Смачно, калорійно, поживно: цьогоріч усі військові частини Чернігівського гарнізону мають перейти на нову систему харчування
Про це заявив командувач військ оперативного командування «Північ» генерал-лейтенант Володимир Кравченко на розширеній нараді з командирами підпорядкованих військових частин.

Ряд військових частин оперативного командування «Північ», серед яких і 1 окрема танкова Сіверська бригада вже перейшли на нову систему харчування за каталогом. Цього року реформування системи харчування у решті чернігівських військових частинах та установах, а також в підпорядкованих бригадах на території інших областей, має завершитися.
Для найкращого результату командувач військ ОК «Північ» наказав проаналізувати діяльність вже оновлених їдалень, перейняти досвід, щоб в подальшому і в інших військових частинах також на високому рівні організувати систему приготування та подачі їжі. Адже, на переконання генерала Кравченка, кожен військовослужбовець незалежно від посади та звання повинен харчуватися повноцінно та смачно.
«Якісне харчування, калорійне, поживне і не менш важливо – смачне – це запорука нормального самопочуття солдата, його фізичного стану, у решті-решт – настрою. Військові, особливо під час виконання завдань у районі проведення бойових дій, повинні отримувати повноцінне харчування. Сьогодні ми маємо результат у цьому. І решта наших військових частин уже до кінця цього року має перейти на оновлену систему», - наголосив командувач. Для прикладу він нагадав про нещодавно відкриту їдальню 72 окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців у Білій Церкві, де разом із бійцями, які щойно повернулися з війни, за одним столом обідав і Президент України- Верховний Головнокомандувач Петро Порошенко.
До речі, реформа системи харчування стосується не лише Чернігівщини. Цього року всі українські військові частини мають перейти на новий каталог продуктів. Він передбачає понад 350 найменувань. А це дає змогу кухарям буквально фантазувати зі стравами. Якщо раніше солдат харчувався переважно кашами, консервованим тушкованим м’ясом, кількою та консервованими овочами, то сьогодні на столі у військовослужбовця, крім свіжої курочки та яловичини, свіжі овочі, фрукти, йогурти, соуси, десерти та ін.
Реформа у системі харчування Збройних Сил України розпочалася ще в 2015 році пілотними проектами. Сьогодні вже понад 70 військових частин перейшли на нову систему харчування. У 2019-у відбудеться справді масштабний перехід на Каталог столування і в решті частин та установ – це приблизно 200, повідомляють у Міністерстві оборони України.
До слова, європейська система харчування – не єдина реформа в українському війську, яка дійсно працює. Варто згадати і покращене матеріальне забезпечення, і будівництво нових казарм поліпшеного типу, які, до речі, активно зводяться і на Чернігівщині, і підвищене грошове забезпечення.
А ось, наприклад, «найсвіжіший» факт - з 1 квітнявійськовослужбовці, які виконують завдання в районі ООС, вже отримують підвищену доплату: хто воює на «передку» отримуватиме 12 тис. грн. замість 10, на другій лінії зіткнення -5,5 тисяч проти колишніх 4 зполовиною.
Прес-центр ОК «Північ»
Останні новини Чернігівщини
«3000 км Україною» – програма стартувала у тестовому режимі для прифронтових регіонів 11:34
Уряд ухвалив низку рішень, що забезпечать додаткову підтримку жителів прифронтових територій та започаткують системне державне фінансування пасажирських залізничних перевезень.
Стартували безоплатні освітні заходи з розвитку професійних навичок жінок 10:56
25 листопада відбувся перший онлайн-тренінг «Лідерство і соціальна відповідальність у бізнесі. Мистецтво партнерств» у межах програми «Підтримка розширення економічних прав жінок в Україні».
Директор підприємства підозрюється у заволодінні бюджетними коштами на ремонті лікарні 10:49
За процесуального керівництва Козелецької окружної прокуратури повідомлено про підозру директору підприємства у заволодінні чужим майном шляхом зловживання службовим становищем, вчиненому в умовах воєнного стану та у видачі завідомо неправдивих офіційних документів службовою особою (ч. 4 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України).
«Спас Чернігівський: Собор як місце єднання»: у Софії Київській презентували спецвипуск журналу про чернігівську пам’ятку 10:13
Вчора у Національному заповіднику «Софія Київська» провели презентацію спецвипуску журналу «Антиквар», присвяченого чернігівському Спасо-Преображенському собору.
Городнянські поліцейські відсторонили від керування нетверезого водія, вміст алкоголю в крові якого перевищував допустиму норму більш ніж у 14 разів 09:35
Поліцейські сектору реагування патрульної поліції ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції викрили 53-річного водія автомобіля ВАЗ, який керував транспортом у стані алкогольного сп’яніння. На правопорушника складено адміністративні матеріали.