Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Понеділок, 21 жовтня, 01:46:34

У другій міській лікарні зафіксований випадок ботулізму

08.01.2019   11:05Агенцiя

У ніч з 29 на 30 грудня 2018 року до інфекційного відділення КНП «Чернігівська міська лікарня № 2» доставлено 32-річного жителя обласного центру зі скаргами, характерними для захворювання на ботулізм.

Зі слів пацієнта, напередодні він вживав в’ялену рибу, якою його пригостив приятель і за декілька годин він відчув погіршення стану здоров’я. У результаті огляду хворого та проведення лабораторних досліджень пацієнту встановлено діагноз "ботулізм" легкого ступеня.

За словами завідувача інфекційного відділення Світлани Ворони, нині стан хворого можна характеризувати як стабільний, йому вчасно ввели необхідні ліки.

Медики нагадують, що найчастіше причиною ботулізму стають продукти домашнього консервування – м'яса, риби, овочів. Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно чи недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в’яленої чи копченої риби та будь-яких виробів із м'яса (ковбаси, шинки тощо). Найчастіше причиною ботулізму стають в'ялені або копчені продукти домашнього приготування, проте реєструються й випадки хвороби після вживання продуктів, вироблених у промислових умовах. Це трапляється у випадку недотримання відповідних вимог під час заготівлі, переробки чи зберігання продукту.

Щоб вберегтися від ботулізму - уникайте споживання:
• в’яленої, копченої, солоної та консервованої риби;
• м’ясних та грибних консервів;
• консервів домашнього виробництва;
• якщо не впевнені, що продукти зберігали та/або транспортували належним чином;
• якщо сумніваєтесь у якості продуктів.


Прес-служба КНП "Чернігівська міська лікарня № 2" ЧМР

Останні новини Чернігівщини

Як запікати гарбуз у духовці

Як запікати гарбуз у духовці 17:02

Когда хочется разнообразить привычное меню, на помощь приходят сезонные овощи. Запеченную тыкву можно подавать с зеленью в виде салата, с разными видами рассольного или мягкого сыра — как изысканную закуску, сделать с ней тосты или приготовить десерт.

Смачні рецепти вихідного дня: запечені яблука

Смачні рецепти вихідного дня: запечені яблука 16:51

Яблука смакують свіжі, а ще це чудова основа для десертів та смачних страв. Варто лише зробити кілька кроків і у вас готовий ароматний, корисний десерт. Тож давайте, приготуємо печені яблука на сніданок, на вечерю і на десерт.

Гороскоп на наступний тиждень 21-27 жовтня 16:22

Гороскоп для всіх знаків Зодіаку на тиждень з 21 по 27 жовтня 2019 року

20 жовтня - Міжнародний день кухаря і кулінара

20 жовтня - Міжнародний день кухаря і кулінара 09:23

Це не просто професія, багато хто і цілком справедливо називають це мистецтвом. Перші кухарі з’явилися на землі без сумнівів з появою самого людства, інакше як можна пояснити, що ми все ще не померли з голоду.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини