Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:05:22

У Чернігові відзначено 380-річницю з дня народження гетьмана України Івана Мазепи

21.03.2019   08:51Агенцiя

20 березня у Чернігові вшановано видатного українського політичного і державного діяча, мецената, гетьмана України Івана Мазепу.



Розпочалися заходи біля пам'ятника знаменитому гетьманові на території Валу поблизу історичної будівлі Чернігівського колегіуму.

Богослужіння провів отець Володимир, священник кафедрального собору святої великомучениці Катерини Православної церкви України. Заупокійна літія прозвучала у виконанні капели бандуристів імені Остапа Вересая. Учасники заходу поклали квіти до пам'ятника гетьману та спільно виконали Державний Гімн України.

Вшановуючи визначну постать українській історії, яка викликала різноманітні емоції у оточуючих при житті та великі розбіжності у нащадків, промовці у своїх виступах відзначали велике прагнення гетьмана до процвітання рідної землі. Виступаючі наголошували, що Івана Мазепа увійшов в історію України як приклад безмежної мужності та стремління до незалежності і свободи.

Багатовікова боротьба нашого народу за незалежність продовжується й зараз. Події останніх років, що сколихнули світ, стали могутнім чинником, спонукаючим наш народ до ще більшої єдності та гідної відсічі ворогам.

За словами виступаючих, далекоглядний дипломат та мудрий полководець Іван Мазепа був високо освіченою людиною для свого часу. Адже, період його гетьманства характеризується економічним розвитком, стабілізацією соціальної ситуації, піднесенням церковно-релігійного життя та культури.

Особливої уваги заслуговує меценатська діяльність гетьмана на теренах Чернігівщини. Завдяки йому став можливим розквіт та підйом всієї Сіверщини. За сприяння Мазепи було збудовано та відновлено десятки храмів та монастирів. Меценатську діяльність Мазепи ще й досі нікому не вдалося перевершити.

Внесок гетьмана в культурну спадщину — це лише частина його величних державницьких справ, значення яких важко переоцінити. Тому не випадково, що одна із вулиць обласного центру носить ім'я Івана Мазепи, а пам'ятник українському гетьману, який у Чернігові постав у 2009 році, є прикладом для наслідування в інших містах України.

На згадку про урочистості з нагоди 380-річниці з дня народження Івана Мазепи учасники заходу зробили спільне фото.

Як повідомив ведучий урочистостей, вчений секретар Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Сергій Черняков, програмою відзначення 380-річниці з дня народження Івана Мазепи у Чернігові організовано низку заходів.

Зокрема, у Борисоглібському соборі відбудеться духовно-патріотичний концерт «Боже, Україну збережи». Капела бандуристів імені Остапа Вересая представить твори українських композиторів та поетів.

В обласному історичному музеї імені В.В. Тарновського заслужений журналіст України, шеф-редактор наукового журналу «Сіверянський літопис» Сергій Павленко презентує книгу «Іван Мазепа. Прижиттєві зображення гетьмана та його наближених».

У приміщенні Колегіуму пройдуть лекційні слухання під назвою «Мазепина брама» про гетьмана України та його меценатську діяльність в Чернігові. Кандидат історичних наук, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» Ольга Травкіна розповість маловідомі факти життєвого шляху Івана Мазепи та про його величну і благородну меценатську діяльність.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини