Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:19:51

Урочиста церемонія передачі храму Іоана Богослова Чернігівській єпархії Православної Церкви України

19.04.2019   09:01Агенцiя

18 квітня відбулася видатна подія не лише для міста Ніжина, але і для всієї України.

В урочистій атмосфері, за участі голови Чернігівської обласної ради Ігора Вдовенка, заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталії Романової, ніжинського міського голови Анатолія Лінника, народного депутата України Олександра Кодоли, голови Ніжинського відділення Чернігівського земляцтва Олександра Харченка, архієпископа Чернігівської єпархії Української Православної Церкви (Православної Церкви України) Євстратія (Зорі), ніжинців та ЗМІ відбулася передача церкви Іоана Богослова Чернігівській єпархії Української Православної Церкви.

Ігор Вдовенко окремо зупинився на тому, що сьогоднішня подія стала можливою саме завдяки ініціативі ніжинської громади та місцевої влади, а вже потім процес звільнення церковного приміщення від архіву перейшов на вищі щаблі влади. Він також зазначив, що саме такі дії влади засвідчують незворотність політичного та культурного розвитку України, настрої суспільства та інтереси і приоритети розвитку громади.

На знаковості та непересічності події наголосила заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації Наталія Романова. За її словами, за весь період свого існування українська православна церква не піддавалася такому насильству та пригнобленню, як це було за період Радянського Союзу та диктатури Москви. На щастя, спільними зусиллями активної ніжинської громади, депутатського корпусу, керівництва Чернігівської обласної державної адміністрації та народних депутатів вдалося реалізувати проект повернення церкви до релігійної громади міста. Нарешті, вперше за останні 93 роки тут відбудеться богослужіння. Вона звернула увагу, що церква Іоана Богослова - перша в Україні, яка передається релігійній громаді Православної Церкви України ,яка завдяки отриманому Томосу наразі є абсолютно автономною релігійною структурою, рівною серед рівних православних церков світу.

До вітальних слів з нагоди передачі церкви релігійній громаді до присутніх звернулися Олександр Кодола, Олександр Харченко, поет, лауреат Шевченківської премії Леонід Горлач.

На спільній заслузі і спільній подальшій відповідальності за повернення церкви до релігійної громади наголошував Анатолій Лінник. Він звернув увагу на знаменність цього дня, який за збігом обставин є Міжнародним днем пам’яток історії та культури. Звертаючись до ніжинців міський голова зазначив, що коли у ХХ ст. скидали із дзвіниці церкви Іоана Богослова дзвони, мало хто міг уявити, що колись цей храм наповниться молитвою. А зараз це стало реальністю.

Про складний шлях повернення релігійній громаді церкви Іоана Богослова та про тривалий процес відновлення духовного життя в Україні та на Чернігівщині зокрема, розповів присутнім архієпископа Чернігівської єпархії Української Православної Церкви(Православної Церкви України) Євстратій (Зоря). Він звернув увагу, що: «Біля цього храму згуртувалася громада, значну частину з яких складають етнічні ассирійці, які живуть у Ніжині. Це для нашого краю Чернігівського і для Ніжина зокрема теж унікальне явище.» Передачу церкви він назвав глибоко символічним явищем, адже єдиній Помісній українській церкві на Чернігівщині релігійна споруда передається вперше після вручення Томосу. Після виступу він запросив усіх пристуніх на вдячний молебінь, який він відслужив разом із благочинним Ніжинського округу Української Православної Церкви (ПЦУ), настоятелем Собору Всіх Святих Сергієм Чечиним та священниками Чернігівської єпархії.

До речі, на Чернігівщині близько 20 громад заявили про своє бажання перейти до Православної Церкви України, по всій країні — більше 600 громад. Тепер реалізовується прагнення українців мати свою помісну церкву, що стало можливим завдяки ініціативі й рішучій позиції Президента України Петра Порошенка щодо отримання Томосу про автокефалію Православної Церкви України.
 

Довідково:

Збудовано церкву святого апостола Іоанна Богослова в 1752 році. Архітектура храму відноситься до перехідного етапу від пізнього бароко до класицизму. Відмінною рисою є його двоповерховість, завдяки чому будівля має два престоли - Івана Богослова, на нижньому поверсі, та - Воскресіння Христового, на верхньому, тобто храм може обслуговувати одночасно дві парафії.
У 18-19 століттях при церкві діяли парафіяльна школа та лікарня. Фінансування й організацію будівництва храму забезпечив повітовий предводитель ніжинського дворянства, грек за національністю Іван Тернавіот. З 1926-го року в будівлі було розташовано сховище архіву, до передачі храму Чернігівській єпархії УПЦ (ПЦУ) тут знаходився відділ зберігання документів Державного архіву Чернігівської області (за інформацією інтернетресурсів).

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини