Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:53:00

Інформаційний дайджест від Фонду соціального страхування України з 10 по 15 грудня

15.12.2018   11:07Агенцiя

"Чернігівський монітор" спільно з Фондом Соціального страхування України запустив щосуботній інформаційний дайджест, у якому мова йтиме про зміни в законодавстві, обслуговуванні платників та інші новини фонду.

25,4% ЗАРЕЄСТРОВАНИХ ПРОФЗАХВОРЮВАНЬ Є НАСЛІДКОМ НЕДОСКОНАЛОСТІ МЕХАНІЗМІВ ТА РОБОЧОГО ІНСТРУМЕНТУ

Основними обставинами, внаслідок яких виникли професійні захворювання в українських працівників, є недосконалість механізмів та робочого інструменту - 25,4%, недосконалість технологічного процесу - 18,4% та неефективність роботи засобів індивідуального захисту - 15,1%. Розподіл наведено за аналітичними даними Фонду соціального страхування України за 9 місяців 2018 року.

Упродовж січня-вересня поточного року робочими органами виконавчої дирекції Фонду зареєстровано 1 314 випадків професійних захворювань, це на 12,7% менше, ніж за той же період 2017 року.Загальна кількість встановлених діагнозів професійних захворювань за 9 місяців 2018 року сягає 2 194.

При діагностуванні в застрахованої особи захворювання, що має виробничі причини, Фондом соціального страхування України здійснюється фінансування допомоги по тимчасовій втраті працездатності, лікування всіх прямих наслідків страхового випадку в закладах охорони здоров’я, за потреби забезпечується реабілітаційне лікування відповідно до висновку лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

У разі встановлення інвалідності, застрахованій особі за рахунок коштів Фонду виплачується одноразова допомога, призначаються щомісячні страхові виплати, фінансуються лікарські засоби та вироби медичного призначення, санаторно-курортне лікування та інше.

У структурі професійних захворювань перше місце займають хвороби органів дихання - 39,8% від загальної кількості діагнозів по Україні (873 випадки). Захворювання опорно-рухового апарату (радикулопатії, остеохондрози, артрити, артрози) складають 27,6% (606 випадків). Хвороби слуху - 12% (263 випадки), вібраційна хвороба - 5,8% (127 випадків).

Найбільше професійних захворювань сталося в галузі добувної промисловості і розробленні кар’єрів - 82,3% від загальної кількості (1 081 особа), що на 14,3% (181 особу) менше у порівнянні з відповідним періодом минулого року.

 

47 ТИС. ВНУТРІШНЬО ПЕРЕМІЩЕНИХ ОСІБ ОТРИМУЮТЬ ЩОМІСЯЧНІ СТРАХОВІ ВИПЛАТИ ВІД ФОНД

Фондом соціального страхування України здійснюється надання щомісячних страхових виплат для понад 208 тис. потерпілих на виробництві та членів їх сімей. З них більше 47 тис. є внутрішньо переміщеними особами, які продовжують отримувати страхові виплати на підконтрольній українській владі території.

Вимушено переміщеним особам профінансовано 1,54 млрд гривень страхових виплат за даними трьох кварталів 2018 року.

Щомісячні страхові виплати призначаються особам у разі часткової або повної втрати працездатності через настання нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання.

Розмір такої виплати встановлюється відповідно до ступеня втрати професійної працездатності та середньомісячної заробітної плати потерпілого перед настанням страхового випадку. При цьому максимальний розмір щомісячної страхової виплати не може перевищувати 10 розмірів прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб на дату настання права на страхову виплату.

Мінімальний розмір щомісячної виплати потерпілому у перерахунку на 100% втрати професійної працездатності не може бути меншим за прожитковий мінімум, який встановлено на день настання права на страхову виплату.

Зазначимо, у 2018 році Фондом соціального страхування України було здійснено три етапи перерахунків розміру страхових виплат потерпілим на виробництві (членам їх сімей), що дозволило збільшити їх у середньому на 40,6%. Упродовж 9 місяців цього року загальна сума страхових виплат потерпілим на виробництві склала понад 5 млрд 796 млн гривень.

 

ВІДБУЛОСЯ ЧЕРГОВЕ ЗАСІДАННЯ ПРАВЛІННЯ ФОНДУ

 

12 грудня 2018 року під головуванням голови правління Фонду Володимира Саєнка відбулося чергове засідання правління Фонду соціального страхування України. У засіданні також взяли участь представники Громадської ради Фонду та громадських організацій потерпілих на виробництві.

Рішеннями правління схвалено проект бюджету Фонду на 2019 рік, затверджено оновлений порядок надання страхових виплат та медико-соціальних послуг для внутрішньо переміщених осіб, з 01 січня 2019 року скасовано звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування за формою № Ф4-ФСС з ТВП та інше.

Відповідно до рішення правління з наступного року встановлено нову спрощену форму Звіту по заборгованості страхувальника зі сплати страхових коштів до Фонду та скасовано Звіт по коштах загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.

«У цьому році ми суттєво зрушились у напрямі нової концепції відношень із страхувальниками: відмовились від суцільних перевірок та замінили їх попереднім контролем правильності нарахування виплат, впровадили можливість подачі заяв-розрахунків у електронному вигляді. Черговий етап – спрощення та уніфікація звітності. У січні 2019 року страхувальники востаннє подадуть зведений за підсумками 2018 року звіт за формою № Ф4-ФСС з ТВП, а з І кварталу 2019 року звітність до Фонду будуть подавати лише ті страхувальники, які мають заборгованість зі сплати страхових коштів», – наголосив голова правління ФССУ Володимир Саєнко.

Крім того, було прийнято порядок надання страхових виплат, фінансування витрат на медичну та соціальну допомогу для внутрішньо переміщених осіб, які потерпіли на виробництві. Документом вдосконалюється механізм надання внутрішньо переміщеним особам страхових виплат і витрат на медико-соціальні послуги за місцем їх тимчасового проживання (перебування).

«Допомога по тимчасовій непрацездатності, яка настала внаслідок нещасного випадку на виробництві, буде надана робочими органами виконавчої дирекції Фонду безпосередньо застрахованим особам, які перемістились на підконтрольну українській владі територію, за наявності оригіналу листка непрацездатності. Також врегульовано питання проведення виплат особам, які після перебування у статусі внутрішньо переміщеної особи виїхали на постійне місце проживання за кордон до країн, з якими заключено відповідні міжнародні угоди», - пояснив в.о. директора виконавчої дирекції Фонду Сергій Нестеров.

Також внесено зміни до порядків відшкодування витрат санаторно-курортним закладам за надані послуги з реабілітаційного лікування працюючих і санаторно-курортного лікування потерпілих на виробництві. Зокрема, передбачено посилення контролю за якістю лікування. Затверджено граничні розміри витрат на відшкодування вартості одного ліжко-дня.

Вирішено ряд інших організаційних та кадрових питань.

 

 Прес-служба Фонду соціального страхування України

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини