиненні кримінального злочину (стаття 208), 607 випадків призначення адвоката для захисту в судах та інших органах, 73 випадки роботи із засудженими тощо.

За словами Ірини Протченко, надання безоплатної правової допомоги відбувається на базі діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, котрий координує діяльність трьох місцевих центрів, що знаходяться в містах Ніжин, Мена та Чернігів, до структури яких входять 19 бюро правової допомоги.

За перше півріччя 2019 року було здійснено 13837 звернень від громадян, де найбільший відсоток звернень до місцевих центрів складають малозабезпечені категорії громадян, діти, учасники бойових дій, внутрішньопереміщені особи тощо.
Статистика розподілу за віком свідчить, що найчастіше звертаються люди віком від 35 до 60 років, при цьому здебільшого вирішуються сімейні та майнові справи.
Наразі фінансування центрів здійснено в обсязі понад 11,45 млн. грн., котрі призначені для виплати адвокатських послуг, тому жодних кредиторських заборгованостей перед адвокатами немає.

Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області активно розвиває та нарощує взаємодію з органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями з метою збільшення правової обізнаності громадян, про що свідчать 218 підписаних меморандумів про співпрацю у вказаному напрямку. Варто звернути увагу, що було проведено 188 спільних методично-консультаційних та інформаційно-роз’яснювальних заходів з органами місцевого самоврядування та громадськими організаціями.

Також громадян проінформовано про їх права, діяльність центру чи актуальні зміни в законодавстві України шляхом проведення 817 правопросвітницьких заходів, розміщенням 500 інформаційних матеріалів правового характеру в ЗМІ, 407-ми особам було надано доступ до електронних сервісів Мін’юсту на базі центрів та бюро правової допомоги.

Окремо директор Регіонального центру нагадала, що до безоплатної вторинної правової допомоги, зокрема, відноситься захист, представництво осіб в судах, органах місцевої та виконавчої влади, складання документів процесуального характеру.

Для оптимізації роботи системи та зменшення навантаження на адвокатів представництво осіб в цивільних чи адміністративних справах відбувається за рахунок залучення штатних працівників, захист в кримінальних провадженнях відбувається шляхом залучення висококваліфікованих адвокатів, котрі пройшли конкурсний відбір.
У 2019 році на Чернігівщині місцевими центрами було видано 907 доручень, з них 235 доручень було надано адвокатам, а 672 – представництво за дорученнями було здійснено штатними працівниками центрів.

Також було зазначено, що громадяни Чернігівщини часто звертаються із нагальними питаннями й скаргами через зависокі тарифи на комунальні послуги, адже в нашій області чи не найвищі тарифи в країні…

«На сьогодні ми намагаємось допомагати громадам не тільки консультативною допомогою, а й проведенням круглих столів з представниками різних державних органів, тренінгів, семінарів з актуальних питань, проведення спільно з Регіональним та місцевими центрами БВПД виїзних консультацій в громадах, - зауважила представник Чернігівського громадського комітету захисту прав людини Наталія Кулікова, - так за останній рік наш Чернігівський громадський комітет захисту прав людини спільно з Регіональним центром та Службою у справах дітей Чернігівської ОДА проводив тренінги з питань протидії домашньому насильству (ця проблема нині найактуальніша в країні) та налагодженню співпраці між всіма суб’єктами, було організовано виїзди в усі громади області для надання консультацій з різних питань, в тому числі, й самим органам виконавчої влади та місцевого самоврядування (а ще цього року було ініційовано проведення міжвідомчої координаційної ради при Чернігівській ОДА з проблем домашнього насильства)».

Також пані Наталія зазначила, що найбільшу частку звернень до Чернігівського громадського комітету захисту прав людини складають питання аліментів, розлучень та виїзду дітей за кордон (кількість звернень скорочується, але їх вирішення ускладнюється). Така робота та співпраця продовжаться й надалі.

Захід було завершено наступними словами:
- Краще й ефективніше працювати разом спільно, ніж окремо кожній структурі, що дасть можливість попереджати можливі проблеми та загибель дітей…

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.