Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:33:29

Громадська оцінка якості роботи судів Чернігівської області – результати дослідження

25.07.2019   11:21Агенцiя

24 липня в конференц-залі Чернігівського апеляційного суду відбулася презентація звіту за результатами дослідження задоволеності відвідувачів судів окремими аспектами роботи суду за методологією КГЗ в рамках системи оцінювання роботи суду (СОРС) в Чернігівській області.

Участь у заході взяли керівництво та судді апеляційного, господарського, адміністративного та інших загальних судів Чернігівської області, представники державної судової адміністрації, Головного територіального управління юстиції та Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області, представники адвокатської та правозахисної спільноти.

Опитування проводив Чернігівський громадський комітет захисту прав людини в рамках проекту «Проведення опитувань учасників судових проваджень з використанням методології карток громадянського звітування (КГЗ) в Чернігівській та Сумській областях», що реалізовувався за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках проекту «Нове правосуддя».

На протязі квітня-травня 2019 року спеціально підготовленими інтерв’юерами було проведено опитування в середньому по 60 респондентів - відвідувачів (1466 осіб) в 26 судах Чернігівської області. Опитування проводилися безпосередньо в приміщеннях судів шляхом індивідуального особистого інтерв’ю.

«Відвідувачі судів мали змогу оцінити їх діяльність за такими параметрами: доступність суду, зручність та комфортність перебування в суді, повнота та ясність інформації, дотримання термінів судового розгляду, сприйняття роботи працівників апарату суду, сприйняття роботи судді, а також надати свої рекомендації щодо покращення зазначених параметрів та надати свою оцінку нещодавно створеній системі «Електронний суд» - зазначила під час презентації Катерина Данькова, керівник програм Чернігівського громадського комітету захисту прав людини.

За словами Катерини Данькової, загалом за 5-ти бальною шкалою роботу судів Чернігівщини відвідувачі оцінили досить високо. Середній інтегральний показник по всім зазначеним параметрам – вимірам якості по 26 судах області становить 4,48 балів.

Так, «доступність суду» респонденти по судах Чернігівської області оцінили на 4,28 бали. Зауваження до роботи судів є типовими: «безперешкодний доступ до приміщення суду людей з обмеженими можливостями», «багато хто немає змоги дозволити витрати на послуги адвоката», «парковку для автомобілів відвідувачів».

Вищої оцінки, якої досягли суди Чернігівської області, виявлена за виміром «повнота та ясність інформації». Тут середня оцінка виміру сягла 4,57 балів. Про це свідчить наявність у судах інформаційних стендів з необхідною для відвідувачів інформацією про справи, призначені справи до розгляду, зразки необхідних документів. Разом із цим, суди є досить відмінними за повнотою наповнення інформаційних стендів, наприклад зразків позовних заяв, клопотань.

Найбільш варіативною є середня оцінка зручності і комфортності перебування в суді. Так досить часто відвідувачі судів нарікали на відсутність ремонту та проблеми вільного доступу до побутових приміщень (туалетів). Наприклад, у деяких судах, які розташовані у районних центрах Чернігівської області, є проблема пов’язана з тим, що туалети, в основному, розміщені на вулиці. Окрім того, поняття зручності та комфортності у багатьох відвідувачів судів пов’язано з проблемами підключення до вільного wi-fi в суді, наявності буфету, терміналу для сплати судового збору, кулеру з водою, кавового апарату.

Як зазначив Генадій Салай, голова Чернігівського апеляційного суду, дослідження щодо оцінювання рівня якості роботи судів є актуальним на сьогоднішній день, оскільки врахування думки відвідувачів є необхідною умовою отримання цілісного та несуперечливого уявлення про фактичні результати діяльності суду. Але в той же час, такі критерії оцінювання, як доступність суду та зручність перебування у суді залежать від державного фінансування, і є нижчими, ніж ті, що напряму залежать від суду, а саме повнота та ясність інформації, сприйняття роботи працівників апарату судів та суддів тощо.

Під час обговорення результатів дослідження, представники суддівського корпусу запевнили, що вони готові до критичних зауважень та мають бажання змінюватись, оскільки це може сприяти досягненню суттєвого покращення ефективності судочинства та зміцненню довіри до суду в українському суспільстві.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини