Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:14:38

Мін’юст та ЦВК дали старт просвітницькій кампанії "Я МАЮ ПРАВО ОБИРАТИ"

28.12.2018   10:05Агенцiя

Міністерство юстиції спільно з Центральною виборчою комісією дало старт ініціативі «Я МАЮ ПРАВО ОБИРАТИ», яка реалізовується в рамках загальнонаціонального правопросвітницького проекту Мін’юсту «Я МАЮ ПРАВО!». Про в ході прес-конференції повідомив Міністр юстиції Павло Петренко.

«2019-ий -  рік загальнонаціональних президентських і парламентських виборів. Згідно з Конституцією право обирати і бути обраним – одне з ключових прав громадян України. Саме тому ми спільно з Центральною виборчою комісією прийняли рішення запустити в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» правопросвітницьку кампанію «Я МАЮ ПРАВО ОБИРАТИ», - наголосив очільник Мін’юсту.

За його словами, наступного року у виборах візьме участь велика кількість українців, яким виповнилося 18 років і які обиратимуть своїх представників до органів влади вперше. Так само є багато українців, які в зв’язку з війною на сході України та анексією Криму змушені були стати тимчасово переміщеними особами. Близько 60% з них не знають, яким чином реалізувати своє право обирати там, де вони нині живуть. Третя категорія українців – громадяни, які змінили місце проживання, але не змінили реєстрацію. 47% з них не мають інформації про те, як проголосувати в тому населеному пункті, де вони незареєстровані.

«Це значна кількість громадян, які не мають чіткого розуміння, як реалізувати своє конституційне право на обрання Президента і Парламенту», - додав Міністр юстиції.

Він поінформував присутніх, що ініціатива офіційно стартує з початком президентської кампанії 31 грудня. Система безоплатної правової допомоги, яка включає понад 550 центрів та бюро по всій країні, органи юстиції та громадські організації, які є партнерами в рамках проекту «Я МАЮ ПРАВО!» і долучилися до цієї ініціативи, почнуть першу хвилю інформаційної кампанії.

Для цього використовуватимуться різноманітні канали комунікації. Інформаційні матеріали розповсюджуватимуться через соціальні мережі. Друковані матеріали – через систему безоплатної правової допомоги та наших партнерів на місцях. Третім великим комунікаційним блоком стане проведення просвітницьких заходів з різними категоріями українців.

«Ми розраховуємо, що українці отримають від цієї кампанії знання, яким чином реалізувати своє право на вибір і яким чином захистити це право. Та найголовніше – яким чином усвідомлено прийняти рішення і обрати представників як на рівні загальнонаціональних інституцій, так і на місцевих виборах», - зазначив Павло Петренко.

Голова Центральної виборчої комісії (ЦВК) Тетяна Сліпачук своєю чергою звернула увагу на повну підтримку ініціативи Мін’юсту.

«В Україні рівень довіри до виборчих процесів, на жаль, низький. Якщо ми спільними зусиллями піднімемо рівень довіри громадян до виборів – це означатиме підвищення рівня довіри до влади. Сумлінний, обміркований вибір кожного є важливою запорукою чесності виборів», - підкреслила голова ЦВК.

За її словами, Центрвиборчком готовий надати усі необхідні матеріали та кадровий потенціал для того, щоб кожна категорія виборців отримала знання щодо того, як взяти участь у виборах, як зробити правильний вибір і проконтролювати, що його голос було належним чином враховано.

«Досягти цього самостійно неможливо. Лише коли наші зусилля будуть поєднані, а ми робитимемо ці кроки з єдиною метою – забезпечити чесніть, прозорість і зрозумілість виборів для кожного з нас – ми отримаємо результат, який вартий нашого суспільства», - заявила Тетяна Сліпачук.

За словами Секретаря ЦВК Наталії Бернацької, поганих політиків обирають люди, які не приходять на вибори.

«Тому однією зі складових цього просвітницького проекту буде мобілізація участі якнайбільшої кількості українців. Адже це вибір, який впливає на наше подальше життя. На долю кожного громадянина нашої країни», - зауважила вона.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини