Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 13:37:56

Якби не лікарі, пацієнт залишився би без ноги

10.07.2019   12:57Агенцiя

В умовах Чернігівської міської лікарні №2 здійснена складна гібридна операція. Її проведення дозволило зберегти людині нижню кінцівку. Гібридні хірургічні втручання – один із основних сучасних напрямків, що розвиваються в судинній хірургії XXI століття.

Одномоментне поєднання реконструктивної хірургії (відкритої операції на артеріях) з ендоваскулярними (внутрішньосудинними, без розрізів) методиками доцільно в деяких складних випадках, а іноді є єдиним можливим способом оперування складних уражень.

Як зазначив завідувач відділення інтервенційної радіології (рентгено-хірургічний блок) та рентгенології – серцево-судинний, ендоваскулярний хірург відділення серцево-судинної хірургії Олександр Бараненко, до лікарні поступив пацієнт із розшаруванням (дисекцією) загальної здухвинної артерії. Вона знаходиться в області тазу, де аорта розділяється на дві судини, які йдуть у ноги. На фоні розшарування артерії в судині виник тромб, який перекрив кровотік у кінцівку. Виникла критична ішемія (тканеве голодування) нижньої кінцівки.

− Пацієнту за 60 років. Спочатку була виконана стандартна відкрита операція, під час якої було видалено тромб. Для подолання розшарування задіяний ендоваскулярний метод, сутність якого полягає в тому, що в артерію вставили стент. Лише комбінація цих двох втручань вирішила проблему – пацієнт залишився з нижньою кінцівкою, – розповідає Олександр Бараненко.
Склад бригади лікарів, що рятували пацієнта: лікар-хірург судинний Олександр Бараненко, асистував лікар-хірург судинний Іван Саввіді, лікар-анестезіолог Валентина Мельник, сестра медична-анестезист, рентгенолаборант Альвіна Цикал, сестри медичні операційні Ганна Василенко та Лариса Гринь. Післяопераційний догляд за пацієнтом здійснювали співробітники відділення серцево-судинної хірургії.

Прогноз для пацієнта цілком сприятливий. Він залишився з ногою. Без оперативного втручання йому, як мінімум, загрожувала б ампутація кінцівки. Операція пройшла успішно. На сьогодні пацієнт проходить період реабілітації вдома, ходить своїми ногами, соціально адаптований.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.