Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:09:54

Закупити роздільні контейнери та встановити сортувальну лінію: як Городнянська ОТГ погодилася вирішити питання стихійних звалищ?

14.01.2019   15:48

Вивезти сміття зі стихійних звалищ, налагодити централізований вивіз із сіл об’єднаної громади, додати до заявки на субвенцію закупівлю необхідної кількості контейнерів для роздільного збору сміття та сміттєсортувальної лінії.

Такі розпорядження голови Городнянської ОТГ стали результатом публічної консультації з заінтересованими сторонами, яку організувала громадська організація “Центр UA” 10 січня.

Понад рік в Україні діє правка до закону “Про відходи”, що забороняє захоронення несортованого сміття. У Городнянській ОТГ мешканці продовжують позбуватись сміття у непристосованих для цього місцях, створюючи загрозу місцевій екосистемі та здоров’ю самим мешканцям.

Представники місцевої влади та активісти вважають, питання стихійних звалищ в об’єднаній громаді має бути вирішено разом із впровадженням сортування та роздільного здавання сміття.

“Спершу потрібно налагодити сортування у місті, параллельно привчаючи людей у селах до здавання сміття відповідним комунальним підприємствам. За рік такої роботи можна і в селах поставити роздільні контейнери. Нам треба думати про свою сортувальну лінію — ставити її на 2020 рік на інфраструктурну субвенцію”, — зазначив голова Городнянської ОТГ Андрій Богдан. 

За його словами, полігон Городні знаходиться у віддаленій від міста та грунтових вод лісовій зоні, а тому не приносить шкоди навколишньому середовищу. З полігоном сусідньої Сновської громади, за його словами, ситуація інша: “Громада витратила величезні гроші, аби привести його до відповідності існуючим нормам. Тож ми ведемо діалог з головою Сновської громади щодо створення спільного сміттєсортувального заводу. Ми навіть місце для нього знайшли”, — зауважив Андрій Богдан. 

У підтримку запуску сміттєсортувальної лінії висловився керівник Городнянського ВУЖКГ Володимир Крупеніч: “Це наша задача, довести здані пляшки “до розуму”, тому що ПЕТ-пляшки ніхто просто так не купує. Пляшки мають бути посортовані по кольорах, по марках, по кришках, брекетовані”.

Учасники консультації наголосили на необхідності додатково інформувати мешканців Городнянської ОТГ про причини та наслідки засмічення громади. Ідею проведення інформаційної кампанії про користь та потребу користування послугами відповідних комунальних підприємств серед сільського населення висловив засновник Городнянської молодіжної ради Антон Гармаш: “Треба “достукатися” до свідомості кожного мешканця. Люди мають розуміти, що правильно — зносити сміття до трактора, який його вивозитиме, а не закопувати чи спалювати його в себе на городі. Якщо ж ми запустимо трактор по вулицях, а люди не вийдуть — то це гроші, викинуті на вітер”. Активіст додав, що варто встановити таблички у місцях стихійних звалищ, які б нагадували про штрафи, і про те, що за цими місцями слідкує відповідна інспекція. Також уздовж доріг мають бути таблички “Спасибі за чисте узбіччя”.

Члени Молодіжної ради погодилися створити на базі організації робочу групу, яка реалізовуватиме інформаційну кампанію в об’єднаній громаді. Робоча група включатиме представників громадськості, місцевої влади та комунальних підприємств.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини