Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:03:24

У Чернігові обговорили тенденції розвитку органічного виробництва

01.03.2019   09:41Агенцiя

Про нюанси виробництва екологічної продукції дізналися учасники другого регіонального форуму «Органік Інвест», що відбувся сьогодні у Чернігові. Також вони ділилися досвідом, як стати виробником таких товарів.

До обласного центру завітали підприємці, які вже працюють у цьому напрямі, сільгоспвиробники, профільні експерти.

Олена Березовська, президент громадської спілки «Органічна Україна»: «Сьогодні на світових ринках зростає попит на здорові та якісні органічні продукти. Україна не є винятком. Нині у нас працюють 504 оператори органічного виробництва. Тобто юридична або фізична особа-підприємець погодилися добровільно на додаткові заходи контролю для того, щоб підтвердити своє бажання виробляти органічну продукцію. Із 289 тисяч гектарів площі земель, задіяних під вирощування органіки та які знаходяться у перехідному періоді, 201 тисяча мають статус органічних. Але це лише 0,67% усіх сільськогосподарських угідь. Нам є над чим працювати, бо ми прагнемо, щоб органічний продукт харчування був на столі в кожного українця».

До речі, органічний сектор вітчизняної економіки орієнтований на експорт: українська сертифікована органічна продукція надходить у понад 40 країн світу. В основному, експортується сировина (пшениця, кукурудза, соя).

На Чернігівщині налічується 18 виробників органічної продукції. Це переважно невеликі господарства, які вирощують зернові та технічні культури. Також є підприємства, що виробляють молочну продукцію та органічні соки. Крім того, 5 виробників висадили ягідники. Вирощені ягоди планують реалізовувати в замороженому вигляді.

Юрій Ткалич, директор Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів ОДА: «На Чернігівщині кількість виробників органічної продукції постійно збільшується. Нагадаю, цьому сприяє обласна Програма фінансової підтримки органічного виробництва на 2016-2021 роки. Вона передбачає компенсацію витрат, понесених у зв’язку із проведенням та підтвердженням відповідності виробництва органіки та отриманням необхідного сертифіката, а також у перехідний період. До речі, нині сертифіковані та знаходяться в перехідному періоді 8 тисяч гектарів землі для органічного виробництва. Пам’ятаймо, що якісне харчування — запорука здоров’я та довголіття».

До речі, у 2016 році компенсацію отримали 9 виробників органічної продукції на суму 230 тисяч гривень, у 2017-му — 11 на суму 250 тисяч гривень, минулоріч на таку суму — 10.

Учасники форуму обговорили шляхи залучення додаткових інвестицій, інструменти підтримки малого та середнього бізнесу в агропромисловому комплексі. Ознайомилися з кращими практиками виробництва органічної продукції та застосування інноваційних і наукових підходів в органіці. Крім того, всі охочі могли скуштувати органічні харчові продукти, представлені виробниками області.


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини