Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:42:51

У Чернігівський міськраді звітував голова Ради ОСББ

03.04.2019   10:20Агенцiя

«Наше майбутнє залежить від зміни ментальності людей щодо сфери ЖКГ» - таким висновком завершилося обговорення звіту про роботу Ради голів ОСББ при чернігівському міському голові. Про роботу цього дорадчого органу його голова Максим Конашевич розповів на міській розширеній нараді в мерії 2 квітня.


Максим Конашевич порівняв ОСББ з маленьким містом зі своїм громадським транспортом (ліфтами), зі своїми дорогами й пішохідними зонами, зеленими насадженнями та всіма іншими об'єктами інфраструктури. Кожен голова ОСББ – як голова містечка, органи та процеси управління в ОСББ та місті теж подібні. І ця схожість дає людям розуміння, як керувати спільним майном.

У Чернігові створено 95 ОСББ. Рада їх керівників починалася з 12 ОСББ, зараз у прямому спілкуванні – близько 40. Було проведено 11 засідань, які здебільшого мали консультаційний характер. Радою надані пропозиції щодо змін та продовження дії програми підтримки ОСББ. Вони вдячні міському голові за підтримку саме цих змін, оскільки тепер у програмі зменшений до 15% відсоток для мешканців у співфінансуванні ремонту будинків, старіших за 50 років. Легші умови для старих будинків місто Чернігів запровадило першим, адже в інших містах України є хіба що практика співфінансування у пропорції 70/30.

У Чернігові вже успішно скористалися міською програмою співфінансування 19 ОСББ. Цього року за рахунок будинків старших 50 років їх число може значно збільшитися.

Нещодавно після зустрічі з міським головою було прийняте рішення, що всі питання щодо прибирання і взагалі утримання прибудинкової території ОСББ можуть вирішуватися через контакт-центр. Наразі договори з ним уклали 30 ОСББ, ще близько 10 будинків чекають на рішення зборів.

Також Максим Конашевич попросив активніше включати ОСББ в адресні програми ремонту ліфтів, дитячих майданчиків і міждворових проїздів.

Відповідаючи на це, міський голова запропонував вносити пропозиції до адресних програм, які ще формуються. А також доручив опублікувати всі адресні програми ремонтів по місту – адже ці дані мають бути максимально відкритими. 

-  Щоб ми в експлуатаційний термін устигали відновлювати всю інфраструктуру, потрібно коштів хоча б у 5 разів більше. Обираємо адреси, де найгірше або де проживає найбільше людей. По кожному рішенню є аргументи, є причини такого рішення. Ми можемо помилитися десь – підказуйте, розумні поради будемо максимально враховувати. Але для мене мій округ – це все місто, - наголосив він.

Міський голова поцікавився думкою голови Ради ОСББ щодо тарифу на утримання будинку і який обсяг ремонту та та оновлення комунікацій можна зробити в будинку за кошти, сплачені у межах квартплати на рівні існуючих тарифів. Голова Ради ОСББ відповів, що тарифу у 6 грн за м2 на всі бажані роботи в будинку дійсно недостатньо, потрібно не менше 8.

Владислав Атрошенко запропонував на прикладі ОСББ зрозуміти, чи готові мешканці приймати відповідальні рішення. Адже вони самі приймають тариф, самі контролюють доходи та видатки. Мало доходів - збільшують тариф, менший тариф - не буде коштів, наприклад, на заміну вікон на сходових клітинах. За таких умов  люди починають думати, збиратися, приймати рішення.

- Коли тарифи «спускаються зверху», вони сприймаються дуже негативно: платити важко, платоспроможність маленька. А коли це все відбувається на зборах власників квартир, то це вже форма самоврядування. Відбувається процес усвідомлення відповідальності – це надзвичайно правильний процес для зміни ментальності, від чого дуже багато що залежить. Зміна ментальності людей щодо ЖКГ та тарифів у правильному напрямку – це наше майбутнє, - підкреслив міський голова.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини