Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:05:39

На Чернігівщині діабетики змушені купувати інсулін за власний кошт

02.11.2018   09:30Агенцiя

Частину інсуліну хворі на цукровий діабет з Чернігівської області купують за власний рахунок. Така ситуація склалася через недофінансування, сказав у передачі «Тема дня» на UA: Чернігів начальник управління охорони здоров’я Чернігівської області Петро Гармаш.

«Згідно з законом «Про державний бюджет», Чернігівська область отримала також кошти на 39% від потреби. Зараз ми вже маємо цифри і постійно їх отримуємо, і постійно відправляємо до Міністерства охорони здоров’я і виходимо вже на 82% забезпечення.  Як приклад, деякі області не виходять і на 15%. … Я хочу наголосити, що є у нас пріоритетні категорії – це вагітні і діти. Вагітні і діти у нас забезпечуються на 100%.», - сказав Петро Гармаш.

У 2017році за рахунок державного і місцевих бюджетів інсуліном забезпечили хворих в області на 91%, решту – 9% люди докуповували самі. Цьогоріч станом на 30.10.2018 інсулінозалежні хворі забезпечені цим препаратом на 81% - це середня цифра по області.
«У 2018 році нам (на Чернігівську область – прим. ред.) було спрямовано 18,3млн.грн – це також 39% від потреби. Потреба складала на початок року 46,9млн.грн. Зараз ми вже маємо обраховані цифри про те, що всі бюджети додали 19,9млн.грн., і ця сума складає 38,2%, і ми зараз на сьогодні виходимо на 81,2%.», - додав Петро Гармаш.

Завідувачка ендокринологічним відділенням Чернігівської обласної лікарні Любов Черв’якова додала, що більшість місцевих органів влади області виділили більше грошей на інсулін і там людям доводиться докуповувати за свій рахунок менше.
«Така ситуація, що забезпечення тільки наполовину склалася не у всій області – це місто Чернігів і окремі райони. А в більшості районів все таки до кінця року пацієнти майже забезпечені.», - сказала Любов Черв’якова.

Начальник управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Владислав Кухар сказав, що міська рада свої зобов’язання виконує: «На сьогоднішній день, нажаль, ми не можемо забезпечити всі 100%. Та субвенція, яка надходить до міста, покриває наші видатки на 40% тільки і 40% додає міський бюджет.»

Заступниця начальника управління охорони здоров’я Чернігівської міської ради Ольга Малець каже, що недофінансування по інсуліну через те, що з держбюджету надходить сума менша, за встановлену законодавством: «Якщо взяти пропорцію, то 51% надає субвенція державного бюджету і 49% – це міський бюджет. На жаль, хронічно, протягом багатьох років, державний бюджет недофінансує виплати у цій частині.»

Нагадаємо, раніше виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун звинуватила місцеві бюджети у неправдиво поданій інформації і недофінансуванні і пообіцяла, що ситуація виправиться бо вже цього року створили електронний реєстр інсулінозалежних пацієнтів.
«Коли ми побачили, скільки є пацієнтів, їх десь 170-180 тисяч (по всій Україні – прим.ред.), а на папері нам давали з регіонів, що було 230 тисяч. Колись місцева влада не мусила доплачувати свою частину, бо вони повно «мертвих душ» поставили на списку і не мусили купувати для «мертвих душ» інсулін. А тепер, коли ми бачимо правдиві цифри, і ми даємо 50-60% того, що потрібно для інсулінозалежних, а решта має від місцевого бюджету. Ну, вони гальмують процес і не хочуть закуповувати. Ми зараз говоримо з Національною службою здоров’я і з Доступними ліками. Подивитися, чи ми на наступний рік можемо мати перехідний період, а тоді вже перейти на повне фінансування.», - сказала Уляна Супрун.

Станом на 30.10.2018року в Чернігівській області зареєстровано майже 6 тисяч хворих на цукровий діабет. Зокрема в обласному центрі проживає інсулінозалежних хворих 1876 чоловік.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини