Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:16:24

Військові в ОТГ: "зайві" гроші й безстрашні діти

06.12.2018   09:00

Гончарівська тергромада - одна з двох на Чернігівщині, де дислокується велика військова частина. Тож цивільне життя і військова служба тут - нероздільні.

Гончарівська тергромада - одна з двох на Чернігівщині, де дислокується велика військова частина. Тож цивільне життя і військова служба тут - нероздільні. 

З особливостями функціонування і розвитку цієї громади журналісти ознайомилися під час прес-туру, організованому Чернігівським Центром розвитку місцевого самоврядування, створеним за підтримки Програми "U-LEAD з Європою" та Мінрегіону України.

ЄДИНИЙ ОРГАНІЗМ

За радянських часів селище Гончарівське Чернігівського району було закритим військовим містечком з пропускною системою. В період скорочення Збройних Сил України воно почало занепадати, військових тут ставало все менше, життя завмирало. З початком російської агресії та відродження української армії в Гончарівське знову стали прибувати люди - військовослужбовці та їхні родини. Наприкінці 2016 року на базі селища була утворена об’єднана територіальна громада з населенням 4700 чоловік. До її складу увійшли Гончарівська селищна рада, Смолинська і Жеведьська сільради, всього - 4 села. Відтоді в них і почалися позитивні зміни.   

"Після створення ОТГ 60% податку з доходів фізичних осіб (ПДФО), і, перш за все, зарплат військовослужбовців, залишається в бюджеті нашої громади. Із загальної суми власних надходжень, що цього року становить 31 млн грн, понад 22 млн  - кошти від військової частини. Якби це було підприємством, ми б назвали його бюджетоутворюючим", - поінформував Гончарівський селищний голова Віталій Рудник.

Він розповів, що військова частина - це не  тільки допомога громаді в усіх господарських справах. Це ще й люди зі своїми гаманцями, з яких вони оплачують товари та послуги й таким чином стимулюють підприємництво, це - діти в школах і дитсадках і загалом розвиток громади.

У свою чергу остання теж не стоїть осторонь проблем військової частини.

 

 

 

 

"ОТГ допомогла нам у відновленні освітлення території - закупила дріт, прожектори та інше, придбала матеріали для ремонту даху, виділила кошти на закупівлю камер спостереження для охорони об’єктів. У свята громада відзначає наших військових грамотами і преміями, фінансово підтримує тих, хто потребує лікування, збирає і привозить нам допомогу в зону проведення ООС. У нас іде тісна співпраця", - розповів т.в.о. командира танкової бригади, Герой України Євген Межевікін.

 

 

Перебуваючи на території військової частини, журналісти поклали квіти до пам’ятних знаків на честь загиблих на російсько-українській війні військовослужбовців з Гончарівська.

 

 

ПОТРІБНІ ЛЮДИ!

До об'єднання загальний бюджет трьох сільських рад ледь перевищував 2 млн грн. А от бюджет ОТГ  цьогоріч склав уже 40 млн грн. З них 31 млн, як уже зазначалося, - власні надходження громади. За бюджетним законодавством, це забагато на душу наявного населення ОТГ.

"Є величезний мінус у нашої громади, - це - реверсна дотація. У поточному році ми віддаємо державі майже 10 млн грн. Важко розлучатися з грішми, але ми до цього вже звикли. Розуміємо, що це бюджетне законодавство і ми тут нічого не можемо зробити окрім як збільшувати кількість населення і площу нашої ОТГ. Над чим сьогодні й працюємо", - сказав Рудник.

Питанням розширення громади в Гончарівському займаються давно. І от нарешті є результат: буквально днями рішення приєднатися до ОТГ ухвалила Слабинська сільська рада з населенням понад 500 осіб.

 

 

 

 

Значний внесок у бюджет громади роблять приватні підприємці. Торік у Гончарівському зареєструвалося кілька нових малих підприємств, які за 9 місяців 2018-го перерахували в місцевий бюджет понад 100 тис. грн. Починає роботу і взуттєва фабрика, хоча й тут має вплив так званий людський фактор - підприємство не може набрати необхідну кількість працівників на ту зарплату, яку воно пропонує.

В цілому ж на кінець року Гончарівська ОТГ виходить з хорошими показниками - без боргів із зарплати й за енергоносії. Власним коштом громада придбала шкільний автобус, майже 4 млн грн витратила на різні ремонтні роботи, знайшла можливість підтримати житловий фонд і автопарк комунального підприємства.

Започаткували в ОТГ і роздільний збір сміття. Купили обладнання, пресують відокремлений пластик і здають його на переробку. Особливої вигоди з цього не мають (скоріше, більше мороки), зате виграє екологія. У майбутньому тут думають почати збирати скло.       

ТО МІЙ ТАТО СТРЕЛЬНУВ

Огляд інфраструктурних об’єктів Гончарівського розпочався з відвідин будівництва трьох сучасних казарм-гуртожитків для контрактників. Житло споруджується за межами військової частини коштом Міністерства оборони України. У ньому всі зручності, блочна система, 5 чоловік у кімнаті - "небо і земля" порівно з тим, що є зараз. Перший гуртожиток будівельники планують здати на початку 2019 року.

Громада участі в цій програмі не бере, але по завершенню будівництва обіцяє допомогти з благоустроєм території.

 

 

 

 

Коли ці гуртожитки здадуть, зауважує Рудник, то почнуть будувати житло для сімейних.

Гончарівське - селище з іще радянською типовою для військових містечок забудовою: п’ятиповерхові, майже всі однакові будівлі, кілька невеликих магазинів. Між ними - високі корабельні сосни, які суттєво прикрашають територію населеного пункту, що знаходиться у лісі. Між сосен і ялин проглядається трохи веселіший дитсадок "Лісова казка" 1986 року побудови. Діти гуляють у дворі, а з полігону в селище долітають потужні залпи військової зброї.

"Наші вихованці звикли до всього - до стрільб і вибухів. Більшість із них - діти військових, тож вони добре знають, де знаходяться їхні батьки. Вони кажуть: "То мій тато стрельнув, це мій дядько пальнув, а це - навчання ідуть. Все розуміють і після обіду сплять, як треба. Щойно іще тихо бабахнуло, я вам чесно скажу. Коли у нас тут йшли випробування військової техніки, то стріляли так, що шибки в дитсадку дрижали. І коли підривали непридатні боєприпаси - теж. Діти на все реагують нормально", - поділилася спостереженнями завідувачка закладу Катерина Солнцева.

 

 

За її словами, зараз у дитсадку налічується 128 діток. Возять сюди також малечу  з навколишніх сіл, навіть тих, що не входять в ОТГ. Батькам умови виховання тут дуже подобаються.

 

 

До 2013 року дитсадок підпорядковувався різним військовим частинам - їх було аж 8. Працівники закладу від цього вигравали тільки в зарплаті. А от матеріальна база й харчування дітей залишали бажати кращого. Після того, як Гончарівська селищна рада ризикнула взяти дитсадок на свій баланс, усе тут змінилося.

"Якщо навіть поточні ремонти ми проводили з великими труднощами, то зараз у нас ні з чим проблем немає", - зауважила Солнцева.

МИ БАГАТО "ТЯГНЕМО" НА СОБІ"

Не скаржиться ні на що й Гончарівська гімназія. Та й на що скаржитися, коли є кого вчити. Звісно, дітей удвічі менше, ніж було колись, але й 400 для селища нині - це досить багато.

 

 

 

 

Початкові класи гімназії незвично розміщені на першому поверсі 5-поверхового житлового будинку. Кажуть, що так було запроектовано ще в часи розбудови військового містечка. В приміщенні - тепло й затишно, в перших двох класах налічується по 17 учнів, навчальний процес організовано відповідно до вимог Нової української школи (НУШ). Діти веселі, на прохання журналістів зіграти на дерев'яних ложках легко підхопилися на музичну паузу.

"Запровадження нових підходів до навчання виявилось не такою складною справою, як очікувалося, отож втягнулися у процес швидко. Гру ми включаємо тоді, коли вважаємо її доречною. Діти із задоволенням біжать до школи, а додому їх не можемо вигнати", - розповіла вчителька Оксана Бурлака.

 

 

Керівництво гімназії тішиться умовам, у яких тепер працює навчальний заклад. Адже відтоді, як утворилася ОТГ, школа отримала більше, ніж за 20 років до цього. Нині вона забезпечена всіма інноваційними засобами, а нещодавно отримала футбольне поле зі штучним покриттям.

 

 

Спортом гончарівські школярі займатися люблять. Понад те, мають до цього хист і спортивні перспективи. Тому з 1 січня 2019 року в селищі планують відкрити спортивну школу.

З медичною сферою в Гончарівському теж усе гаразд. Рудник радіє, що в місцевій амбулаторії працює аж троє сімейних лікарів. Коли державної субвенції на зарплату бюджетникам не вистачає, громада й тут підставляє плече.

"Ми багато "тягнемо" на собі",- зазначив Рудник.

РУХ УПЕРЕД

Смолинський старостинський округ - важлива для наповнення бюджету частина громади. Адже тут знаходиться Смолинський торфобрикетний завод, який за 9 місяців роботи перерахував у бюджет ОТГ 300 тис. грн податків.

 

 

 

Щоправда, останнім часом завод лихоманить і це засмучує як його працівників, так і органи місцевого  самоврядування.

"Торфозавод працює нестабільно, іноді там відбувається щось загадкове, але ми дивимось на нього як на робоче місце для 80 осіб (а це величезна кількість для нашої місцевості) та платника податків", - сказав Рудник.

 

 

За час існування ОТГ у Смолинському окрузі відремонтували дороги, дитсадок, поміняли вікна в Будинку культури, закінчують освітлення населених пунктів - сіл Смолин та Козероги.

Позитивні для людей зміни відбулися і в Жеведі. Там були проблеми з приміщенням початкової школи і розвалювався ФАП. Можливості, надані об’єднанням громад, дозволили відремонтувати в центрі села кілька розміщених у ряд будівель і перевести їх туди. Тепер школа, ФАП і сільрада - в одному блоці під спільним дахом. Сільський голова Сергій Рябус каже, що так усім зручно і люди змінами задоволені.

 

 

 

До об’єднання бюджет Жеведьської сільради становив усього 300 тис. грн. Цього ледь вистачало на покриття захищених статей. Два роки в ОТГ дозволили також відремонтувати дорогу, поставити колонку з водою, поліпшити благоустрій.

Звісно, проблем у Гончарівській громаді ще вистачає. За два роки неможливо зробити все, що потребувало капіталовкладень десятиліттями. Але фінансова самодостатність дозволяє громаді не тільки мріяти, а й планувати реалізацію цих мрій. А це - довгоочікуваний і бажаний для всіх рух уперед.

Програма "U-LEAD з Європою" фінансується спільно Європейським Союзом і державами-членами - Данією, Естонією, Німеччиною, Польщею та Швецією, і підтримує реформу децентралізації та її секторальні напрямки.

Наталія Потапчук

ФОТО Віктор Кошмал

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини