Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:30:19

Як живеться Кунашівській сільській раді у Ніжинській громаді?

16.04.2019   08:01Агенцiя

19 листопада 2018 року на Чернігівщині було створено Ніжинську об’єднану територіальну громаду. До міста обласного значення – Ніжин – приєдналася Кунашівська сільська рада.

Формуванню громади на всіх етапах допомагали експерти Чернігівського Центру розвитку місцевого самоврядування, створеного за підтримки Програми «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Фактично було створено найбільшу ОТГ Чернігівщини.

Анатолій Лінник, Ніжинський міський голова, розповідає, що підтримував реформу децентралізації з самого її початку. Тим більше, що для Ніжина вона одразу дала позитивні зрушення у фінансовому плані. Місто обласного значення було спроможним та забезпечувало городян всіма необхідними послугами.

Зовсім інша ситуація у прилеглих сільських територій, жителі яких вже давно «приєднали» їх до Ніжина. Адже багато хто працює, вчиться, лікується, відпочиває та робить закупки тут… «В принципі всі сусідні територіальні громади інтегровані до Ніжина і економічно, і ментально, і історично», - каже Анатолій Лінник.

Лишалося лише завершити бюрократичні процедури, які дозволяють в повній мірі відчути «сусідам» себе не у приймах, а повноцінним членом великої Ніжинської громади, отримавши статус старостинського округу. Як це зробила Кунашівська сільська рада. Одним із головних завдань, які ставить перед собою Ніжинська міська рада – це створення якісних умов життя для жителів Кунашівки та допомога у розвитку сільських територій.

Взагалі, пропозиції щодо створення громади отримали всі сільські ради, які межують з містом. Дехто ще й досі вагається і придивляється до змін у Кунашівці, а дехто хоче створити свою громаду. У міській раді кажуть: «Липоворізька сільська рада готова увійти у Ніжинську ОТГ, але документів ще не надсилали. В розмові вони підтверджують свою готовність і розуміють, що їм краще у Ніжинській ОТГ».


Про зміни та гроші

«Принципова позиція всієї міської ради така: все, що Кунашівська сільська рада отримує та отримає, – це їхні гроші. Плюс наші додаткові можливості. Ми розуміємо власну відповідальність і те, що людям, які живуть у сільській місцевості потрібна особлива увага. Вони більш прості, прямі, по-своєму ставляться до проблем та їх вирішення. Ці особливості ми враховуємо. І у виконавчому комітеті, і у сільській раді ми домовилися, що ні в якому разі не погіршимо становище. Щоб люди розуміли: децентралізація – це зміни на краще», - говорить Анатолій Лінник.

 Він розповідає, що цього року будуть ремонтувати дороги в межах населених пунктів Кунашівського старостинського округу. Також запланували відновити освітлення у селах Паливоди та Наумівське. Але тут виникли деякі проблеми: за документами не зрозуміло, хто є власником стовбів (опор) і хто може вішати на них ліхтарі. «Це питання зараз вирішується, і світло у селах буде», - запевняє міський голова.

З проблемою неналежного оформлення документації у сільських радах стикаються практично всі громади. Більше того, деякі ОТГ роками не можуть привести її до ладу.

«Приймаючи на утримання  освіту, медицину і соціальні об'єкти, виявили проблеми у оформленні технічної документації на ці об'єкти, належним чином не оформлені земельні ділянки. Зараз працюємо над виправленням цих помилок, оформлюємо документ належним чином та «підтягуємо» їх до нормального рівня», - каже Анатолій Лінник.


Про старостинський округ

До Кунашівки з Ніжина тричі на день ходитиме автобус. Вже провели конкурс серед перевізників  і один з маршрутів (№13) буде продовжений. Зараз працюють над графіком руху та визначаються із вартістю проїзду.

У старостинському окрузі є школа, дитячий садочок та фельдшерський пункт. Всі ці заклади тепер утримує громада. Лікуватися жителі сіл їздять у Ніжин, де вже уклали декларації з лікарями у міській лікарні.

Щодо інших питань Любов Пелехай, в.о. старости Кунашівської сільської ради, розповідає: «Люди як йшли до сільської ради так і йдуть. Мої обов'язки всі залишилися. Єдине, що тепер у складних питаннях допомагають юристи та інші працівники міської ради. Вони розуміють нас та наші проблеми. Допомагають».

Цього року у Кунашівці запланували відремонтувати сільський клуб. «Раніше за гроші із сільського бюджету ми не могли собі дозволити зробити капітальний ремонт цього приміщення. Воно велике і потребує значних вкладень. А тепер така можливість з'явилася», - каже Любов Пелехай.


Про децентралізацію та ризики для громад

Якщо говорити про Кунашівку, то на даному етапі громада докладає всіх зусиль, щоб  люди відчули зміни та результати від реформ. А от сам Ніжин стикнувся із проблемою недоотримання податку на доходи фізичних осіб. Адже на території знаходяться філії підприємств та установ, які зареєстровані у інших населених пунктах – Чернігові або Києві. «І туди йдуть наші податки. І Ніжин є дотаційним містом», - каже Анатолій Лінник. Він говорить, що разом з іншими головами громад працюють над розв'язанням цієї проблеми.

На його думку існують ризики, що громадам віддають всі повноваження, а грошей на їх задоволення не буде. «У нас не бюджетна децентралізація, а якесь вирівнювання міжбюджетних стосунків. Бюджетна децентралізація – це фінансова спроможність за місцеві кошти, це можливість виконувати всі задачі, які покладені на органи місцевого самоврядування. Цього ще не відбулося. Громади мали різні стартові позиції, коли об’єднувалися. У одному селі є заправка, у іншому немає. А люди що винні, що там немає заправки? А заберіть у них акциз? І все – вони приречені», - пояснює мер Ніжина. І додає, що треба працювати і об’єднувати зусилля. І головне в Конституції чітко закріпити джерела фінансування громад та повноваження децентралізації.


Коментар експерта

Олександр Мельник, радник з питань місцевих фінансів Чернігівського ЦРМС: "На мою думку, Ніжинська об’єднана територіальна громада має всі шанси стати найбільш потужним економічним центром нашої області. Чому? Серед багатьох факторів, які впливають на інвестиційну привабливість регіону, є наявність трудових ресурсів та території. Ніжин, як був другим містом в області за кількістю населення, так ним і залишається. На території громади проживає більше 71 тисячі населення. Щодо другого фактору – території для розміщення бізнесу. До приєднання Кунашівської сільської ради площа Ніжина біла трохи більше 50 кв.км, після об’єднання вона збільшилася вдвічі і тепер Ніжинська ОТГ має площу 113 кв.км. А це можливості для розвитку бізнесу та розміщення потужностей".


Чернігівський ЦРМС

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини