Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:26:13

Чернігівський міський Центр соцслужб звітував про роботу у 2018-2019 роках

20.03.2019   08:43Агенцiя

Про діяльність Центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді 19 березня на розширеній нараді у міській раді доповіла директор Центру Людмила Мазур.


За її словами, загалом у Центрі працює 15 осіб, головними завданнями яких є виявлення та профілактична робота із сім'ями, які опинились у складних життєвих обставинах, соціальний супровід сімей, оцінка їх потреб, розвиток сімейних форм виховання.

Фінансування Центру забезпечується із місцевого бюджету. У 2018 році для забезпечення діяльності Центру спрямовано 1569 тис. грн, 93% із цих коштів йде на заробітну плату працівників.

Цього року фінансування Центру зросло на 21% і становить 1905 тис.грн. Додатково цього року передбачені кошти на нову комп'ютерну техніку.

З метою проведення комплексної, ґрунтовної роботи міським ЦСССДМ ведеться облік сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Так, у 2018 році на обліку перебували 244 сім'ї, у яких виховується 537 дітей, за І квартал 2019 року - 176 родин, в яких виховується 311 дітей.

За словами Людмили Мазур, інформація про такі сім’ї надходить як з державних установ (служб у справах дітей, відділу у справах сім'ї та молоді, медичних та навчальних закладів, управлінь праці та соціального захисту населення тощо), або недержавних організацій, так і особисто від громадян міста, інколи анонімно.

Проблеми цієї категорії громадян вивчалися під час соціальних інспектувань, а потім розглядалися на Міській координаційній раді з питань соціального супроводу сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Під супроводом центру минулого року перебували 144 сім’ї (272 дитини), а за І квартал поточного року соціальним супроводом охоплено 76 сімей, в яких виховуються 99 дітей.

Фахівці Центру проводять також роботу на попередження складних життєвих обставин, здійснюючи початкові оцінки потреб сімей та осіб. Минулоріч здійснено 1317 таких оцінок, а у 2019 році ця цифра становить 231.

Постійно продовжується робота, спрямована на розвиток сімейних форм виховання. Так, у 2018 році створено 3 прийомні сім’ї, в які влаштовано 5 дітей-сиріт, цього року - 2 прийомні сім’ї, в які влаштовано 2 дітей. Загалом під соціальним супроводженням центру у 2018 році перебувало 14 прийомних сімей (27 дитини-сироти), у 2019 році – 14 сімей (22 дитини).

Також минулого року було створено 2 дитячі будинки сімейного типу, де виховується 17 дітей до 18 років.

Важливим напрямком діяльності центру є здійснення роботи щодо попередження проявів домашнього насильства та булінгу. У 2018 році до центру надійшло 102 таких повідомлення, у 2019 році – 19.

З метою попередження відмов від новонароджених дітей та профілактики соціального сирітства при Чернігівському пологовому будинку працює Консультаційний пункт ЧМЦСССДМ, де спеціалісти проводять індивідуальну роботу з жінками-породіллями, які мають намір відмовитися від новонароджених дітей.

Центр також забезпечує соціальну підтримку неповнолітніх та молодих осіб, які знаходяться у виправній колонії, слідчому ізоляторі, повертаються з місць позбавлення волі, або були засуджені до покарань без позбавлення волі.

У 2018 році отримувачами послуг центру стали 177 таких осіб, серед яких 5 неповнолітніх, у 2019 році – 54 особи, з них 4 дітей.

Додатково Центр надає соціальну допомогу учасникам АТО та членам їх сімей. Зокрема, це психологічна реабілітація та соціальна адаптація. В 2018 році спеціалісти центру надали соціальні послуги 486 сім’ям учасників АТО, в яких виховуються 423 дитини. Наразі до центру звернулись 90 родин учасників АТО (ООС).

Новим напрямком діяльності соціальних служб України є перевірка цільового використання державної допомоги при народженні дитини. В 2018 році перевірено 413 сімей, цього року - 60 родин.

До надання допомоги сім’ям, які перебувають у складних життєвих обставинах, та вирішення проблем конкретних сімей (надання гуманітарної допомоги, тимчасового притулку, оформлення тимчасової реєстрації) активно долучаються більше 20 громадських організацій міста.

У роботі Центру завжди важливу роль відіграє соціальна реклама, яка розповсюджується серед різних категорій населення, а також розміщується на рекламних носіях вулиць міста. Це наклейки, листівки, постери, кишенькові брошури.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.