Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 20:11:04

Лікарі опановують тромбекстракцію - прогресивну методику в лікуванні ішемічного інсульту

30.11.2018   09:39Агенцiя

Лікарі Чернігівської міської лікарні № 2 активно відслідковують нові тенденції та методики в лікуванні пацієнтів із гострим порушенням мозкового кровообігу – ішемічним інсультом. Цього разу фахівці закладу взяли участь у тренінгу, присвяченому ендоваскулярному (хірургічному) лікуванню гострих ішемічних інсультів. Триденний захід – із 21 по 23 листопада – відбувся в Ризі, cтолиці Латвії.

Своїм досвідом ділилися лікарі P.Stradins Clinical University Hospital. Чернігівську міську лікарню №2 представляли: лікар-невролог, завідувач неврологічного відділення Ольга Федорова; завідувач відділення інтервенційної радіології (рентгено-хірургічний блок) та рентгенології – серцево-судинний, ендоваскулярний хірург відділення серцево-судинної хірургії Олександр Бараненко; інтервенційний кардіолог Оксана Ребенок.

Під час тренінгу фахівці P.Stradins Clinical University Hospital наочно продемонстрували свої дії під час надходження пацієнта з ішемічним інсультом  у межах «терапевтичного вікна», ефективність тромбекстракції, відповіли на всі супутні запитання, здійснили фаховий розбір переліку найчастіших помилок, які виникають під час лікування пацієнта з гострим порушенням мозкового кровообігу. А також ознайомили учасників заходу із потужною матеріально-технічною базою, яка дозволяє відпрацювати лікарям навички як на сучасних муляжах, тваринних органокомплексах, так й асистуючи провідним хірургам.

Як прокоментувала необхідність такого тренінгу Ольга Федорова, на сьогодні в нашому регіоні найефективнішим методом лікування гострого ішемічного інсульту є проведення тромболітичної терапії впродовж так званого «терапевтичного вікна». Йдеться про 3-4,5 години із моменту порушення кровообігу в мозку, коли тромболізис  – визнана в усьому світі методика розчинення тромбу, що сприяє відновленню у хворого нормального кровотоку при інсульті і до 30% підвищує його шанси вижити й уникнути інвалідності, – ще можливий. Тромболітичне лікування в Чернігівській міський лікарні №2 проводиться з 2012 року. Метод – досить успішний.

Тромболітичні препарати надходять за державними закупівлями, тож пацієнт за ці ліки нічого не сплачує. Попри плюси методики, на сьогодні є суттєва необхідність додати ще одну ланку в лікуванні хворих із гострим порушенням мозкового кровообігу, яка покращить результати. Адже далеко не всі тромби вдається розчинити.

Як акцентував увагу Олександр Бараненко, йдеться про використання методу механічної тромбекстракції – тобто видалення тромбу. Тромбекстракція – це більш агресивна методика. Здійснюється прокол, через який спеціальним тонким інструментом інтервенційний хірург заходить в артерію, що живить мозок, зокрема в сонну артерію та її гілки. Згідно з дослідженнями, механічна тромбекстракція – не панацея, втім удвічі результатівніша від тромболізису. Але за умови правильно підібраного пацієнта, який входить до визначення  «терапевтичне вікно».

Запровадити передовий метод – тромбекстракцію – планують згодом і в Чернігівській міській лікарні №2.

Відсутність спеціального інструментарію для виконання тромбекстракції, який є вкрай дороговартісним, є суттєвою перешкодою. Втім головна проблема в подоланні інсульту навіть не в коштах. Найбільша перешкода – це відсутність ментального усвідомлення, що реальну допомогу можна надати пацієнтові з гострим порушенням мозкового кровообігу лише в межах «терапевтичного вікна» – тобто впродовж перших 3-4,5 годин від початку захворювання до потрапляння хворого в операційну. Навіть попри те, що лікарі постійно ведуть активну інформаційну кампанію протидії серцево-судинним захворюванням та вмінню скоординувати свої дії у критичній ситуації. Це стосується як медичного персоналу, так і пересічних громадян.
 

Довідково:
Інсульт – друга за частотою причина смерті людей в усьому світі й основна причина довготривалої непрацездатності. В Україні кожні 5 хвилин інсульт вражає одну людину, кожні 12 хвилин від нього помирають.



Прес-служба КНП "Чернігівська міська лікарня №2" ЧМР

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини