Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 11 листопада, 14:18:15

Минуло 9 місяців після переходу 169-го навчального центру "Десна" на нову систему харчування за так званим каталогом

19.07.2019   14:29Агенцiя

Перед запуском і протягом функціонування системи їдальні були повністю відреставровані, встановлене нове обладнання для приготування їжі, зберігання та підготовки продуктів. Тепер на столах військовослужбовців з’явилися різноманітні страви не гірші ніж у ресторанах.

Щоденне меню складає начальник продовольчої служби 169 навчального центру - майор Андрій Чертов.

«Раніше було 36 найменувань продуктів, зараз – більше 400. Все придумую сам, допомагає Google. Шукаю страви різних країн світу, підбираю потрібні продукти і трішки перероблюю на український лад», - розповідає про систему начальник продслужби.

Харчуванням особового складу нині опікуються військові кухарі, замість цивільних фірм, як було раніше. До того ж однією з головних інновацій «каталогу» було саме розширення переліку продуктів та страв і підвищення добової кількості калорій – від 3500 до 6000.

«Триразове харчування на одного бійця становить 84 гривні. Звичайно намагаємося економити в звичайні дні, без збитків для раціону, аби пізніше закупити кращі продукти. Наприклад, на Новий рік хлопці їли горбушу. Пошукайте якусь частину, в якій дають червону рибу! Так скоро і на чорну ікру перейдемо» - із гордістю говорить майор Чертов.

Зараз одна їдальня обслуговує 2,5 тисяч людей, інші - 1,5 тисячі. В день загалом годують 4 тисячі військовослужбовців. Через це збільшилась і кількість працівників.

Нині кухарі орієнтуються на потреби та побажання особового складу. Для тих, кому необхідна дієта - готують курячий бульйон і відварне м’ясо.

«Якщо ви раніше бували в наших їдальнях, за старої системи, то розумієте, що це - небо і земля. Тепер є страви на вибір, також з’явилося різноманіття фруктів, риби, зранку хлопці можуть випити кави, а в обід чи на вечерю – сік. Йогурти, ананаси теж даються по меню», - підкреслює Андрій Чертов.

Загальне враження від їдальні вражаюче: в залі та на кухні - чистота, всі працюють швидко і злагоджено, грає весела музика, або транслюються військові ролики, сюжети, фільми. Бійці ж, в свою чергу, задоволені, говорять, що годують смачно, майже як вдома.

Анна Сидоренко, Анастасія Мойса, Ганна Мельник, Марія Собко, курсанти 1-го курсу Військового інституту КНУ ім. Т. Шевченка

Останні новини Чернігівщини

Тепло сердець та черговий транш гуманітарної допомоги: на Чернігівщину завітали французькі волонтери 13:22

Днями до Чернігова прибула сорок друга двадцятитонна фура з гуманітарною допомогою, зібраною волонтерами із дружньої Франції.

Понад 3 мільйони гривень — на підтримку сімей з новонародженими у Чернігові 12:51

Одноразова матеріальна допомога при народженні дитини буде надана ще 105 чернігівкам, які зареєстровані у територіальній громаді міста. Загальна сума виплат — 3 135 000 гривень.

Ніжинські поліцейські затримали підозрювану у вбивстві співмешканця 12:20

Поліцейські встановили, що між співмешканцями виник конфлікт під час спільного вживання алкогольних напоїв. У ході сварки 36-річна жінка ножем завдала потерпілому удар у груди, від якого чоловік помер на місті події.

У Чернігові створено Раду з питань внутрішньо переміщених осіб 11:49

10 листопада 2025 року виконавчий комітет Чернігівської міської ради ухвалив рішення про створення Ради з питань внутрішньо переміщених осіб та затвердження Положення про неї.

Підбито проміжні підсумки реалізації Стратегії з безбар'єрності: Чернігівщина – у трійці лідерів 11:08

Наприкінці минулого тижня Прем’єр-міністерка України Юлія Свириденко провела у Бородянці виїзне засідання Ради безбар’єрності.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини