Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:38:06

Близько 147 тис. клієнтів "Чернігівгаз Збуту" отримають монетизовану субсидію та мають самостійно оплатити за спожитий газ

23.03.2019   13:02Агенцiя

В березні 2019 року субсиденти вперше отримають компенсацію на оплату житлово-комунальних послуг готівкою. Платіжки за газ вже не містять субсидій. Тому споживачу потрібно орієнтуватися суто на суму в рахунках за газ і повністю її оплатити.

З рахунків за газ, отриманих клієнтами ТОВ «Чернігівгаз Збут» в березні, зникла графа субсидія. Відтепер споживачу потрібно орієнтуватися суто на суму нараховану до сплати і повністю її оплатити. «Чернігівгаз Збут» не контролюватиме ані надходження державних коштів, ані кількість отримувачів компенсацій. Компанія лише подаватиме списки боржників до місцевих відділів соцзахисту, які є підставою для позбавлення субсидії і в подальшому - припинення газопостачання.  

«Наша компанія вітає крок держави в напрямку монетизації. Це зробить ринок більш прозорим, а у споживачів буде змога оперувати цими коштами і, при можливості, дещо зекономити на комуналці. Втім існує ризик, коли людина може використати кошти не за призначенням. Тепер постачальники послуг повністю залежать від сумлінності громадян і своєчасних державних виплат «на руки» нашим клієнтам», -  зазначив директор «Чернігівгаз Збуту» Іван Луста.

Наразі «вузьке» місце нової системи  в тому, що гроші по субсидії за лютий споживачі отримають в березні. Відповідно, через такий часовий розрив у субсидента виникає місячна заборгованість. І саме від споживача залежать подальші нарахування держдопомоги. Наскільки оперативно він зміг зорієнтуватися - своєчасно отримати готівку і використати її саме на оплату житлово-комунальних послуг.

Нещодавно Мінсоцполітики заявило, що наявну переплату на особовому рахунку споживач може використати для оплати послуг в наступні періоди. На ділі - це може бути переплата відділу соцзахисту за минулі періоди. Відповідно, на кінець опалювального сезону ці кошти держава може списати, а у споживача станом на 1 червня знову ж таки виникне заборгованість.

«Дотепер постанова КМУ № 534 не відмінена, і цілком ймовірно, що після опалювального сезону споживачу буде зроблено перерахунок надлишкових коштів. Якщо домогосподарство не сплачувало поточних нарахувань, воно автоматично перейде в розряд боржників і буде змушене сплатити борг власними коштами. Якщо цього не зробити, на наступний період субсидії не буде», - повідомив Іван Луста.

На сьогодні побутові споживачі Чернігівської області мають заборгованість перед «Чернігівгаз Збутом» на суму 712,6 млн грн. З них 210,5 млн грн – борги субсидентів. В компанії нагадують, що оплачувати рахунки потрібно дотримуючись конкретних термінів. У разі оплати через абонкнижку – до 10 числа місяця наступного за розрахунковим, якщо по квитанції – продовж 5 днів після її отримання.

Всю інформацію про нарахування субсидії можна отримати в управліннях соцзахисту населення. До газової компанії потрібно звертатися щодо нарахувань за обсягами спожитого газу, заборгованостей або переплат.
 

ТОВ «Чернігівгаз Збут»

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини