Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:32:52

Чернігівцям розповіли як оподатковуються квадратні метри

02.07.2019   14:52Агенцiя

Фахівці Головного управління ДФС у Чернігівській області нагадують, що на часі сплата податку на нерухоме майно. Про те, що потрібно знати громадянам про сплату даного податку детально розповіли у Чернігівському управлінні.

Детальне пояснення з конкретних питань надала заступник начальника управління - начальник відділу адміністрування податків і зборів з фізичних осіб Юлія Романенко.

Яка площа оподатковується

Отже, якщо у власності мешканця м. Чернігова є кілька квартир (будинків), площа яких не перевищує 60 (120 - для будинків) кв.м., то податок розраховується, виходячи із сумарної загальної площі таких об’єктів (включаючи їх частини), зменшеної на суму пільги, наданої місцевими органами самоврядування (по місту Чернігову  на 2018 рік для квартир пільга - 60  кв.м, для будинків - 120 кв.м.). Обмежень за кількістю нерухомості у власності немає. Таке зменшення надається один раз за кожний базовий податковий (звітний) період (рік).

Платникам направлені повідомлення-рішення про сплату податку

Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку надсилається (вручаються) платнику податків контролюючим органом за місцем реєстрації платника у 2019 році за 2018 рік за ставками та пільгами, що діяли в 2018 році.

Як обчислюється сума до сплати

Згідно Положення про податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджене рішенням Чернігівської міської ради 30.01.2015 р. «Про місцеві податки», прийняте на 47 сесії 6 скликання (із змінами, далі – Положення), для мешканців м.Чернігова ставки податку з житлової нерухомості становлять 0,375  відсотка  (13,96 грн), з нежитлової нерухомості:
- будівлі готельні, будівлі офісні, гаражі, склади, господарські (присадибні) будівлі - допоміжні (нежитлові) приміщення в частині гаражів, загальна площа яких перевищує 25 кв.м., майстерень, інші будівлі - 0,25 відсотка (9,31 грн) від мінімальної заробітної плати (3723 грн), встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м. бази оподаткування;
-  будівлі торговельні та будівлі для публічних виступів – 0,5 відсотка (18,62 грн) від мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного (податкового) року, за 1 кв.м. бази оподаткування.
Для обрахунку розміру податку до ставки податку застосовується коефіцієнт місцезнаходження об’єкта нежитлової нерухомості. У разі розміщення такого об’єкта нежитлової нерухомості у центральній, історичній або заповідній зоні міста Чернігова (зони 1, 2) зазначений коефіцієнт дорівнює 1, близько від центру (зона 3, 4) – 0,75, далеко від центру (зони 5, 6) – 0,5. Межі зон визначені у додатку до Положення.
Не оподатковуються квартира/квартири, сумарна площа яких не перевищує 60 кв.м, будинок/будинку - 120 кв.м., якщо у власності і будинок/будинки, і квартира/квартири - 180  кв.метрів.
Якщо протягом звітного року об’єкт оподаткування був проданий, то попередньому власникові буде надіслано повідомлення з сумою податку, розрахованою за період з 1 січня звітного року до початку того місяця, в якому він втратив право власності на такий об’єкт (продав). А для нового власника - починаючи з місяця, в якому виникло право власності (придбав). Наприклад, якщо квартира чи будинок були продані  15 липня 2018 року, то в 2019 році попередньому власнику буде надіслано повідомлення - рішення про сплату податку за 6 місяців (січень - червень 2018 року), а новому власнику - за 6 місяців, починаючи з липня 2018 року.

Якщо у квартири кілька власників або у одного власника кілька квартир
 
Якщо право власності на об’єкт оподаткування (квартиру або будинок) поділене у рівних частках на двох власників, то власники сплачують податок кожен за свою частку у випадку, коли вона перевищує неоподатковувану пільгу  - 60  кв.м. для квартир і 120 кв.м. - для будинків). Якщо розмір частки кожного не перевищує неоподатковувану пільгу, податок не сплачується.
Якщо у власності перебувають кілька квартир (будинків), площа яких перевищує розмір неоподатковуваної пільги, у різних регіонах України,  то податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податків контролюючим органом за місцем реєстрації платника (прописки).
    Податок обчислюється контролюючим органом на підставі даних Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та/або на підставі оригіналів відповідних документів платника податків, у тому числі документів на право власності.

У які терміни необхідно сплатити податок

«Строки сплати податку у 2019 році не змінилися. Фізичні особи у 2019 році повинні сплатити податок на підставі податкових повідомлень-рішень, які надіслані контролюючими органами, протягом 60 днів з моменту отримання такого повідомлення», - звернула увагу Юлія Романенко.

Куди звертатися з метою уточнення даних

У разі, якщо громадяни не отримали податкового повідомлення-рішення по податку на нерухоме майно до 01 липня 2019 року, або ж якщо виникають запитання щодо розміру нарахованого податку, у випадку зміни власника нерухомості, права на пільги або виникнення необхідності уточнення сум податку, то слід звернутися до Центру обслуговування платників  за адресою: вул. Кирпоноса, 28, кабінет 8, телефони для довідок: 65-28-25, 65-28-06.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини