Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:34:32

Відпочинок без проблем, або Що потрібно для виїзду за кордон з дитиною

20.06.2019   09:56Агенцiя

Правила перетинання державного кордону України затверджені постановою Кабміну від 25 січня 1995 року № 57. Нині вони дещо спрощені, зокрема у частині виїзду за кордон з дитиною.

Детально про особливості перетину державного кордону з дітьми, які не досягли 16-річного віку, а відтак можуть подорожувати тільки у супроводі дорослих, говорили під час брифінгу в Чернігівській облдержадміністрації.

За загальним правилом виїзд з України громадян віком до 16 років здійснюється за згодою обох батьків та в їх супроводі. Або ж у супроводі одного з батьків чи з довіреною особою, яка повинна мати при собі нотаріально завірену згоду батьків.

За словами начальника Головного територіального управління юстиції в області Олега Трейтяка, на Чернігівщині приватні та державні нотаріуси вже цього року посвідчили майже 3,8 тисячі відповідних заяв батьків.

Виїхати з дітьми за межі України можна і без нотаріально посвідченої згоди одного з батьків. Втім, це стосується лише тих випадків, коли батьки розлучені або проживають окремо, а один із них сплачує аліменти на дитину чи заборгував із їх сплатою. Детальніше у прямій мові Олега Трейтяка:

Перетин державного кордону здійснюється в пунктах пропуску після пред'явлення посадовій особі Держприкордонслужби України документів, що дають на це право. Один із таких документів — висновок про підтвердження місця проживання дитини для її тимчасового виїзду за межі України з метою лікування, навчання, участі в змаганнях, фестивалях тощо терміном до одного місяця (без нотаріально посвідченої згоди іншого з батьків). У такому разі той з батьків, з ким проживає дитина, звертається до служби у справах дітей.

Як поінформувала заступник начальника Служби у справах дітей ОДА Юлія Олифіренко, за результатами розгляду поданих документів, відвідування дитини за місцем її проживання, проведення бесіди з тим із батьків, хто проживає окремо від дитини (у разі можливості її проведення), або бесіди з дитиною, яка досягла 14 років, готується відповідний висновок для тимчасового виїзду за кордон.

Далі такий висновок розглядається на Комісії з питань захисту прав дитини та подається на затвердження органу опіки та піклування, у структурі якого діє служба у справах дітей. Діє відповідне рішення протягом 1 року з дня набрання законної сили.

До речі, за умисне порушення місячного строку перебування за кордоном встановлена адміністративна відповідальність – штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 1700 до 3400 гривень).

Варто зазначити, що трапляються такі ситуації, коли подорож закінчується безпосередньо у пункті пропуску на державному кордоні. Найчастіша причина — неправильно оформлений дозвіл на виїзд за кордон, підкреслив заступник начальника штабу Чернігівського прикордонного загону Олександр Семенюк. Крім того, вирушаючи в дорогу, варто враховувати маршрут руху, відтак, і особливості перетину кордону кожної країни.

Аби уникнути неприємностей, перед плануванням виїзду за межі України спікери радять проконсультуватися із профільними фахівцями, попереджає Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини